elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Samuel L. Jackson on moneen pystyvä ja menevä mies, joten näyttelijän esiintyminen Shaftin remakessa ei omalla tavallaan ole mikään sattuma, saatika ihme, sillä jos...

Samuel L. Jackson on moneen pystyvä ja menevä mies, joten näyttelijän esiintyminen Shaftin remakessa ei omalla tavallaan ole mikään sattuma, saatika ihme, sillä jos Shaftista oikeasti pitää tehdä remake, niin no: Jackson on siihen hommaan oikea kaveri. Siihen se sitten se hehkuttaminen oikeammin jääkin, sillä mm. Boyz n the Hoodin ohjanneen John Singletonin elokuva on yhdentekevä toimintapläjäys, jossa uskottavaa ja viihdyttävää näyttelemistä saa oikein etsimällä etsiä. Jos Jacksonin ja alkuperäisen (Jackson näyttelee muuten elokuvassa alkuperäisen Shaftin veljenpoikaa) Shaftin, Richard Roundtreen, jättää laskuista, on käsissä miltei muovattu kasa sitä itseään, sillä Jeffrey Wrightin ja yllättäen jopa Christian Balen tähdittämä loppukaarti näyttää ja kuulostaa epäuskottavammalta kuin ufo keskellä New Yorkia.

Koko paljetin juoni kertoo siis alkuperäisen Shaftin veljenpojasta, Shaftista (…), jonka harrastuksiin kuuluu lainvalvonta, patongin laittaminen uuniin ja rasismin kitkeminen. Kaikki alkaa siitä kun Shaft tulee murhapaikalle, jossa vihainen rikas rasisti Walter Wade on tappanut mustan nuorukaisen. Kun Wade vielä karkaa ollessaan takuita vastaan vapaalla, tulee Shaftille tästä kohtaamisesta elinikäinen kauna. Kun Wade vielä palaa takaisin kotikaupunkiinsa kohtaamaan syytteet ja lahtaamaan tekemänsä murhan ainoan silminnäkijän, on ikuisella naistenmiehellä täysi työ pitää itsensä ja ystävänsä hengissä. Tuloksena onkin paljon järjetöntä ampumista, lähes järjettömiä juonikuvioita ja paljon pahaa mieltä, jota aiheutuu muun muassa Balen läpeensä ärsyttävästä roolista.

Kuten sanottua elokuvan näyttelijät voidaan tässä elokuvassa jakaa helposti kahteen kastiin. Samuel L. Jackson toimii pääroolissaan oikein, eikä ota omaa päärooliaan mitenkään ällistyttävän vakavasti: myhäilevän ulkokuoren alta alkaa katsojastakin näyttämään siltä, että Jackson pitää roolistaan ja hyvä niin, sillä elokuvan pahat pojat pettävät pahasti. Ensinnäkin Christian Balen roolisuoritus on mitäänsanomattoman harmaa ja ilmeetön ja hänen hahmonsa on kirjoitettu niin äärimmäiseksi rasistiksi, että Balelta puuttuu elokuvasta oikeastaan vain valkoinen huppu. Eikä tämä edes jää tähän, sillä elokuvan toinen paha poika, Peoples, on Jeffrey Wrightin toimesta ammuttu niin yli, että vähemmästäkin alkaa hirvittämään kun Wright tulkitsee rooliaan niin paljon yli, että jopa Bale meinaa jäädä kakkoseksi. Eikä muistakaan juuri hyvää sanottavaa ole: heidän roolinsa kun ovat elokuvan kannalta melko merkityksettömiä.

Kaiken kaikkiaan Shaft on selvästi keskivertoa huonompi toimintaelokuva, jossa ei ole mitään järkeä. Itse asiassa koko raina muistuttaa enemmän tai vähemmän jonkin keskivertopoliisisarjan tunnin pituista jaksoa kuin aitoa elokuvissa katsottavaa toimintapätkää. Se on huonosti näytelty teko-rento tuotos, jonka ainoa paikka olisi unohduksen sävelet. Se kun ei tarjoa katsojalle osuvasta alustaan huolimatta mitään ihmeellistä edes kuvauksen tai miljöön osalta. Vain paljaan ja harmaan kaupungin, jossa Samuel L. Jackson yrittää epätoivoisesti selvitä samalla kun Busta Rhymes laukoo huonoja läppiä surkeiden vitsien tuotantolinjalta. Shaft onkin siis väsyttävää, turhauttavaa ja halpaa toimintaa, joka on varustettu nimekkäillä näyttelijöillä.

  • 30%
    Shaft - 30%
30%

Poiminta

Genret: toiminta,rikos
Kesto: 99 min
Ohjaaja: John Singleton
Pääosissa: Richard Roundtree,Busta Rhymes,Christian Bale,Dan Hedaya,Jeffrey Wright,Samuel L. Jackson,Toni Collette,Vanessa Williams
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments