elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Twilight: New Moon Twilight: New Moon
Olen aikaisemmissa arvosteluissa tullut maininneeksi viime vuosien huimasta vampyyri-elokuvien esiinmarssista, ja siitä kuinka näitä elokuvia on todellakin vaivannut laadullinen epätasaisuus. Nyt on tullutkin sitten... Twilight: New Moon

Olen aikaisemmissa arvosteluissa tullut maininneeksi viime vuosien huimasta vampyyri-elokuvien esiinmarssista, ja siitä kuinka näitä elokuvia on todellakin vaivannut laadullinen epätasaisuus. Nyt on tullutkin sitten nähtyä se linjan heikoimmasta päästä oleva teos, jonka huima suosio on ylittänyt kaikki taiteen ja järjen rajat. Kyse on  Stephenie Meyerin Twilight-saagan toisen osan filmatisoinnista: Uusikuu. Toki ensimmäinen osa oli jo totaalista kompostikamaa, mutta kuvittelin pienessä mielessäni, että tästä ei voi kuin taso parantua, mutta kuinkas sitten kävikään? Myönnän senkin, että en ehkäpä kuulu ihan kohderyhmään, mutta pitäisi sitä nyt herranjumala muidenkin kuin fanien saada näistä elokuvista jotain irti, mutta taas mentiin metsään, että otsaan sattui.

En pysty edes luettelemaan kaikkia niitä asioita mitkä tässä elokuvassa menevät pieleen, mutta suhteellisen suppea avautumiseni voi kuitenkin toimia varoituksena niille henkilöille, jotka etsivät vampyyrielokuvia katsottavikseen ja pyörittelevät tätä teosta käsissään. Ensinnäkin kirjailija Meyer on pistänyt kaikki vampyyreihin ja ihmissusiin liittyvät myytit ja elokuvalliset lainalaisuudet täysin uusiksi. Vampyyrit voivat vapaasti kulkea auringonvalossa ja ainoa haitta on ihon kimalteleminen (siis mitä vittua?). Toisekseen vampyyreista on tehty jotain supermutantteja erilaisilla voimilla. Mutta eivät ole ihmissudetkaan päässeet vähällä Meyerin mielikuvituksessa. Nämä velikullat muuttuvat susiksi aina halutessaan ja näyttävät enemmän ylikasvaneilta hormoonihoitoa saaneilta oikeilta susilta kuin ihmissusilta. Hauskimpana yksityiskohtana nämä ihmissudet pitävät jotain superhousuja, sillä muutosten jälkeen housut eivät tunnu hajoavan, vaan ne ovat aina päällä kun muututaan takaisin ihmiseksi.Kaikkea muutakin epäolennaista näistä hahmoista löytyy,  mutta hypätään hetkeksi itse elokuvan tapahtumiin ja näyttelijöihin.

Twilight: New Moon jatkaa suoraan siitä mihin edellinen osa jäi, eli Kristen Stewartin esittämän Bellan ja Robert Pattinsonin Edward Cullenin väliseen kiellettyyn romanssiin. Oletan, että nämä kaksi henkilöä ovat elokuvan päähenkilöt. Mutta kun minulle tulee pakonomainen tarve kuristaa kummatkin, niin jossain on jotain pahasti vialla. Onneksi leikkiin hyppää Bellan lapsuuden kaveri ja intiaanien verellä täytetty tuleva ihmissusi Jacob Black (Taylor Lautner), joka tuo edes jotain järkeä tähän elokuvaan. Edwardin häipyessä maisemista ehkäpä leffahistorian kliseisimmällä tekosyyllä, alkaa Jacob lämmittelemään Bellaa ja jokainen edes yhden aivosolun omaava nainen olisi mielissään tästä kiinnostuksesta, mutta ei Bella. Nuori nainen on kuin mielisairaalasta karannut 13-vuotiaan älyllä varustettu kokovartalo “biatch”, jonka aivoihin ei mahdu muuta kuin Edward ja sen eteen naikkonen on valmis jopa tappamaan itsensä. Jos oikeat nuoret naiset ottavat Bellan jonkinlaiseksi roolimallikseen, niin en yhtään ihmettele maailmamme hullua menoa.

Koko elokuva onkin kuin surkeaa Amerikkalaista kolmioteinidraamaa, jossa Bella haikailee ensin Edwardin perään ja ottaa laastariksi Jacobin, jota sitten myöhemmin kusee linssiin niin että roiskuu. Bellan riutuminen ja mököttäminen on jotain aivan käsittämätöntä paskaa, jonka ansiosta elokuvassa ei oikeastaan esiinny yhtään henkilöä johon katsoja voisi samaistua. Kliseistä teinihömppää seuraavat huonot efektit ja täysin ennalta-arvattava juoni, joka ei tarjoa edes sitä yhtä yllätystä. Uusikuu on valmiiksi pureskeltua teinitragediaa ryyditettynä epäaidoilla vampyyreilla ja ihmissusilla, sekä erittäin huonoilla näyttelijäsuorituksilla. Sen ainoiksi hyviksi puoliksi voidaan laskea suhteellisen onnistunut kuvaus ja leikkaus, sekä muutama hyvä sivuhahmo. Tätä ei todellakaan voi suositella kuin kovan linjan Twilight-faneille.

Twilight: New Moon
  • 18%
    Elokuva - 18%
18%

Poiminta

Genret: draama, fantasia, rakkaus
Kesto: 125 min
Ohjaaja: Chris Weitz
Pääosissa: Anna Kendrick, Ashley Greene, Billy Burke, Christian Serratos, Jackson Rathbone, Kristen Stewart, Michael Welch, Robert Pattinson, Taylor Lautner
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments