elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Taivas on tuhkanharmaa ja kaupunki on autio ja satojen hylättyjen autojen tie jatkuu horisonttiin ja jossakin siellä on meri jota kohti Mies (Viggo Mortensen)...

Taivas on tuhkanharmaa ja kaupunki on autio ja satojen hylättyjen autojen tie jatkuu horisonttiin ja jossakin siellä on meri jota kohti Mies (Viggo Mortensen) ja Poika (Kodi Smit-McPhee) kulkevat. Kulkevat, koska paikalleen ei voi pysähtyä sillä se tietää varmaa kuolemaa maailmassa jonka Jumala on jättänyt taakseen. Eikä hän ole tulossa takaisin.

Lähinnä The Propositionin ohjaajana ja Nick Caven kaverina tunnetun John Hillcoatin ohjaamassa, Cormac McCarthyn romaaniin perustuvassa Tiessä selittämätön maailmanloppu on jo takanapäin ja jäljellä on enää viimeisten henkiinjääneiden katkera kituminen ennen vääjäämätöntä lopullisen hiljaisuuden laskeutumista. Nimettömät päähenkilöt vaeltavat sairaina ja voimattomina etsien ruokaa ja lämpöä ja välttelevät ihmiskontakteja, koska ne harvat, jotka eivät ole kokonaan menettäneet järkeään, ovat todennäköisesti rikollisia tai kannibaaleja. Isä yrittää pitää toivon elossa kertomalla pelastuksen tarjoavasta merestä, mutta epäilee jo omia sanojaan.

Tie on äärimmäisen masentava elokuva, jonka voima kumpuaa muutamasta pienestä, lämpimästä hetkestä murskaavan synkkyyden keskellä. Nämä kohtaukset riittäisivät, mutta Hilllcoat ei tyydy siihen, vaan velloo myös hieman liikaa isän kullanhohtoisissa muistoissa. Se on jokseenkin tarpeetonta, muttei kovin häiritsevää. Hieman paremmissa flashbackeissa nähdään Charlize Theronin kauniin hymyn hyytyminen, joka heijastaa suoraan ihmiskunnan nopeaa vajoamista epätoivoon ja antautumista kuoleman edessä.

McCarthyn monitasoinen tarinankerronta kärsii kyllä osansa elokuvakäännöksessä. Tie on väistämättä hieman yksinkertaisempi ja ohuempi valkokankaalla, mutta vastapainoksi Hillcoat panostaa lähes täydellisyyteen asti hiottuihin kuviin, valoihin ja ääniin: post-apokalyptisen maailman uskottavuudessa ei ole mitään moitittavaa. Yhdysvaltain itärannikon metsät ovat lohduttomia kuolleiden puiden hautausmaita, kaupunkikuvat henkivät Stalkerin murheellisuutta ja ihmiskunnan epäonnistumista, ja kun taivas kerrankin hehkuu, näkyä tervehtii kuin nousevaa aurinkoa. Vaikka metsäpalo se vain onkin.

Lopun jo lähes parodiseen mittakaavaan venytettyä tunteilua lukuunottamatta juonessa ei ole kömmähdyksiä. Joku saattaa kyseenalaistaa näennäisen rakenteen (ja hahmokehityksen!) puutteen ja onkin totta, että Tie on vain löyhästi yhteensidottu kokoelma erillisiä tapahtumia, kirjan kappaleita. Hillcoat ja elokuvakäsikirjoituksen tehnyt Joe Penhill eivät kuitenkaan ole hakeneetkaan tyypillistä juoneen nojaavaa seikkailua – McCarthyn teksti tuskin edes taipuisi sellaiseksi. Tämä on vain onnistunut kuvaus suuren muutoksen jälkeisestä ajasta: siitä, mitä se on tehnyt ihmisille pyyhkiessään heiltä kaiken turvan ja tulevaisuuden. Silti jotkut hullut jaksavat kulkea tiellä. Mortensenin vahvan suorituksen ansiosta katsoja tuntee reunalle ajetun, psyyken ja ruumiin luhistumisen kanssa taistelevan isän tuskan, eikä Tie jää vain tyylikkäiden maailmanlopun maisemien ihailuksi.

  • 80%
    Tie - 80%
80%

Tiedot

Genret: draama,jännitys
Kesto: 111 min
Ohjaaja: John Hillcoat
Pääosissa: Kodi Smit-McPhee,Charlize Theron,Viggo Mortensen
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)

Toni Saarinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments