elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Nightcrawler Nightcrawler
Nightcrawler on ehdottomasti yksi tämän vuoden positiivisimmista yllätyksistä. Elokuva joka tuli hieman takavasemmalta ilman ennakkokäsityksiä naulasi katsojan tiukasti kiinni penkkiin omaperäisyydellään. Yllättävää on myös... Nightcrawler

Nightcrawler on ehdottomasti yksi tämän vuoden positiivisimmista yllätyksistä. Elokuva joka tuli hieman takavasemmalta ilman ennakkokäsityksiä naulasi katsojan tiukasti kiinni penkkiin omaperäisyydellään. Yllättävää on myös se että ohjaaja Dan Gilroy on toiminut aikaisemmin ainoastaan käsikirjoittajana, mutta onnistuu tässä esikoisteoksessaan suorastaan loisteliaasti. Mutta kaikkein vakuuttavimman työn tekee kuitenkin Jake Gyllenhaal joka joidenkin tietojen mukaan laihdutti jopa 13kg tätä roolia varten saadakseen hahmonsa näyttämään tarpeeksi uskottavalta. Gyllenhaal tekee niin sanotut Gosslingit ja ottaa haltuunsa koko elokuvan sellaisella intensiteetillä että kaikki muut hahmot joutuvat kulkemman miehen varjoissa.

Gyllenhaal on Louis Bloom joka ei saa unta öisin ja yrittää täyttää elämänsä yöllisillä seikkailuilla jotka ovat vähintään arvelluttavia. Itse elokuva alkaakin siitä kuinka Bloom varastaa yöllä metallia pitkin kaupunkia saadakseen vähän rahaa ja kukaan ei saa tulla hänen tielleen. Mutta tämä ei vain riitä ja mies törmääkin erääseen uutisryhmään joka kuvaa onnettomuutta kaupungin yössä. Tästä Bloom saa idean joka muuttaa koko uutisgenren ja sen mitä ja mitä ei voida näyttää tv:ssä. Tietenkään mitkään isot tv-kanavat eivät pysty näyttämään ihan mitä vain, mutta pienemmät kanavat eivät koe tunnontuskia ja tästä alkaakin mielenkiintoinen ja vähintäänkin sairaan erikoinen suhde Bloomin ja kanavan yö-uutispäällikön Nina Rominan kanssa.

Tästä pääsemmekin jouheasti Ninan roolihahmoon jota esittää harvakseltaan töitä tekevä Rene Russo joka Gyllenhaalin tavoin tekee erinomaisen roolityön. Nina on kuten häntä esittävä Russo, kaiken nähnyt uranainen joka ei luultavammin enään etene urallaan ja yrittää vain pysyä jotenkin leivän syrjässä keinolla millä hyvänsä. Elokuvan muista hahmoista voidaan vielä mainita Bloomin ”kilpailija” Joe Loder jota esittää vanha konna Bill Paxton sekä Bloomin työpartneri Rick jota Riz Ahmed taasen esittää. Ahmedin hahmo on kyllä hieman stereotyyppinen ”hyypiön” rooli joka vain yrittää selvitä töistä. Mutta kaikki nämä hahmot jäävät auttamatta Gyllenhaalin Bloomin jalkoihin. Bloomissa on sitä jotain samaa kuin Drivenin Gosslingin hahmossa. Toki hahmot ovat täysin erilaiset, mutta eräänlainen sosiopaattisuus ja täysin toisten tunteista välittämättä jättäminen ovat kummallekin hahmolle tyypillisiä.

Elokuva etenee loisteliaasti kasvattaen jännitystä ja panoksia aina uutinen kerrallaan ja Bloom huomaa omaavansa luontaiset lahjat kauheuksien kuvaamiseen. Mies liikkuukin aina välillä niin sanotulla harmaalla alueella ja eipä aikaakaan kun poliisikin kiinnostuu Bloomin toimista. Kaikesta huolimatta katsoja ei voi olla pitämättä tästä hahmosta. Hänen järkähtämätön kunnianhimonsa parantaa omia kuvauksiaan ja kylttymätön jano nähdä kaupungin kauheksia nostattaa takahiukset pystyyn. Täydellinen kyky olla välittämättä toisista ihmisistä tekee Bloomista täydellisen uutistenkuvaajan. Nightcrawler on nimensä mukainen elokuva joka käsittelee ihmisten moraalia ja yhteiskunnallisesti hyväksyttyjä rajoja joiden ylittäminen ei loppupeleissä ole kovinkaan suuresta kiinni. Se imaisee taidokkaasti sisäänsä ja pitää otteessaan aina loppumetreille saakka. Ehdottomasti vuoden positiivisimpia yllätyksiä elokuvarintamalla.

Nightcrawler
  • 80%
    Elokuva - 80%
80%

Poiminta

Genret: draama, jännitys, rikos
Kesto: 117 min
Ohjaaja: Dan Gilroy
Pääosissa: Bill Paxton, Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2014

Sending
User Review
3.5 (2 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
7 years ago

Ihan kelpo elokuva, joka jää kyllä Drivenille jälkeen huomattavasti. Gyllenhaal on luonut hahmostaan täyden sosiopaatin ja tekee suorastaan katsojaa ärsyttävän suorituksen. Monilta osin hämmentävä elokuva, jonka juonen mustia aukkoja ei edes vaivauduta paikkaamaan paremman jatkumon takia. 3.5/5p