Zombieland

Ruben Fleischerin ohjaama, vuonna 2009 valmistunut kauhukomedia, Zombieland, on kertakäyttöistä ja viihdyttävää katseltavaa, joka iskee Hollywoodin zombie-viihteen humoristisempaan puoleen menestyspeli Left 4 Deadin hengessä. Rhett Reesen ja Paul Wernickin käsikirjoittama elokuva on täynnä ajan henkeen sopivia nokkelia oivalluksia kokonaisuuden jäädessä keskinkertaiseksi pläjäykseksi, jossa olisi enemmän ainesta hassulle, pari kautta kestävälle tv-sarjalle, kuin puolitoistatuntiselle elokuvalle. Huumorin keventäessä elokuvaa välillä liiankin paljon, jää taustalle kummittelemaan kokonaisuudeltaan jonkinlainen hengetön sekasotku, jota lopulta pitävät koossa yksittäiset vitsit, sekä pirteät roolit.

Koko elokuva kertoo “edellisessä” elämässään todelliseksi nörtiksi jääneestä Columbuksesta (ihan pätevän oloinen ja hauska Jesse Eisenberg), joka kärsii ärtyneestä suolesta, tavallisista luuseri-ongelmista ja tietenkin siitä, että nuori mies on lähestulkoon ainut selväpäinen ihminen zombieiden valloittamassa Amerikassa. Sattuman oikun kautta Columbus törmää konkari Woody Harrelsonin näyttelemään junttiin, Tallahasseehen, joka lähtee Columbuksen tarpomaan Amerikan maita ja mantuja. Jotta L4D:mainen nelikko saadaan kasaan, liitetään elokuvaa myöhemmin mukaan Emma Stonen huijarinainen Wichita, sekä tämän pikkusisko Little Rock (Abigail Breslin).

Elokuvan näyttelijät ovat kovassa vedossa: Eisenberg tuo väistämättä mieleen Superbadin sankarikaksikon näytellessään todellista nörttiä erilaisine sääntöineen ja ongelmineen. Eisenbergin näyttelemän Columbuksen tavoitteena onkin zombie-maailmassa päästä pyyhkäisemään kauniin tytön hiukset korvan taakse mahdollisiman viattomalla tavalla. Hänen vastakohdakseen on luotu Harrelsonin juntti, joka tappaa zombieita talossa, kaupassa ja puutarhassa. Harrelson ylinäytteleekin roolinsa reippaasti (ja tarkoituksella oikein nauttien) yli tuoden elokuvaan harmittomuutta ja tahallista amatöörimäisyyttä. Emma Stone puolestaan keskittyy lähinnä näyttämään kauniilta ja yllättävää kyllä, vasta 14-vuotias Abigail Breslin onnistuu omassa roolissaan siedettävästi. Oman briljantin lisän elokuvaan tuo kuitenkin Bill Murray, joka pienessä roolissaan näyttelee itseään.

Zombielandin alku on nerokas: se herättelee toivoa aivan erilaisesta elokuvasta, kuin lopulta onkaan kyse. Elokuvan alku huutaa raivokasta eloonjäämistaistelua à la 28 days later, mutta varsin pian elokuvasta mitään tietämättömälle katsojalle on selvää, ettei kyse ole tosiaankaan siitä. Huumorin ja erilaisten näppärien tehokeinojen avulla katsoja viritetään viihdekanavalle, jossa vitsit naurattavat sellaisinaan. Kuitenkin on samalla muistettava, ettei tällä elokuvalla ole juuri tulevaisuutta ainakaan allekirjoittaneen dvd-hyllyssä, sillä pahimmillaan Zombieland on yksinkertaista ja turvallista kertakäyttöviihdettä, jonka voi naureskella läpi. Jos väkivallan ja zombie-viihteen kanssa haluaa välttämättä touhuta ja nauraa vieläkin enemmän, suosittelen, että katsotte viime vuonna (2009) valmistuneen Dead Snow:n, jonka tapahtumille yleisö miltei nauroi huutonaurua Night Visions-festivaaleilla.

  • 60%
    Zombieland - 60%
60%

Poiminta

Genret: kauhu,komedia,toiminta
Kesto: 88 min
Ohjaaja: Ruben Fleischer
Pääosissa: Emma Stone,Jesse Eisenberg,Abigail Breslin,Amber Heard,Bill Murray,Woody Harrelson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Actionman!!!
Actionman!!!
14 years ago

Huvittava ja toiminnantäytteinen leffa!4/5 😀

Mixaraah
Mixaraah
14 years ago

Itse koin elokuvan vähän pettymyksenä, ei se huono ollut, mutta odotin kyllä hiukan enemmän. Zombien rooli jäi loppujen lopuksi aika vähäiseksi, eikä selviytyjillä ollut varsinaisesti todellista uhkaa jota paeta. Ainoa kohtaus, joka pääsi lähelle aiempien genrensä edustajien eeppisyyttä, oli ehdottomasti loppu (silti jotenkin vaisu, josta esimerkkinä hurja lopputaistelu Columbus vs. klovni). Roolivalinnat osuivat mielestäni kohdalleen, tosin Wichitan rooliin olisi voitu valita astetta karismaattisempi näyttelijä.Lyhyesti: Zombiet ja komedia sopivat hyvin yhteen, mutta aiheesta olisi voinut saada enemmän irti oikeissa käsissä. ***/5