elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ja taas suomalainen elokuva yrittää. Tällä kertaa lyödään jotain tabuja tavallaan rikki, sillä Blackout on ensimmäinen pitkään aikaan tehty suomalainen “mainstream”-elokuva, joka yrittää olla...

Ja taas suomalainen elokuva yrittää. Tällä kertaa lyödään jotain tabuja tavallaan rikki, sillä Blackout on ensimmäinen pitkään aikaan tehty suomalainen “mainstream”-elokuva, joka yrittää olla thrilleri. Yleensähän suomalaiset elokuvat ovat lopulta kallistuneet juron suomalaisuuden tai karun huumorin suuntaan, mutta tällä kertaa liikutaan lähes ruotsalaisessa tunnelmassa, kun ohjaaja/käsikirjoittaja Jukka-Pekka Siili heittää ruudulle aavistuksen Beckiltä haiskahtavaa thrilleriä. Odotukset elokuvan suhteen eivät kuitenkaan ole koskaan olleet kovinkaan korkealla, sillä Siilin käsialaa ovat viime vuosina olleet umpisurkea Hymypoika, sekä hirveästi rummutettu, mutta suhteellisen piiloon jäänyt Ganes. Sinänsä onkin yllättävää, että elokuva on saanut mediassa ainakin joltain tahoilta hyviä arvosteluja.

Blackoutin perussynopsis on tuttu ja tehokas. Ministerin (Irina Björklund) mies ja sydänkirurgi, Pekka(Petteri Summanen), herää lopulta sairaalasta naula päässä. Tästä luonnollisesti aiheutuu melkoinen sotku, sillä naulauskonetta väärin käytellyttä epäiltyä ei ole vieläkään saatu kiinni. Kun tähän soppaan sotketaan vielä Pekan valikoiva muistinmenetys ja sosiaaliset, sekä puolipakollinen ihmissuhdesotku, niin käsissä on varsin tuttu, mutta suomalaisiin ympyröihin erikoinen, thrilleri.

Roolityöt ovat elokuvassa melkoista peruskauraa ja onkin pienoinen sääli nähdä, kuinka Siili osittain hukkaa suomalaista näyttelijäosaamista harakoille. Petteri Summanen on pääroolissa tietenkin omiaan, mutta Siili ei anna elokuvassa Summasen hahmolle tarpeeksi tilaa. Summasen näyttelemää Pekka Valintoa ei juurikaan selitellä, eikä katsojaa päästetä niin sanotusti missään vaiheessa iholle. Kun ne suuret tunteetkin lähestulkoon alleviivataan, niin kotisohvallakin aletaan pyöriä hermostuneesti. Kun samaan syssyyn lasketaan tasan yhden kuumottavan repliikin sanova Jenni Banerjee ja aivan liian vähän ruutuaikaa saava Irina Björklund, niin näyttelijöiden hävikki alkaa olla kovaa luokkaa. Ainoastaan sivuosissa nähtävät Mikko Kouki, Ismo Kallio ja Lena Meriläinen saavat rooleistaan puhtaat paperit, sillä heidän sivuroolinsa tuovat elokuvaan miltei enemmän sisältöä kuin pääosanesittäjien roolit yhteensä.

Blackout -kuten monet Suomi-elokuvat nykyään- on äärimmäisen tuotteistettu elokuva tai ainakin siltä katsojasta tuntuu. Joskus elokuvan musiikit soivat täysin väärissä paikoissa ja ne tuntuvat kohtaukseen täysin sopimattomilta. Katsoja ei voi lopulta välttyä siltä fiilikseltä, jossa kaikki on muovista ja sitä kautta melkoisen epäuskottavaa huttua. Kun kaikki asunnotkin ovat kuin Innon Markon suunnittelemia ja tarinan kuljetus heittelevää, jää katsojalle hieman hölmistynyt olo siitäkin huolimatta, että elokuva osaa välillä jopa pysähtyä ja hiljentyä miettimään elämän perusasioita. Hetkittäin Blackout osaakin koskettaa katsojaa, mutta valitettavasti elokuvan tunnepuoli jää vaillinaiseksi pintaraapaisuksi.

Niinpä “parempien ihmisten” kohdatessa stressinsä ja omat demoninsa jää katsojalle käteen vaade paremmasta elokuvasta. Toisaalta lantin toinen puoli osoittaa Siilin kärjistämisen taidon, jossa lääkärit asettavat itsensä jalustalle muihin ihmisiin nähden. Pelkkänä kannanottona tämä on kuitenkin Siilin osalta täysin turhaa, kun itse elokuvakin jää keskinkertaiseksi mysteeriksi lähinnä toteutuksen osalta. Pienellä vaivalla, lisäminuuteilla ja hahmojen esiin nostamisella olisi tässä elokuvassa saatu paljon aikaan. Mutta kun ei, niin ei sitten: Blackout onkin osittain jännittävä mysteeri, jonka sekundäärisenä tehtävänä on esitellä bändien uusimmat kappaleet ja toimia eräänlaisena ukkosenjohdattimena sille, ettei mitään katsojaa säväyttävää voisi vahingossakaan tapahtua.

  • 60%
    Blackout - 60%
60%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 108 min
Ohjaaja: Jukka-Pekka Siili
Pääosissa: Irina Björklund,Ismo Kallio,Jenni Banerjee,Mikko Kouki,Petteri Summanen
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2008

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments