elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ron Sheltonin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, Mustat donkkaa tykimmin (White Men Can’t Jump, 1992) on mukava komediallinen urheiludraama, jossa kaksi nuorta miestä saavat elantonsa... Mustat donkkaa tykimmin

Ron Sheltonin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, Mustat donkkaa tykimmin (White Men Can’t Jump, 1992) on mukava komediallinen urheiludraama, jossa kaksi nuorta miestä saavat elantonsa huijaamalla olevansa muita huonompia katukoripallossa. Pelissä on siis aina tukku dollareita, paljon värikästä kielenkäyttöä, kaksi uransa alkutaipaleella olevaa näyttelijää ja draamaa, jossa melkein kaikki huijaavat kaikkia. Ja niin, onhan mukava myös orastava ystävyys, rahahuolet ja unelmat, joita kukin toteuttaa omalla tavallaan. Tavallaan voidaankin sanoa, että Sheltonin elokuva tarjoaa urheilua plus kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Eikä se ole välttämättä kauhean huono asia.

Mikäpä voisi olla elokuvan konekiväärin lailla nakuttavaan vuoropuheluun parempaa karkkia kuin kaksi siihen tunnelmaan viritettyä näyttelijää? Moottoriturpina toimivat Sheltonin elokuvassa nykyään jo tutuiksi käyneet Wesley Snipes ja Woody Harrelson, jonka dynaaminen yhteistyö tuotti itseasiassa vuonna 1995 toisenkin yhteistuotoksen (Money Train), sekä MTV Movie Awardsiin (1993) nimityksen parhaasta suudelmasta ja parhaasta “on-screen duosta”.

Onkin varsin selkeä tosiasia, että Snipesin ja Harrelsonin kemiat toimivat. Miehet räksyttävät toisilleen kuin vihoissaan olevat kujarakit, mutta samalla keskinäinen kunnioitus ja yhteistoiminta pelaa kuin junan vessa. Kun Shelton on onnistunut saamaan elokuvaan mukaan hienoa ja näyttävää pelaamista koripallon saralta, on kasassa oikeasti yksi vakuuttammista suorituksista, mitä Snipesiltä ollaan periaatteessa koskaan nähty. Katsoja voikin onnitella itseään siitä, että näkee kerrankin Snipesin näyttelevän potkimisen ja hakkaamisen sijaan, sekä siitä, että koko hommaa tukee hyvin Harrelson, sekä sivurooleissa nähtävät (Tyra Ferrell ja  loistava Rosie Perez) naisnäyttelijät.

Kaikin puolin Sheltonin elokuva on mukiinmenevä komediallinen urheiluelokuva, koska se kykenee tarjoamaan vähän jokaiselle jotakin naposteltavaa. Elokuvaa ei kuitenkaan kannata ottaa missään tapauksessa mitenkään vakavasti, sillä tyyliltään rosoinen, mutta värikäs, elokuva tarjoile katsojalleen hyvää ja lähes harmitonta viihdettä lähes kahden tunnin ajan. Mistään klassikosta ei kuitenkaan tämän elokuvan kohdalla voida puhua (ellei pidä koripallosta), mutta kyllä tätä elokuvaa voi hyvillä mielin suositella ihan katsottavaksi asti.

  • 70%
    Mustat donkkaa tykimmin - 70%
70%

Poiminta

Genret: draama,komedia
Kesto: 115 min
Ohjaaja: Ron Shelton
Pääosissa: Tyra Ferrell,Rosie Perez,Wesley Snipes,Woody Harrelson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1992

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments