elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Steven Seagalin, Sylvester Stallonen ja Arnold Schwarzeneggerin 1980-luvulla luoman genren hengessä tehty rymistely, The Marine, nojaa vahvasti tuttuun huttuun, jossa päähenkilön vaimo, lapsi, eno,...

Steven Seagalin, Sylvester Stallonen ja Arnold Schwarzeneggerin 1980-luvulla luoman genren hengessä tehty rymistely, The Marine, nojaa vahvasti tuttuun huttuun, jossa päähenkilön vaimo, lapsi, eno, kummi, kaima, äiti, isä tai koira joutuu vaaraan tai kuolee ilkeämielisten ihmisten toimesta ja jossa sankari ei lepää ennen kuin kaikki ovat linnassa tai kalmistossa. Pelkkä kalmistokaan ei aina riitä, vaan pahisten kuoleman täytyy yleensä olla myös sekä vakuuttava että brutaalikin.

Tarina lähtee siitä, kuinka päähenkilö John Cena, alias John Triton, tappaa puoli armeijaa omakätisesti jossain Irakin kriisialueella pelastaakseen joukkueensa. Tämä kaikki tietenkin unohdetaan kun John “The Marine” toimikin ilman virallista lupaa ja käskyä, ja näin hänet erotetaan välittömästi armeijan palveluksesta. Pelkästään tämä on jo niin kliseistä, että päähän sattuu.

Armeijasta erottamisen tuloksena elokuvan “todellinen” sankari joutuukin alentumaan turvallisuusmiehen hommiin, joita mies ehtii puskemaan peräti puoli päivää ennen kuin hermot ovat riekaleina. Tämän jälkeen mies menee kotiin itkemään ja vaimo (Kelly Karlson) saa aina niin omaperäiseltä kuulostavan idean: “Mennään John jonnekin muualle ja aloitetaan alusta.”. Hepheijaa, loistava idea! Tämän jälkeen onnellista nuorta paria seurataan iiris haljeten, kun rakastavaiset ajelevat pitkin Amerikan raittia kertomassa tyhjänpäiväisistä lähitulevaisuuden suunnitelmista ajautuen bensa-asemalle, jossa törmätään elokuvan tarinan toiseen puoleen.

Tällä samaisella huoltoasemalla on tietenkin sattumalta umpihullu, Robert Patrickin esittämä, rikollinen Rome, joka on väkivaltaisen timanttiryöstön jäljiltä lakeijoineen pakomatkalla. Tietenkin Romen poppooseen kuuluvat myös kaikki stereotypiat, eli roistoon ihastunut typy, hullu musta, joka ampuu kaikkea sekä tietenkin pari näsäviisasta vähemistökansan edustajaa.

Kun elokuvan kaikki pallot ovat samassa korissa, alkaa tietenkin itse tarina, sillä paikalle saapuu paikallinen sheriffi ja homma leviää käsiin, kun roistot kaappaavat Johnin vaimon ja räjäyttävät bensa-aseman päreiksi. Tästä alkaakin ehkä elokuvahistorian epäloogisimpia ja epäuskottavampia takaa-ajoja ikinä, jossa yritetään viljellä puujalkavitsejä ja one-linereitä, jotka eivät edes jaksa hymyilyttää. Myös fysiikan ja mekaniikan lait jätetään bensa-asemalle. Ei ole kovin vaikea koettaa arvata, että eihän edes 20000 luotia, räjähdykset, alligaattorit, pommit tai autot pysty tappamaan sankaria. Kaikki mihin kosketaan räjähtää. Ja siis tällä todella tarkoitan kaikkea. Vajat, autot, rekat, talot … Kaikki räjähtävät.

Eikä kukaan, joka on edes joskus on nähnyt yhden Dammen tai Seagalin elokuvan, ylläty siitä faktasta, että sankarimme selviää tietenkin kaikesta ja tappaa kaikki pahikset, sekä pari selvästi rikollista sivullista, mitä “mielenkiintoisimmilla” tavoilla. Tämän jälkeen on vain enää ihmeteltävä, miten Michelle Gallagherin “luoma” käsikirjoitus on päätynyt kankaalle asti.

Eli… Kyseessähän on siis John Boniton esikoisohjaus The Marine, jonka pääosissa loistavat WWE-tähti John Cena, sekä järkyttävän alas vajonnut Robert Patrick, jonka en ainakaan henkilökohtaisesti olisi koskaan uskonut ylinäyttelevän näin huonossa elokuvassa. Mitähän lie ohjaaja lupaillut Robertille ennen kuvauksia? Muut näyttelijät ovat lähinnä statisteja, ja jopa Nip/Tuck:ssa loistanut Kelly Carlson vajoaa lähinnä silmien pyörittelyn ja muutaman “toimintakohtauksen” tasolle. Tarinan todellinen sankari Cena on puolestaan ehkäpä heikoin näyttelijä, mitä WWE on väkisin maailmalle sylkenyt. Täytyy silti nostaa hattua, että Cena sentään yrittää näytellä, mutta kuten vanha viisaus sanoo: “jos ei osaa, niin ei osaa”. Yhdellä ilmeellä ei nyt kuitenkaan maailmaa valloiteta.

Ei voi kuin arvuutella, mitä kulissien takana on tapahtunut ennen tätä elokuvaa, mutta veikkaan, että WWE:n pääjermu Vince McMahon on jutellut kaverinsa Cenan kanssa, että:

-John, tehdään kuule leffa, jossa olet pääosassa ja käytetään kaikki rahat tehosteisiin ja yhteen kuumaan missukkaan… Ja hommataan edes yksi oikea näyttelijä, niin saadaan myytyä tämä homma tuottajille. Ohjaaja, muut näyttelijät ja käsikirjoitus saadaan varmaan jostain kouluprojektista karkkipalkalla. Eihän tälläisessä tarvitse olla kuin paljon räjähdyksiä ja hirveätä mättöä.

Hulk Hoganin, The Rockin ja Triple H:n jalanjäljissä kulkeva Cena voi tämän elokuvan jälkeen unohtaa valkokankaat ja keskittyä taas siihen “painiin”. Katsojan kannalta on silti valitettavaa, etteivät WWE-elokuvat tähän lopu: seuraavana WWE:n näyttelijöistä vuoroaan yrittää Steve “Stone Cold” Austin elokuvassa The Condemned, joka toivottavasti on edes vähän omaperäisempi kuin tämä pökäle.

1

Summary

Genret: toiminta
Kesto: 93 min
Ohjaaja: John Bonito
Pääosissa: John Cena,Robert Patrick,Kelly Carlson,Anthony Ray Parker,Abigail Bianca,Jerome Ehlers,Manu Bennett
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
vartija
vartija
16 years ago

Aikamoinen. Vincellä on ollut tuottajana selvästi rahastus mielessä Cenan avulla, mut niinhän se on jenkeissä. Tämä on toiminnan ystäville, leffa ei ole tarina yhtään kummallinen, päin vastoin aika ennalta arvattava. Suosittelen räjähteiden, aseiden ja epäuskottavan väkivallan ystäville. 2p

Salmu
Salmu
16 years ago

Eihän tässä missään vaiheessa mitään omaperäistä tai älykästä lähdettykään tekemään. Ensimmäinen puoli tuntia ihailtavan älyvapaata ja moraalisesti tuomittavaa b-roskaa, mutta sitten valitettavan puuduttavaksi ja yhdentekeväksi tusinapätkäksi. 2p

Asdf
Asdf
16 years ago

Elokuva on melko perusmättöä. Elikkäs tällasta yhen miehen armeijaa. Hauskuutta löytyy yllättävän paljon. Cenalta hieno rooli, mutta oisi kaivannut omaperäisyyttä. 3p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Tämä elokuva on ehdottomasti yksi vuoden 2006 wtf-elokuvista. Silti olen valmis antamaan tästä elokuvasta yhden tähden Robert Patrickin jäätävän mulkaisun ansiosta, joka tuli luonnollisesti täysin metsästä tulevasta Terminator-läpästä. <3 1/5p