elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kun McTiernan yhdessä Arnold Schwarzeneggerin ja kumppanien kanssa tekivät vuonna 1987 menestyselokuvan, Predator, oli lähes varmaa, että kyseinen pätkä saisi jatkoa jossain vaiheessa. Niinpä...

Kun McTiernan yhdessä Arnold Schwarzeneggerin ja kumppanien kanssa tekivät vuonna 1987 menestyselokuvan, Predator, oli lähes varmaa, että kyseinen pätkä saisi jatkoa jossain vaiheessa. Niinpä muutamaa vuotta myöhemmin Fox näytti vihreää valoa tälle projektille, mutta edessä oli ongelma, sillä ensimmäisen osan tehnyt kaarti ei tulisi jatkamaan saagaa. Arnold teki Terminatorin toista osaa ja McTiernan työsti Punaisen lokakuun metsästystä. Oli siis saatava uutta verta pakkiin, joten muutaman elokuvan tehnyt Stephen Hopkins hyppäsi ohjaajan puikkoihin, ja Tappavalla aseella maineeseen noussut Danny Glover tulisi ottamaan päähenkilön, Komisario Mike Harriganin, roolin.

Vaikka käsikirjoittajat ja tehosteporukka pysyi samana, niin silti muutama henkilö, Arnold mukaanlukien, oli hieman skeptinen jatko-osan tarinasta, koska se tulisi sijoittumaan kaupunkiin. Tarkemmin ottaen tapahtumapaikkana olisi Los Angeles ja kaiken kukkuraksi lähitulevaisuus eli vuosi 1997. Miten viidakossa remuava metsästäjä tulisi sitten sopeutumaan asfalttiviidakkoon? Lopputuloksesta päätellen ei ihan niin jouhevasti kuin olisi toivonut, mutta loppupeleissä huonomminkin olisi voinut käydä. Myös vanha jatko-osa klisee: “kaikkea enemmän”, aiheutti pieniä vaikeuksia tuotantovaiheessa, ja Predator 2 pääseekin hieman kyseenalaiseen historiankirjoitukseen ollessaan ensimmäinen filmi, joka sai uuden MPAA:n lanseeraaman NC-17 (K18) luokituksen ennen kuin se leikattiin uudelleen yli 20 kertaa.

Los Angelesissa on siis käynnissä kova huumesota, jossa jamaikalaiset, haitilaiset ja kolumbialaiset mittailevat pähkinöidensä suuruutta ja LAPD on jäänyt pahasti näiden pilviveikkojen ristituleen. On mielenkiintoista nähdä kuinka 90-luvun loppu kuviteltiin näin väkivaltaiseksi ja nämä lähitulevaisuuteen sijoittuvat elokuvat nostavatkin aina katsojan suupielille vienon hymyn siitä, kuinka asiat eivät mennetkään ihan niinkuin käsikirjoittajat uumoilivat. Toki huumesodat ovat brutaalia toimintaa, mutta ihan tämänkaltaista miljoonan luodin viidakkosotaa LA:n kaduilla tuskin ollaan koskaan käyty. Harrigan onkin sitten se poliisivoimien supermies, joka ei luoteja pelkää, eikä ammuntaa kaihda. Mies laittaa omatoimisesti jengiä nurin aivan naurettavan isokokoisella pyssyllä, mutta mitä muutakaan oli odotettavissa kun puhutaan sentään Arskan jatkajasta.

Gloverin rinnalle oli löydetty harvinaisen sekasikiöinen joukko näyttelijöitä. Danny boyta näyttelevä Ruben Blades ja karikatyyrivarastosta löytynyttä päällikkö Heinemannia näyttelevä kokenut Robert Davi vetävät roolinsa läpi kunnialla, mutta etsivä Lambertia näyttelevä Bill Paxton on ärsyttävyydessään aivan uudella tasolla, joka ylittää jopa roolin Aliensissa, ja rekkalesbo-koviskyttä Leonaa näyttelevä Maria Conchita Alonso ei tiedä miten päin latinolantion pitäisi käännähdellä, jotta uskottavuus poliisina olisi edes jotenkin mahdollista. Hallituksen salaisessa osastossa työskentelevä Peter Keys on Gary Buseita itseään, ja mies tuntuu nauttivan pahan pojan roolistaan taas aivan liikaa. Muut näyttelijät itse Predatoria lukuunottamatta ovat taustalle hukkuvaa massa, ja ainoastaan King Willien paksu jamaikalais-aksentti jaksaa hymyilyttää edelleen näiden monien vuosien jälkeen:

King Willie: There’s no stopping what can’t be stopped, No killing what can’t be killed, this thing that’s killing your people and mine… … is from the other side, you can’t see the eyes of the demon… …until him come calling.

Sotaan LA:n kaduilla liittyykin siis uusi pelaaja, joka alkaa teurastamaan kaikkien osanottajien miehiä. Kun puhun teurastuksesta, niin tässä elokuvassa kuvaus ei voisi osua enempää kohdilleen, sillä Predator päästetään todellakin valloilleen ja taas nyljettyjä ihmisiä alkaa löytyä kaupungista, ja päänsä menettävät niin poliisit kuin rosvotkin. Harriganin poppookin alkaa harventua sitä mukaa kun elokuva etenee, ja vaikka mies on pihalla kuin savimaja, niin onnistuu hän kuitenkin jäljittämään Predatorin sijainnin kaupungin lihajalostamoon. Keys on kuitenkin jo pistänyt sirkuksen pystyyn, ja onkin ottanut elämäntehtäväkseen pyydystää tämä ulkoavaruuden metsästäjä elävänä, mutta katsoja voi jo tässä oivaltaa, että Predator tulee viemään agentti Keysiä kuin sikaa narussa, ja ainoastaan Harriganista tulisi olemaan jotain vastusta tälle metsästäjälle.

Viimeinen taisto tullaankin käymään sitten Harriganin ja Predatorin kesken, ja voi pojat siinä sitten rytisee. Predatorin ylpeys metsästäjänä kuitenkin tulee jälleen puraisemaan häntä omaan perseeseen, ja näin Harrigan saa edes jonkinlaiset mahdollisuudet tätä suurta vastustajaa vastaan. Vaikka elokuvalla alkaa olemaan ikää jo lähes pari vuosikymmentä, ei se edelleenkään näytä liian vanhalta. On ilo katsella muutenkin näitä 80-90 luvun vaihteen toimintapätkiä, kun meno on ronskia ja verta ei piilotella pienemmän ikärajan toivossa. Predator 2 onkin siis aivan mukiinmenevä jatko-osa, joka toki noudattaa jatko-osien käsikirjaa, mutta on kuitenkin virkistävällä tavalla hieman erilainen ensimmäiseen osaan verrattuna. Tässä tarinassa Predatorien historiaakin hieman valoitetaan enemmän, ja samalla luotiin linkki Foxin toiseen franchiseen, Alieniin, jota sitten myöhemmin AvP-leffasarjassa peräraiskattiin niin, että savu nousi.

3.5

Summary

Genret: jännitys,kauhu,toiminta,sci-fi,rikos,seikkailu
Kesto: 104 min
Ohjaaja: Stephen Hopkins
Pääosissa: Robert Navi,Bill Paxton,Danny Glover,Gary Busey,Kevin Peter Hall,Maria Conchita Alonso,Rubén Blades
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Meksiko
Valmistusvuosi: 1990

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments