elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kuka olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut, että parhaiten Evil Dead-elokuvistaan tunnettu ohjaaja Sam Raimi päätyisi luomaan valkokankaille yhden parhaimmista sarjakuvafilmatisoinneista? Vaikka ensimmäinen Spider-Man...

Kuka olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut, että parhaiten Evil Dead-elokuvistaan tunnettu ohjaaja Sam Raimi päätyisi luomaan valkokankaille yhden parhaimmista sarjakuvafilmatisoinneista? Vaikka ensimmäinen Spider-Man elokuva haparoikin rikkaan taustahistoriansa ja uudenlaisten tehosteidensa kanssa, osoitti jo elokuvan jatko-osa merkkejä Raimin suunnattoman lahjakkaasta taidosta kuvata vauhdikasta toimintaa. Kolmanteen osaansa kirinyt elokuvasarja ei kuitenkaan osoita minkäänlaisia hidastamisen merkkejä, päinvastoin, Spider-Man 3 on kaikkea mitä sen edeltäjätkin ja enemmän.

Asiat ovat muuttuneet Peter Parkerille, alias Spider-Manille. Ennen epäilevin katsein suvaittu seittisankari on nyt New Yorkin juhlittu ikoni, jota palvovat niin lapset kuin aikuisetkin. Samalla kun rakkauselämäkin Mary-Janen kanssa kukoistaa, alkaa vähitellen maine nousta Peterin päähän. Asiaa eivät auta kostonhimoinen Harry Osborne, tai vankilasta paennut Flint Marco, alias Sandman. Kun mukaan ilmestyvät vielä kuvankaunis Gwen Stacy ja kilpaileva valokuvaaja Eddie Brock, alkavat myrskypilvet kasaantua Peterin makean elämän ylle.

Kuten ensimmäisen hämis-trilogian päätökseltä voikin odottaa, ovat panokset todella korkeat. Kerrottavaa on paljon ja vanhat tarinakaaret on saatettava päätökseensä. Vaikka Raimi onnistuukin suurilta osin pallottelemaan lukuisten päähenkilöiden välillä, olisi elokuvasta voinut jättää hitusen pois myöhempiä osia varten. Vaikka elokuva ei kertaakaan uhkaa sortua painonsa alle, tuntuu siltä kuin tavaraa olisi kahdenkin elokuvan edestä. Mukana nähtävät Sandman ja Venom ovat kuitenkin hoidettu vähintäänkin yhtä hyvin kuin Spider-Man 2 elokuvan Doctor Octopus. Erityisesti Sandman on elokuvan parasta antia, joka Thomas Haden Churchin käsissä muuntuu koskettavaksi traagikseksi pahikseksi.

Vaikka elokuvan toimintajaksot ovatkin huimaa katseltavaa, sekä parasta mitä on vuosiin kankailla nähty, elokuvan kantavin voima on sen rakastettavat ja mielenkiintoiset hahmot. Vuosien varrella Raimi ja näyttelijät ovat luoneet jokaisesta päähenkilöstä oikeasti pidettäviä persoonia, joiden luokse palaaminen on oikeasti nautittavaa. Tobey Maguire on kuin synytynyt esittämään nimikkosankaria ja on varsinkin viimeisimmässä elokuvassa täysin sinut hahmonsa kanssa. Uudet tulokkaat Topher Grace ja Thomas Haden Church onnistuvat lyhyellä ajallaan elokuvassa melkein varastamaan shown mukanaan. Myös Raimin luottonäyttelijä, Bruce Campbell, tekee muistettavan pyrähdyksen elokuvassa.

Eikä suinkaan pitäisi unohtaa toimintajaksoja. Viimeisten tietojen mukaan Spider-Man 3 on noussut kalleimpien elokuvien – ellei jopa kalleimaksi elokuvaksi kautta aikojen. Ja se näkyy. Pitkälle on tultu ensimmäisen elokuvan kumisista tehosteista. Spider-Manin ja vihollisten taistelut ovat henkeäsalpaavan kekseliäitä ja vauhdikkaita ilma- ja maataisteluita ympäri New Yorkia. Jälleen kerran Sandman vie huomion ällistyttävän hienoilla kohtauksilla, jotka saattavat allekirjoittaneen mielestä jopa keskimmäisen Spider-Man elokuvan toiminnan häpeään. Toimintaa tukemassa on uuden säveltäjän Christopher Youngin erinomainen musiikki. Elokuva myös jaksaa yllättää hetkittäin jopa brutaalilla menolla. Tasapainoa tuomassa on kuitenkin sarjan tavaramerkki huumori.

Täydellisestä elokuvasta ei kuitenkaan ole kyse. Aiemmin mainittu tarinan paljous hidastaa menoa hitusen liikaa elokuvan puolivälissä, eikä erityisesti Bryce Dallas Howardin esittämän Gwen Stacyn tarina oikein kulje mihinkään. Spider-Man on harvinainen kokemus siitäkin syystä, että pitkästä kestosta huolimatta sen toivoisi olevan vielä hetken pidempi. Sarjakuvafilmatisointina se on kuitenkin yksi parhaista, eikä luvattu neljäs osa voi saapua teattereihin tarpeeksi pian. Astu syrjään Teräsmies, valkokangas kuuluu Spider-Manille.

Yhteenveto
Yksi parhaita sarjakuvafilmatisointeja mitä on nähty. Spider-Man 3 on vauhdikkaan toiminnan juhlaa.

4.5

Summary

Genret: toiminta,seikkailu
Kesto: 140 min
Ohjaaja: Sam Raimi
Pääosissa: Tobey Maguire,Kirsten Dunst,Thomas Haden Church,Topher Grace,Bryce Dallas Howard,Bruce Campbell
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments