elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ufologiassa määritellään neljä erilaista tapahtumaa, mitä ihminen voi kokea tuntemattomia elämänmuotoja vastaan. Ensimmäinen on visuaalinen havainto joko oudoista valoista tai lentävästä tunnistamattomasta esineestä. Toinen... The Fourth Kind

Ufologiassa määritellään neljä erilaista tapahtumaa, mitä ihminen voi kokea tuntemattomia elämänmuotoja vastaan. Ensimmäinen on visuaalinen havainto joko oudoista valoista tai lentävästä tunnistamattomasta esineestä. Toinen on fysikaaliset vaikutukset tuntemattoman esineen kohtaamisesta, kuten säteilyt, lämpövaikutukset, viljakuviot ja niin edelleen. Kolmas on fyysinen kohtaaminen ulkoavaruuden eliömuodon kanssa ja interaktiivinen toiminta sen kanssa. Neljäs onkin sitten se mielenkiintoisin eli yksiselitteisesti kaappaukset. Eli tuttua kauraa kaikille X-Filesin ystäville, mutta miksi ihmeessä tästä aiheesta on jälleen pykätty yksi elokuva?

Ohjaaja/käsikirjoittaja Olatunde Osunsanmi on lähtenyt “tositapahtumiin” perustuvalla konseptilla liikenteeseen ja luonut lähes täydellisen uskottavan taustatarinan Blair Witchin ja Paranormal Activityn hengessä. Elokuvan alussa ja lähes sen koko keston ajan katsojalle toitotetaan kuinka näytetyt videopätkät ja tapahtumat ovat ihan aikuisten oikeasti aitoja, ja nyt vain Hollywoodin näyttelijät näyttelevät nämä kohtaukset elokuvallisista syistä uudelleen. Täytyy kyllä myöntää, että autenttisuuden tunne on hyvinkin vahva koko elokuvan keston ajan, mutta miksi ihmeessä siitä on pitänyt tehdä näin alleviivaavaa? Rinnakkain näytetyt oikeat ja lavastetut videopätkät aiheuttavat kuitenkin katsojassa jopa ahdistuneisuutta, sillä ne heittävät ilmaan aika väkeviä kysymyksiä ufokaappauksien todenmukaisuudesta.

Elokuvan vetävänä moottorina toimii Tohtori Abigail Tyler, jota tulkitsee niin Milla Jovovich kuin ilmeisesti myös oikea Tyler. Milla on aavistuksen mukavuusalueensa ulkopuolella, ja hänen puutteensa draaman tulkitsijana tulevat aika-ajoin häiritsevästi esille. Loppupeleissä Milla hoitaa kuitenkin leiviskänsä kunnialla. Muut näyttelijät tekevät rutinoituneet suoritukset, joista ei ole sen enempää hyvää kuin pahaakaan sanottavaa. Ainoastaan sheriffi Augustusta näyttelevä Will Patton on järkähtämättömyydessään ajoittan ylitsevuotavan ärsyttävä. Elokuvan aikana esitetyt tilastotieteet kuitenkin oletettavasti pitävät paikkansa, joten katsoja voi ihan aidosti ihmetellä miksi Nomen kylässä on käynyt aina 60-luvulta lähtien huomattavan paljon FBI-agentteja ja mihin ihmeeseen kaikki kadonneet ihmiset ovat loppupeleissä joutuneet.

Fourth Kind-elokuvalla on potentiaalia, ja sen se käyttää hyvinkin tehokkaasti. Vaikka nyky-yhteiskunta on jo lähes turrutettu kaikilla ufo-kaappauksilla, niin silti tässä aiheessa on jotain vetoavaa. Autenttiset nauhatallenteet ja videot tuovat hyvinkin läsnäolevan tunteen elokuvalle, ja katsojalle tulee väkisinkin fiilis jostain Discovery Channelin dokumentista. Myös elokuvan rytmitys ja momentum kasvavat loisteliaasti sen edetessä, ja elokuvan lopputapahtumat alkavat todella karmimaan selkäpiitä. Monia jo X-Filesistäkin tuttuja kysymyksiä heitellään ilmaan, ja elokuvan skeptisimmätkin henkilöt alkavat epäilemään, että Nomessa tapahtuu asioita mitä ei voida järjellä selittää. Fourth Kind on kaikille X-filesistä ja yleisestikin ufoista kiinnostuneille pakkohankinta ja muillekin,  jotka saavat jotain irti näistä oikeaksi väitetyistä “dokumetaarisista” elokuvista.

The Fourth Kind
  • 68%
    Elokuva - 68%
68%

Poiminta

Genret: jännitys,sci-fi,mysteeri
Kesto: 98 min
Ohjaaja: Olatunde Osunsanmi
Pääosissa: Corey Johnson,Enzo Cilenti,Hakeem Kae-Kazim,Elias Koteas,Milla Jovovich,Will Patton
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments