elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuonna 1943 Hollannissa syntynyt Jan De Bont muistetaan lähinnä 80 ja 90-luvuilla kuvaamistaan elokuvista. Die Hardin, Basic Instinctin sekä Hunt For The Red October...

Vuonna 1943 Hollannissa syntynyt Jan De Bont muistetaan lähinnä 80 ja 90-luvuilla kuvaamistaan elokuvista. Die Hardin, Basic Instinctin sekä Hunt For The Red October kuvaajana lopulliset natsansa ansainnut herra ”yleni” ohjaajaksi vuoden 1992 Leathal Weapon III jälkeen. Hänen ensimmäinen ohjaustyönsä, vuonna 1994 valmistunut Speed – Kuoleman Kyydissä oli varsin dynaaminen ja sujuvasti rakennettu toimintatrilleri.

Kaksi vuotta myöhemmin päivänvalon näki de Bontin toinen ohjaustyö nimeltään Twister, aikanaan tehosteistaan laajalti kehuttu katastrofielokuva.

Twister kertoo tarinan entisestä pyörremyrskytutkijasta, Bill Hardingista (Bill Paxton), joka saapuu uuden kihlattunsa Melissan (Jami Gertz) kanssa Yhdysvaltain maaseudulle hankkimaan entiseltä vaimoltaan, isänsä pienenä pyörremyrskylle menettäneeltä Jo Hardingilta (Helen Hunt) avioeropapereihin allekirjoitusta. Jolla on kädet täynnä Billin vanhan, mutta nyt toteutetun keksinnön kanssa millä pitäisi pystyä mittaamaan pyörremyrskyjä erityisen tarkasti. Bill innostuu tilanteesta ja antaa keksinnölleen yhden päivän aikaa toimia. Harmillisesti Billin vanha kilpailija, rahanahne Jonas (Gary Elwes) on varastanut Billin keksinnön ja koettaa saada oman versionsa ensimmäisenä ilmoihin.

Elokuvassa metsästetään pyörremyrskyjä, riidellään ex-vaimon kanssa, kisaillaan helppoa rahaa metsästävän kanssatutkijan kanssa ja näytetään uudelle rakkaalle kuinka villi ja fanaattinen tämä pyörremyrsky-Bill oikeasti on. Michael Crichtonin kirjoittamassa tarinassa siis sattuu ja tapahtuu melko paljon. Harmillisesti mielenkiintoinen aihe on ryssitty melko lahjakkaasti juuri käsikirjoituksen osalta. Se on aivan liian yksiulotteinen ja lapsellinen kantaakseen kestonsa alusta loppuun.

Ohjaaja Jan de Bont osaa luoda paikoittaista tunnelmaa ja ladata ruudun täyteen hienoja kuvia, mutta näyttelijäohjaajana hänen taidot eivät riitä alkuunkaan. Näyttelijät pökeltävät roolinsa läpi huolestuttavan kevyesti ja kun olisi aika sumplia suhteita ja esittää tunteita niin mikään ei lähde kunnolla käyntiin. Bill Paxton menettelee tavishahmossaan, Helen Huntin näyttelijäntaidot hukataan hänen kammottavassa kuollutta isää kaipaavassa rekkalesboroolissaan ja Gary Elwesin kylmä ja tunteeton suurten yhtiöiden maskotti naurattaa kliseisyydellään. Ainoastaan Philip Seymour Hoffman saa rennon hippimäiseen hahmoonsa jotain oikean ihmisen piirteitä.

Suurin moka tehdään Billin rakastettua esittävän Jami Getzin roolihahmossa. Juuri kukkaan puhjennut rakkaus näyttää heti alusta alkaen todella epätodennäköiseltä, eikä koko hahmolla ole elokuvassa mitään muuta virkaa kuin olla kaikkien tiellä, huutavana ja kirkuvana sekä pahasti ulkopuolisena ja valittavana bimbona jolle voi (ja pitää) nauraa muiden hahmojen pitäessä väkinäistä hauskaa.

Paljon kohutut tehosteet näyttävät nyt yli vuosikymmentä myöhemmin paikoittain ihan siedettäviltä vaikkakin pahasti vanhentuneilta. Toisin sanoen en näe montaakaan todellista syytä katsoa tätä elokuvaa tänä päivänä kun tarjolla olisi niin paljon muutakin.

  • 30%
    Twister - 30%
30%

Poiminta

Genret:
Kesto: 113 min
Ohjaaja: Jan de Bont
Pääosissa: Bill Paxton,Helen Hunt,Gary Elwes,Philip Seymour Hoffman,Jami Gertz,Jeremy Davies
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1996

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments