elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Zero Dark Thirty Zero Dark Thirty
Afganistanin ja Irakin sodasta on hyvää vauhtia tulossa Hollywoodin uusi Vietnam, sillä aiheesta kertovia elokuvia tulee lähes jatkuvalla syötöllä ja näkökulmia on enemmän kuin... Zero Dark Thirty

Afganistanin ja Irakin sodasta on hyvää vauhtia tulossa Hollywoodin uusi Vietnam, sillä aiheesta kertovia elokuvia tulee lähes jatkuvalla syötöllä ja näkökulmia on enemmän kuin katsojat ehtivät edes ajattelemaan. Monessa näistä teoksissa lähdetään siitä vanhasta kliseestä liikenteeseen, eli tarina “perustuu tositapahtumiin”. Oscar-voittaja ohjaaja Kathryn Bigelow teki jo yhden tähän sotaan liittyvän elokuvan Hurt Locker, ja onkin päättänyt jatkaa aihetta hieman eri kantilta ja muodostanut punaisen langan Osama Bin Ladenin metsästykselle ja kiinnijäämiselle. Hämmentävintähän tässä on se kuinka nopeasti itse Bin Ladenin kuoleman jälkeen tämä elokuva näki päivänvalon, mutta toisaalta kyllähän reilussa puolessa vuodessa yhden käsikirjoituksen väsää. 

Mutta syyt ja seuraukset sikseen, miten itse elokuva sitten toimi? No, vaikka elokuva sai jos jonkinlaista kritiikkiä, niin täytyy näin ihan rehellisesti sanoa, että Bigelow osaa kyllä saattaa elokuvaa eteenpäin niin jouheasti että edes lähes kahden ja puolentunnin kesto muodostu minkäänlaiseksi esteeksi. Tarina nappaa sisäänsä sen ajankohtaisuuden ja tirkistely halun takia, sillä kaikkihan me haluamme “tietää” miksi Bin Ladenin metsästys kesti niin kauan ja mitä ihmettä Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu oikein teki kaikkina näin vuosina. Suurin osa elokuvan tapahtumista kun ovat jo kaiken kansan tiedossa, mutta silti itse juonessa on koukkuja ja mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka pitävät katsojan tiukasti otteessaan. Suurimpana veturina toimiikin lähes esikuvansa oloinen agentti Mayaa esittävä Jessica Chastain, jonka naivi, mutta päättäväinen olemus on suorastaan ihailtavaa. 

Chastain eläytyy täydellisesti Bin Ladenia jahtaavan agentin rooliin ja tuntuu välillä että kun elokuvassa Agentti Maya jätetään oman onnensa nojaan metsästyksen venyessä, niin Chastainkin kantaa leffaa aivan yksin harteillaan. Hänen karismansa onneksi on kuitenkin sitä luokkaa että vastuu ei ainakaan näy hänen harteillaan. Elokuvan toista päähenkilöä esittävä Dan (Jason Clarke) on myös mies paikallaan, ja hänen nihilistinen näkemyksensä maailman menosta ja varsinkin Lähi-idästä ovat niin hersyviä suhteutettuna kaikkiin niihin mediahässäköihin mitä Bin Ladenin ajojahdin aikana mediasta saatiin lukea. Bigelow ei myöskään yritä mitenkään piilotella tai tehdä propagantista näkemystä CIA:n toiminnasta, vaan tuo sen töppäykset ja myös menestykset hyvin realistisen oloisesti katsojan silmille. 

Zero Dark Thirty on hyvin etenevä jännitys elokuva, jonka lopputuloksen kaikki tietävät. Jälleen vanha klisee että matka on mielenkiintoisempi kuin päämäärä pitää hyvin paikkansa. Tekninen toteutus ja näyttelijävalinnat osuvat nappiin ja se fakta että elokuvan tapahtumat todella tapahtuivat siivittävät katsojan helposti alkumetreiltä aina Bin Ladenin hautajaisiin saakka. Elokuvassa ei varsinaisesti edes alleviivata mitään, mutta silti se esittää asiansa niin että katsoja väkisinkin alkaa pitämään CIA:sta, tai ainakin heidän muutamasta agentistaan. Vähän niinkuin Hurt Lockerissa, Bigelow ei ihannoi sotaa, tai sen julmuuksia, mutta tuo ne esille tavalla josta ei voi olla pitämättä. Zero Dark Thirty on alusta loppuun asti laatuelokuvaa josta on vaikea olla pitämättä. Jos aihe vähääkään kiinnostaa niin kyllä tämä on ehdottomasti katsottava. Loppukaneettina, elokuvan nimihän viittaa kellonaikaan 00:30 jolloin sotilaat hyökkäsivät Bin Ladenin asuntoon.

Zero Dark Thirty
  • 82%
    Elokuva - 82%
82%

Poiminta

Genret: draama, jännitys
Kesto: 157 min
Ohjaaja: Kathryn Bigelow
Pääosissa: Chris Pratt, Jessica Chastain, Joel Edgerton
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2012

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments