elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

1980-luku ja miksei samantein 1990-luvun alku oli kyllä ihmeellistä aikaa: silloin valmistuivat R-kioskin VHS-videovuokraamoon päätyneet toimintapätkät, joista lähestulkoon jokainen oli yhdentekevä pullistelu, jossa rehellisen...

1980-luku ja miksei samantein 1990-luvun alku oli kyllä ihmeellistä aikaa: silloin valmistuivat R-kioskin VHS-videovuokraamoon päätyneet toimintapätkät, joista lähestulkoon jokainen oli yhdentekevä pullistelu, jossa rehellisen turpaanvedon korvasi erilaiset itämaisten taistelulajien johdannaiset. Se oli myös Jean-Claude Van Dammen kulta-aikaa , jossa Bloodsportin tähti pestattiin pääosaan elokuvaan, jonka nimen piti alunperin olla Masters of the Universe 2. Toisin kuitenkin kävi ja Albert Pyun ohjaama elokuva ristittiin tuttavallisemmin Cyborgiksi: elokuvaksi, jossa Van Damme seikkaili raunioituneessa maailmassa barbariaan vajonneiden ihmisten keskellä… Tietenkin vetäen turpaan vastaantulevia pahis-nomadeja. Suurin piirtein näihin päiviin sijoittuva elokuva onkin varsin hulvaton pala aitoa kasari-toimintaa, jossa ei ole mitään järkeä.

Cyborg kertoo kohtalaisen sekavan tarina siitä, kuinka ihmiskunta on tuhon hetkellä -ja sen jälkeen- vajonnut täydelliseen anarkiaan. Yhteiskuntarakenteet ovat romahtaneet ja jäljelle jääneet rikolliset ovat kokoontuneet erilaisiksi jengeiksi harrastakseen ryöstelyä, murhaamista ja muuta väkivaltaa. Tähän maailmaan joutuu myös puolitahtomattaan mukaan Jean-Claude Van Dammen näyttelemä Gibson Rickenbacker, jonka mielessä on kosto raakalaismaiselle Fenderille (jäätävä Vincent Klyn). Siitä seuraakin villi vapaaottelu maailmassa, jossa täytyy vältellä maastopukuun verhoutuvia kannibaaleja, sekä tietenkin Fenderin stereotypisen alleviivattuja jengiläisiä.

Kaiken kaikkiaan Cyborg on varsin veikeä elokuva, vaikka se selvästi yrittää mässäillä ylitsepursuavasti väkivallalla. Pääkalloja ja verta on joka paikassa samaan aikaan kun ihmiset tappavat toisiaan milloin minkäkin asian vuoksi. Samalla alleviivattu pahuus ja väkivalta voidaan kokea tässä selkeässä B-luokan elokuvassa humoristiseksi, sillä Van Dammen hahmo tekee elokuvassa uskomattomia urotekoja, kuten aivan jäätävän spagaatin, sekä sen, jossa Gibson potkii kantapäällään (ristiinnaulittuna) kantavan puun poikki. Kun tähän lasketaan miltei komedian puolelle menevä Vincent Klyn, tarjoaa yli 20 vuotta vanha elokuva varsin hilpeitä hetkiä, vaikka Pyun valuttaa ruudulle tuskallisia takautumia rakkaudesta, uskollisuudesta ja miksei kostostakin. Van Dammen hahmon sydän sykkiikin oikeuden suuntaan, vaikkei sitä rujosta, lihaksikkaasta ja lähes puhumattomasta Gibsonista helposti uskoisikaan. Katsojan sydän ei sen sijaan elokuvan kokonaisvaikutelmasta hirveästi jää plussaan puolelle: onhan Cyborg oikeasti melkoista kuraa, joka pitäisi miltei lailla kieltää.

  • 20%
    Cyborg - 20%
20%

Poiminta

Genret: toiminta,sci-fi
Kesto: 86 min
Ohjaaja: Albert Pyun
Pääosissa: Deborah Richter,Vincent Klyn,Jean-Claude Van Damme
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1989

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments