elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ilmaston lämpeneminen on ajankohtainen aihe, josta kuulee puhuttavan miltei päivittäin. Sen vaikutukset näkyvät meitä ympäröivässä maailmassa paremmin kuin koskaan ennen ja sitä ehkäiseviä toimenpiteitä...

Ilmaston lämpeneminen on ajankohtainen aihe, josta kuulee puhuttavan miltei päivittäin. Sen vaikutukset näkyvät meitä ympäröivässä maailmassa paremmin kuin koskaan ennen ja sitä ehkäiseviä toimenpiteitä on jo aloitettu realisoida suurissa määrin.

Vuoden 2000 presidentin vaaleissa niukasti hopealle jäänyt Al Gore lienee tunnetuin ilmaston lämpenemisestä jauhava poliittinen puhemies. Miehen omistautuminen aiheelle on valtava, eikä vain mikään viime hetken villitys, jolla saisi mahdollisimman paljon näkyvyyttä Yhdysvaltojen poliittisiin rientoihin. Tänä päivänä Gore onkin luopunut politiikasta ja elää täysipäiväisesti ajamansa ilmaston valistustoiminnan puolesta.

Vuonna 2006 ilmestyi Davis Guggenheimin ohjaama dokumenttielokuva An Inconvenient Truth, joka herätti huomiota ilmastoaiheen puolesta ja myös sitä vastaan. Dokumentti tavoitti ja tavoittaa edelleen miljoonia ihmisiä tärkeällä sanomallaan ja onkin elokuva, joka kuulunee ajankohtaisuudellaan yleissivistykseen.

Dokumentti on 90% Al Goren esitelmää ilmastoaiheesta vaikuttavan diaesityksen avulla. Dokumentissa esitetään loputon määrä tilastoja, tutkimuksia, kuvia, käyriä, animaatioita, faktoja sekä menneisyydestä että tulevaisuudesta. Al Gore puhuu varsin hyvin ja asiantuntevasti niin, että maallikkokin tajuaa mistä milloinkin on kyse. Esimerkit valottavat tärkeää aihetta oivasti ja paikoittain, jopa yllättävät armottomuudellaan. Tosin turha kauhistelu asian tiimoilta ei ole hyväksi kenellekään. Gore ei kaunistele ilmastoasiaa vaan latoo pöytään valtavan määrän tieteellisesti todistettuja faktoja keventäen kuitenkin raskasta tunnelmaa hienostuneen huumorin kautta. Alkupuolella huumoria nähdään enemmän kuin loppupuolella jossa sitä tarvisi huomattavasti alkua enemmän.

Loput 10% dokumentista on pakollista ilmastofiilistelyä, Al Goren omia lapsuuden muistoja, pohdiskelevaa asian kartoitusta, ajatuksia ja päätelmiä rentouttavan ambient-musiikin soidessa harkittujen kuvamontaasien taustalla. Presidentin vaaleista muistuttava lyhyt montaasi herättää kysymyksen: ”Mitä jos Al Gore olisikin valittu presidentiksi George Bushin sijaan?”. Tunteeita pursuilevat välispiikit eivät kanna kokonaisuuden keskellä vaan aiheuttavat korkeintaan kummastelua yleisön keskuudessa.

Dokumentin, tai pikemminkin esitelmän tiedefaktasarjatulen päätteeksi alkaa katsomon puolelta leijua ajatuksia kuinka kuolemaisillaan maapallomme loppupelissä on. Al Gore sekä dokumentin söpöt lopputekstit tutustuttavat katsojan lyhyesti keinoihin joilla jokainen planeettamme asukki voi omalla pienellä panoksellaan saada aikaan ratkaisevan muutoksen ilmaston lämpenemisen estämiseksi. Siihen ei taatusti kuulu dokumentin DVDn kierätyspaperista tehdyn kotelon pakkaaminen ympäristöä saastuttaviin muovitaskuihin.

Parhaan dokumenttielokuvan ja parhaan musiikkikappaleen Oscar-palkinnot voittanut An Inconvenient Truth on hyvä ilmastoesitelmä ja katsaus Al Goren tekemään tärkeään työhön. Puhtaaksi dokumentiksi sitä on vaikea kutsua, koska se koostuu melkein täysin Al Goren esitelmän taltioinnista. Dokumenttimaisten piirteiden seassa nähdään melko turhasti katsaus, tänä vuonna Nobel-palkinnon työstään saaneen Al Goren omaan elämään lapsuudesta alkaen, jonka olisi voinut jättää pois pitkittämästä kiinnostavaa esitelmää ja hyvin tehtyä diaesitystä.

  • 60%
    Epämiellyttävä Totuus - 60%
60%

Poiminta

Genret: dokumentti
Kesto: 100 min
Ohjaaja: Davis Guggenheim
Pääosissa: Al Gore
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 years ago

Al Goresta ja tämän omistautumisesta ilmastonmuutokselle tulee valitettavasti mieleen South Parkin jakso Manbearpig, joka irvaili Goren kustannuksella melko pahasti.