elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Antoine Fuqua yhdisti näköjään hynttyynsä jälleen kerran Denzel Washingtonin kanssa ja tuloksena on tuttua Fuquaa tarjoava elokuva The Equalizer, jossa Fuqua tarjoilee maksavalle yleisölle... The Equalizer: oikeuden puolustaja

Antoine Fuqua yhdisti näköjään hynttyynsä jälleen kerran Denzel Washingtonin kanssa ja tuloksena on tuttua Fuquaa tarjoava elokuva The Equalizer, jossa Fuqua tarjoilee maksavalle yleisölle rikoksia, mafiaa ja toimintaa eli toisin sanoen viihdettä. Käytännössä Washington puolestaan uusii roolinsa vuoden 2004 Tony Scottin Man on Fire-elokuvasta, sillä Washingtonin hahmo Robert McCall on niin samankaltaisen oloinen hahmo Man on Fire-elokuvan Creasyn roolin kanssa, että oksat pois. Täytyy myös muistaa, että Fuquan elokuva perustuu 80-luvulla tehtyyn tv-sarjaan, Kutsukaa McCall, joten mitään hirvittävän omaperäistä elokuvasta on turha etsiskellä. Tosin mikäs siinä tätä elokuvaa katsoessa ja heiluessa, sillä Washington on osoittanut olevansa hyvässä vedossa tälläisissä toimintarikkaissa elokuvissa, joissa rikollinen kerma saa runtua oikeamieliseltä antisankarilta.

Equalizerin tarina on sieltä tavanomaisesta päästä. Robert McCall on tuikitavallinen uniongelmista kärsivä kaveri, jonka elämä on tiukasti rutinoitunutta ja tasapainoista. Siinä samalla kun hän sahaa rautakaupassa vaneria, hän auttaa työkavereitaan milloin missäkin pulmissa. Kuppi menee kuitenkin nurin, kun Chloë Grace Moretzin ilotyttöä näyttelevää Teriä pahoinpidellään ja silloin McCall marssii venäläisen mafian puheille ostamaan Terille vapauden. Tämä ei kuitenkaan onnistu ja niinpä McCall kellottaa 19 sekunnissa neljä tappoa ja alkaa yhden miehen antisankarointinsa kaupungin kaduilla. Siinä rytäkässä armoa ei anneta, eikä pyydetä, kun McCall hakkaa vuorotellen rikollisia ja lain väärälle puolelle astuneita poliiseja kuin heinää pellolla.

Fuquan elokuvissa näyttelijöiltä yleensä vaaditaan taitoa näytellä jonkinlaista kovista, jolla ovat sekä taidot, tiedot  että puheet hallussa. Näin on nytkin, sillä Washingtonin McCall on lähes joka alan nero, joka tuntee niksin jos toisenkin varsinkin ihmisten pahoinpitelemisessä, sekä tiedustelussa. Siinä samalla McCall puhuu vielä ainakin venäjää ja espanjaa sujuvasti. Washington tekeekin roolinsa perusvarmalla otteella, joka tuntuu nykyoloissa lähes pomminvarmalta esitykseltä. Samaa voi sanoa elokuvan pahista näyttelevältä Marton Csokasilta, joka toisaalta vetää pahiksen roolinsa niin paljon yli, ettei mukana pyörivä semi-paha-poliisi David Harbour voi kuin päätään pyöritellä.

Kaiken kaikkiaan Fuquan elokuva on viihteellistä roskaa, jota jaksaa hyvällä omallatunnolla katsoa. Equalizer ei edes yritä olla hirvittävän syvällinen eepos, vaan keskittyy ainoastaan siihen, kuinka yhdellä miehellä menee lopulta lupauksistaan huolimatta kuppi nurin ja kuinka tämä alkaa yhden miehen sodan vääryyttä tekeviä ihmisiä vastaan. Sama kuvio toistuu niin Väkivallan vihollisessa, Tuomarissa ja monissa muissakin elokuviksi asti edenneissä tarinoissa. Mies, jolla on taidot ja halua ajetaan miltei nurkkaan, jolloin Fuqua pääsee taas kerran ohjaamaan jotain perushyvää toimintaelokuvaa, jossa budjetin kanssa ei ole tarvinnut tapella.

  • 60%
    The Equalizer: oikeuden puolustaja - 60%
60%

Poiminta

Genret: toiminta,rikos
Kesto: 132 min
Ohjaaja: Antoine Fuqua
Pääosissa: Chloë Grace Moretz,David Harbour,Denzel Washington,Marton Csokas
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2014

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments