elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Jos elokuvan näyttelijäkaartiin kuuluvat George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges ja Kevin Spacey, niin voiko elokuva olla muuta kuin äärimmäisen hyvä? Valitettavasti voi, sillä...

Jos elokuvan näyttelijäkaartiin kuuluvat George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges ja Kevin Spacey, niin voiko elokuva olla muuta kuin äärimmäisen hyvä? Valitettavasti voi, sillä elokuvateattereissa pyörivä komedia, Vuohia tuijottavat miehet (The Men Who Stare at Goats), on hauskasta nimestään huolimatta vuoristorataa menevä aikuisempaan makuun tehty komedia, joka sahaa koko kestonsa ajan vuoristorataa. Lähinnä näyttelijänä toimineen Grant Heslovn ohjaama elokuva on puoliksi varsin tylsä ja puoliksi kaikessa satiirissaan varsin hauska raina, mutta kokonaiskuvaltaan silti varsin vaisu hassuttelu.

Elokuvan pääajatus on kerrassaan loistava: ajatus Yhdysvaltain armeijan rahoittamasta erikoisjoukosta on herkullinen, sillä erikoisjoukko käy sotaansa hippiaattein. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että miehiseen ja macho-asennetta täynnä olevaan armeijaan -ja sen jäseniin- tuodaan ripaus totaalisen erilaista maailmaa, jossa pinnalla ovat pitkät hiukset, huumeet ja kukkaisvoima. Maastopuvuissa perinteistä intiaanien sadetanssia läpikäyvä sotilas tiipiin vieressä tai esimerkiksi lsd-höyryissä pyörivät sotilaat ovat loppujen lopuksi varsin hauska näky. Ajatus tälläisestä erikoisjoukosta maailman suurimmassa armeijassa on niin nerokas, että ihmettelen, miksi Heslov ei ole ottanut tästä ajatuksesta enempää irti. Ehkä Heslovta on sitonut Jon Ronsonin kirjan raamit tai Peter Straughanin käsikirjoitus, mutta totuus on, että jotain on selkeästi pielessä.

Myös näyttelijäsuoritukset ovat elokuvassa varsin kaksijakoiset: pääroolissa vaimostaan eronnutta ja sitä kautta sota-alueelle päätyvää toimittajan planttu Bobia näyttelevä Ewan McGregor on pettymys. McGregorin pitäisi olla yksi elokuvan hauska sivustaseuraaja, mutta käykin niin, että elokuva pyörii omalla tavallaan Bobin ympärillä jatkuvasti. Tämä on sinänsä luonnollista, mutta tarinan yhteen nitova Bob ei ole McGregorin näyttelemänä yksinkertaisesti järin hauska. Tämä ei välttämättä ole McGregorin vika, mutta esimerkiksi George Clooneyn hahmoon, Lyniin, verrattaessa McGregor on pelkkä statisti.

George Clooney onkin yksi elokuvan kantavista voimista yhdessä kokeneen Jeff Bridgesin kanssa. Clooneyn näyttelemä Lyn Cassady on kaikessa hienoudessaan elokuvan päähenkilö: katsellaan pilviä hajottava ja vuohen sydämen pysäyttävä Clooney on kaikessa tosikkomaisuudessaan sopiva tämänkaltaiseen satiiriin. Miehen roolisuoritus muistuttaa muutenkin etäisesti aikaisempia komedioita, joissa hän on esiintynyt, eikä tämä voi olla pelkästään sattumaa. Elokuvan toisena kantavana voimana voidaan pitää jo valmiiksi hippimäistä Jeff Bridgesiä, jonka roolihahmon touhutipat ovat elokuvassa viattoman hellyyttäviä. Samaan ei tosin pääse elokuvan neljäs lenkki Kevin Spacey, joka kärsii roolihahmoineen elokuvassa liian pieneksi jäävästä ruutuajasta.

Vuohia tuijottavat miehet on katsojalleen haastava elokuva, joka tarjoilee muutaman makean naurun, muttei sen enempää. Pääajatukseltaan erinomainen elokuva ei kaadu toteutukseen, vaan pikemminkin aavistuksen tylsiin hahmoihin ja keskinkertaisiin tapahtumiin. Ehkä elokuvan tekijät eivät luottaneet siihen, että elokuvassa esiintyvä kukkaisaate armeijan sisällä olisi kantanut elokuvan loppuun saakka, sillä mukaan on puoliväkisin ympätty kritiikin poikasta Irakin sodasta ja Yhdysvaltain armeijasta yleensäkin. Kun lopulta Bobin paljastukset sivuutetaan pienellä olankohautuksella (joka edustaa ehkä ainoata realismia tässä elokuvassa), niin katsojalle jää elokuvasta varsin ristiriitaiset tunteet: jonkin verran naurattanut elokuva kun tuntuu vain irrallisilta hyviltä kohtauksilta.

  • 60%
    Vuohia tuijottavat miehet - 60%
60%

Poiminta

Genret: komedia,sota
Kesto: 94 min
Ohjaaja: Grant Heslov
Pääosissa: Waleed Zuaiter,Ewan McGregor,George Clooney,Jeff Bridges,Kevin Spacey,Robert Patrick,Stephen Lang,Stephen Root
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments