elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ohjaaja/näyttelijä Petr Berg parantaa ohjauksiaan kuin sika juoksuaan. Miehen neljäs elokuvaohjaus The Kingdom näyttää jo siltä mihin Berg parhaimmillaan kykenee, eli loistavaan tarinankerrontaan toiminnan...

Ohjaaja/näyttelijä Petr Berg parantaa ohjauksiaan kuin sika juoksuaan. Miehen neljäs elokuvaohjaus The Kingdom näyttää jo siltä mihin Berg parhaimmillaan kykenee, eli loistavaan tarinankerrontaan toiminnan ohella. Tuottajana häärineen Michael Mannin käden jälki näkyy elokuvassa vahvasti, mutta ei häiritsevästi. Jotkut Mann-fanit ovat jopa väittäneet, että miehen olisi itse pitänyt ohjata tämä elokuva samalla tehden siitä parempi, mutta luulen, että lopputulos on Bergin ohjaamana toimivampi.

Elokuvalla on suorastaan pelottava poliittinen historia takanaan kertoen saudien ja jenkkien aina 1930-luvulta lähteneen öljybisneksen seurauksista. Miten kertoa tarinaa olematta amerikkalais-patrioottinen ja syyllistämättä koko Lähi-idän kulttuuria kaiken pahan alkuna ja juurena? Hommaa ei helpota nykymaailman tilanne, eikä terroristi-elokuvien ja -sarjojen loppumaton suma länsimaisessa valtamediassa. Täytyykin siis todeta, että lopputulos yllättää positiivisesti olematta kovinkaan poliittisesti aktiiviinen tai kantaa ottava ja elokuva kertookin vain mahdollisimman realistisesta näkökulmasta sekä kiihkoilematta traagisen tarinan terrorismista ja sen osapuolten erilaisista näkemyksistä.

Elokuva alkaa kun saudi-terroristi päättää hyökätä Riadissa sijaitsevalle jenkkien asuinalueelle pahimmalla mahdollisella tavalla. Kolmiosainen hyökkäys päättyy massiiviseen räjähdykseen tappaen toistasataa ihmistä ja haavoittaen yli kaksikertaa enemmän. Lähes kaikki uhrit ovat siviilejä, jotka asuvat Saudi-Arabiassa. Kun saudit haluavat vielä tutkia koko tapauksen itsekseen ilman länsimaista apua, alkaa meren toisella puolella pinna kiristyä. FBI ei varsinkaan halua niellä purematta sitä, että heitä ei päästetä tutkimaan tapausta, sillä uhrien joukossa oli heidän omia miehiään.

Alkuasetelmat eivät ole mitenkään ennalta-arvaamattomat ja katsojan ei ole vaikea arvata ensimmäisen puolen tunnin tapahtumia, sekä sitä, että tutkijat pääsevät “takaportin” kautta Lähi-itään. Tämä ei kuitenkaan oikeastaan haittaa, sillä Berg vie tarinaa eteenpäin erittäin jouhevasti esitellen samalla agentti Fleuryn, jota loistavasti tulkitsee Jamie Foxx. Se täytyy kyllä myöntää, että vaikka Foxx on suorastaan liekeissä agentti-roolissaan, niin hänen roolinsa on kuitenkin jonkinlainen johdannainen juuri nähdystä Miami Vice-elokuvasta. Muut FBI-agentit ovat lähinnä statisteja ja ainoastaan Jennifer Garnerin näyttelemä agentti Mayes tuo jotain makua tähän puuroon, vaikka Garnerinkin rooli on lähes väistämättä pieni kopio Alias-sarjan Sydneystä. Elokuvan toiseksi päätähdeksi nouseekin loistavasti saudien poliisivoimien Eversti Al Ghazi, jota Ashraf Barhom loisteliaasti tulkitsee. Elokuva tuo suorastaan liikuttavasti ja samalla hieman kliseisesti esille sen kuinka islamin usko ei välttämättä ole synonyymi terrorismille. Kun Fleury ja Al-Ghazi alkavat tutkimaan tapausta hieman nihkeän alun jälkeen, he muuttuvat vaikkapa kuin kyttäpariksi jossain toisella puolella maailmaa, sillä miehet omaavat niin yhtenevät näkemykset ja tavat.

Elokuva viljelee myös huumoria aina sopivin väliajoin viemättä kuitenkaan tarinan uskottavuutta pois. Huumoria viljellään mm. agentti Mayersin tisseistä ja amerikkalaisten sanontojen väärinymmärryksistä:

Ronald Fleury: [refering to the Six Million Dollar Man] That’s my shit.
Colonel Faris Al Ghazi: [confused] You need bathroom?.

Ohjaaja Berg on myös viisaasti jättänyt pois kaikki Yhdysvaltain lipun liehutukset tuoden tarinan lähemmäksi eurooppalaista yleisöä. Toimintakohtaukset toimivat kuin tauti ja onneksi “Mann-tyylinen” kameraheiluttelu loistaa poissaolollaan, sillä nyt tapahtumista saadaan tolkku. Räjähdykset ja ammunnat tuntuvat rintalastassa ja kaikesta huokuu äärimmäisen realismin tavoittelu. Joitakin voi toki ärsyttää FBI-agenttien lähes ubermainen sotilaallinen tehokkuus ja taito, mutta suotakoon se heille, sillä niin vakuuttavasti he leiviskänsä hoitavat.

Ainoa mikä aiheuttaa pientä mahanpurua on elokuvan loppuratkaisu, jossa Berg on mennyt sieltä, mistä aita on matalin ja näin ollen se hieman laskee muuten niin hyvän elokuvan pisteitä. Kaikenkaikkiaan The Kingdom on kuitenkin toimiva ja hieman ajatuksia herättävä toimintatrilleri, jossa itä ja länsi kohtaavat jälleen räjähtävästi yhteen.

4

Summary

Genret: draama,jännitys,toiminta
Kesto: 112 min
Ohjaaja: Peter Berg
Pääosissa: Jamie Foxx,Jennifer Garner,Jason Bateman,Chris Cooper,Andrew Esposito,Jeremy Piven,Ashraf Barhom
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 years ago

3p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Ehkäpä paras Bergin leffa, minkä olen nähnyt. Muutenkin aavistuksen erilainen puolitoiminta, jossa lopun kliimaksi muuttuu nopeasti antikliimaksiksi. 3.5/5p silti.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

En nyt kutsuisi Very Bad Thingsiä huikeaksi mustaksi komediaksi, sillä elokuvasta ei jäänyt mieleen muuta kuin hassu sekä absurdi kokonaiskuva sekä Kobe Tai. Ja mitä tulee Bergin muuhun osaamiseen, niin ainakin Pako viidakkoon oli oikeasti todella huono elokuva.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Bergin uran huippukohta ja ainoa hyvä elokuva on huikea debyyttielokuva Very Bad Things, jonka jälkeen mies olisi voinut oikeasti tippua sieltä katolta Coplandissa.