elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ahneus on yksi ihmisen perisynneistä. Tämä tuli varsin hyvin selville siinä vaiheessa, kun Perjantai 13. kauhuslasherista päätettiin tehdä jatko-osa. Niinpä vuosi ensimmäisen osan jälkeen...

Ahneus on yksi ihmisen perisynneistä. Tämä tuli varsin hyvin selville siinä vaiheessa, kun Perjantai 13. kauhuslasherista päätettiin tehdä jatko-osa. Niinpä vuosi ensimmäisen osan jälkeen ilmestyi Amerikan teattereihin tämän kuuluisan kauhusarjan toinen osa, jännittävästi nimetty Perjantai 13. päivä, osa 2 (Friday the 13th Part 2), joka jatkoi Jasonin legendaa. Mukavasti elokuva sitten tuottikin, sillä voitot tästäkin elokuvasta olivat vaatimattomasti miljoonia dollareita: elokuvasta, joka onkin miltei häpeilemätön kopio ensimmäisestä osasta niin tarinaltaan kuin tapahtumiltaankin. Friday 13th toiseen osaan olikin oikeastaan vain vaihdettu nuoria aikuisia / teinejä näyttelevät näyttelijät, jotka pistetään Jasonin toimesta lihoiksi mahdollisimman vähissä vaatteissa.

Friday 13th Part 2 onkin suorasukainen ja puhdas slasher-elokuva, jossa mitäänsanomaton (ja -puhumaton) Jason kiitää pitkin maaseudun metsiä tappaen huolettomia teinejä. Tarinaltaan elokuva on yhtä mystinen kuin itse päähenkilö, Jasonkin. Ensimmäisessä osassa Jasonin äidin tappanut ja ainoa eloonjäänyt kuolee elokuvan alussa vihaisen Jasonin käsittelyssä: saman tappajan, jonka pitäisi olla kuolleena. Sitä, miten Jason alkaa kostamaan haudan takaa, ei katsojalle edes viitsitä selittää, sillä luultavasti käsikirjoittajien luovuus ja mielikuvitus ei tämänkaltaiseen sepittelyyn riittänyt. Kronologisesti katsoen toisen osan joukkomurha tapahtuu viisi vuotta ensimmäisen osan jälkeen ja Jasonista onkin kasvanut lähes pysäyttämätön tappokone, joka kulkee pitkin metsiä tappaen huolettomia ihmisia paikallisen kylähullun varoituksista huolimatta.

Näyttelijöistä tässä elokuvassa on oikeastaan aivan turha puhua. Huolettomuuteen ja pinnallisuuteen päästään ja Music Televisionin ohjelmissa ja onkin miltei huojentavaa huomata, etteivät asiat olleet paremmin liki 15 vuotta sitten. Elokuvan näyttelijätkin ovat joutuneet turhiin ja ennenkaikkea pinnallisiin rooleihinsa, joissa heidän ainoa tehtävänsä on saada milloin mikäkin terävä esine päähänsä Jasonin toimesta. Naku-uinnin, köysiansan ja muun muhinnoin kautta päästäänkin itse asiaan, jossa Jason koristelee Crystal Lakella sijaitsevan mökin tapetteja verellä. Ja löytyyhän Jasonille toki vastustakin Amy Steelen ja John Fureyn näyttelemien hahmojen osalta, mutta kuten tavallista, elokuvan loppu jätetään täysin auki Jasonin palaamiselle.

Friday the 13th Part 2 ei ole vielä täyttä roskaa, mutta se alkaa pikkuhiljaa kääntymään keskitason slasherista huonompaan suuntaan. Jasonin toilailuja ei tähän toiseen osaan uudistettukaan tarpeeksi, vaan elokuvan tekijät päättivät selvästi ratsastaan ensimmäisen osan maineella ja tarinalla. Tuloksena on konventionaalinen, lajityypilleen ominainen, elokuva, joka ei Pertti Peruskatsojaa hätkäytä suuntaan jos toiseenkaan. Ainoastaan Steelen ja Jasonin kohtaaminen Jasonin äitimamman “alttarilla” aiheuttaa jonkinlaisen wtf-elämyksen, muttei siitäkään pysty lyhyellä tähtäimellä sanomaan, että onko kyseessä hyvä vaiko sitten huono asia. Katsoja-parka voikin ainoastaan todeta sen, että kakkos-osa petailee häpeämättömästi jo elokuvasarjan seuraavaa osaa.

2

Poiminta

Genret: kauhu
Kesto: 87 min
Ohjaaja: Steve Miner
Pääosissa: Amy Steel,John Furey,Adrienne King,Kirsten Baker,Stuart Charno,Walt Gorney,Marta Kober,Tom McBride,Bill Randolph,Lauren-Marie Taylor,Russell Todd
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1981

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments