elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Toinen maailmansota tuntuu nykyään olevan enemmän kuin tarpeeksi tapetilla, ja elokuvantekijä toisensa jälkeen tarttuu tähän aiheeseen enemmän tai vähemmän suurella sydämellä. Aihe on ehkä... Lukija

Toinen maailmansota tuntuu nykyään olevan enemmän kuin tarpeeksi tapetilla, ja elokuvantekijä toisensa jälkeen tarttuu tähän aiheeseen enemmän tai vähemmän suurella sydämellä. Aihe on ehkä myös siksi suosittu, että Oscar-pysti tuntuu erityisesti pitävän tästä ajanjaksosta. En lähde kuitenkaan tuomitsemaan elokuvan ajanjaksoa, sillä The Reader ei suoranaisesti toiseen maailmansotaan liity, vaan alkaa muutamia vuosia sen päättymisen jälkeen. Elokuvan tarina pohjautuu saksalaisen kirjailijan Bernhard Schlinkin romaaniin Der Vorleser (Lukija), jonka tarina voisi sijoittua lähes mihin ajanjaksoon tahansa, mutta ehkäpä sodan jälkeinen Saksa on kuitenkin se otollisin ja mielenkiintoisin kasvualusta tälle erittäin epäkonventionaaliselle rakkaustarinalle, joka tuntuu alusta lähtien tuhoontuomitulta.

Tarinan romanttisuuden ja erityisesti sen traagisuuden takia roolituksen täytyy osua niin nappiin, että uskottavuus ei katoaisi taivaan tuuliin, ja tästä katsojan ei tarvitse olla huolissaan. Tarinan keskushahmon Michael Bergin esittäjäksi on täytynyt löytää kaksi näyttelijää sillä elokuvan aikajana on useita kymmeniä vuosia alkaen aina Michaelin 15-vuoden iästä. Ralph Fiennes hoitaa aikuistuneen Michaelin roolin taidolla ja tyylillä ja miehen olemus on roolille uskollisen rauhallista ja tarvittaessa pinnan alle piiloutuvaa tunteilua, joka pulpahtelee pintaan aina tarpeen vaatiessa. Fiennesin esityksessä on todellakin yritystä ja miehen olemus on täydellisen uskottava. Mutta vielä loisteliaamman suorituksen tekee nuorta Michaelia näyttelevä David Kross, jonka hieman kömpelön innokas, sekä ujo esiintyminen on suorastaan hellyttävää katsottavaa.

Koko potin vie kuitenkin suorastaan mestarillinen Kate Winslet, jonka suoritusta katsoessa jää ihmettelemään, miksi tämä nainen ei aikasemmin ole voittanut sitä himoittua kultapystiä. Onneksi Winslet kuitenkin sai tästä roolistaan sen tunnustuksen, jonka ansaitsi sillä traagisempaa ja syväluotaavampaa suoritusta en ole usein nähnyt, minkä Winslet tekee Hanna Schmitzinä. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Itä-Saksassa vuonna -58 alkanut rakkaustarina 36-vuotiaan Hannan ja 15-vuotiaan Michaelin välillä hehkuu jotain sellaista aitoutta, että katsojan on vaikea päästä “äiti-poika”-syndroomasta yli. On suorastaan uskaliasta rakentaa tällainen romanssi näinkin suurelle ikäerolle, ja varmasti aikanaan se olisi ollut vieläkin hätkähdyttävämpää. Tottakai Michaelin hormonit sanelevat ehdot ja ensi-ihastumisen ikäänkuin antaa anteeksi, mutta Hannan heittäytyminen mukaan on hyvin hämmentävää. Ajoittain parin keskinäinen puuhaaminen heiluu siinä uskottavuuden veitsenterällä.

Ohjaaja Daldry pitää kuitenkin langat käsissään loisteliaasti, ja johdattaa tarinaa eteenpäin kahdessa eri aikajanassa.  Päätarina kulkee 50-luvun alkuhuumasta 60-luvun opiskelijavuosiin, missä Michael tapaa uuden rakkautensa. Samalla näytetään katkelmia 80-luvusta, jolloin Michael toimii asianajajana. Opiskeluajan uusi rakkaus ei kuitenkaan vedä vertoja Hannan kanssa vietetyllä ajalle.  Menneeseen haikailu alkaa haitata elämää, kunnes mies osallistuu koulun puolesta natsi-rikollisten oikeudenkäyntiin ja hirvittävä totuus paljastuu hänen Hannastaan. Miehen arvomaailma todellakin heittää häränpyllyä ja oikeudenkäynnin vaiheet tulevat vainoamaan häntä loppuelämän ajan.

Jotenkin vain tunnen  itseni irralliseksi tässä draamassa ja vaikka näyttelijät tekevät suorastaan maagiset suoritukset, niin tietynlaisen punaisen langan puuttuminen häiritsee pitkin elokuvaa. Tiedän, että aihealue ei ole lähinnä sydäntäni, ja siksi suurenmoiset näyttelijäsuoritukset eivät vain yksinkertaisesti riitä: tarvittaisiin jotain muutakin kuin se, mitä ohjaaja Daldry tarjoilee. Winslet eittämättä todistaa jälleen tällä elokuvalla olevansa yksi aikakautemme parhaista näyttelijöistä ja toivon, että nainen voisi tulevaisuudessa tehdä muutakin kuin näitä “Oscar”-elokuvia. Kaiken kaikkiaan loistava elokuva romantiikan nälkäisille katsojille.

Lukija
  • 72%
    Elokuva - 72%
72%

Poiminta

Genret: draama,rakkaus
Kesto: 126 min
Ohjaaja: Stephen Daldry
Pääosissa: David Kross,Jeanette Hain,Kate Winslet,Ralph Fiennes
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2008

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments