INLAND EMPIRE

Näin. Kirjoitetaan elokuvan nimi siis isolla, niin kuin herra Lynch vaatii. Tai miksei laiteta perään pistettä, väliin sulkuja ja alkuun pientä kirjainta? Mikä todella estäisikään minua tai alitajuntaani muotoilemasta nimeä asuun, joka rikkoisi kaikki kirjoitetut ja kirjoittamattomat normit? Niin, ei mikään. Eikä estä mikään David Lynchiäkään uudistamasta elokuvaa uuteen suuntaan – tosin häivähdyksellä elokuvan klassismia.

INLAND EMPIRE on surrealistinen hyppy maailmaan, jossa aika menettää merkityksensä, identiteetti häviää ja todellisuus hämärtyy. Hollywoodin ympäristöä taidokkaasti käyttäen fakta ja fiktio limittyvät toisiinsa; tuntuu kuin elokuvataide olisi saanut olemassaolollisen teoriansa ja siunauksen. Rajakäynti itsetarkoituksellisen paradoksaalisuuden, kuoleman ja jänisabsurdismin välillä puolestaan pakottaa virneeseen.

Tajunnanvirtainen muoto sisältää luonnollisesti myös jonkinlaisen juoniaihion. Tässä tapauksessa Lynchin Hollywood-kuvaelmassa sukelletaan itse Billy Wilderin ”Auringonlaskun kadun” ja Jean-Luc Godardin ”Keskipäivän aaveen” inspiroimaan maailmaan. Nikki Grace (Laura Dern) on uralleen uutta nostetta hakeva näyttelijätär, joka pääsee brittiohjaajan (Jeremy Irons) hoteissa tulkitsemaan vahvaa naisroolia. Elokuvien kuvausten käynnistyessä vastanäyttelijä (Justin Theroux) alkaa kuitenkin kiinnostaa, elokuvaroolin ja reaalielämän identiteetit sekoittua ja ajantaju kadota. Ihmismieli on sitten kummallinen.

Ensi näkemältä INLAND EMPIREn rosoisuus paistaa silmiin. Visuaalisesti tämä ilmenee luonnollisesti digitaalikameralaatuna, mutta myös kuvakerrontana ja etenemisenä. Pysähtyminen ei missään vaiheessa ole turhaa; saatetaanpa joitakin kohtauksia rakennella kymmeniäkin minuutteja. Lynch pitää katsojaansa tiukasti omassa otteessaan, ei päästä irti. Hierarkia katsojan ja ohjaajan välillä taitaakin olla harvinaisen selkeä.

Tärkein temaattinen elementti INLAND EMPIREssa on reaalisen ja keinotekoisen olemassaolon välinen pallottelu ja yhdistäminen. Ajankohtainen kysymys todellisuudesta, jossa elämme, puhuttaa luonnollisesti kaikkia. Taide ei tässä tapauksessa ole ulkopuolinen saareke, identiteetti stabiili tila tai aika absoluuttinen. Siinä missä fakta elää ilman meitä, fiktio ei. Mutta Lynch yhdistää molemmat elementit – hengästyttää, väsyttää ja monimutkaistaa. Lopulta katsoja löytää itsensä kyseenalaistamassa perustavimpia totuuksiaan.

Siinä missä Lynch antaa elokuvalleen sen muodon, rakenteen ja idean, Laura Dern tulkitsee tuon kaiken vivahteikkaasti. Avustavana tuottajanakin INLAND EMPIREssa mukana ollut amerikkalainen antaa Lynchin elokuvalliselle totalitarismille kauniit kasvot, kompleksiset tunteet ja samaistavan hämmennyksen. Pienessä sivuosassa Lynchin vakiokasvo Harry Dean Stanton puolestaan osoittaa lakonian edelleen purevan elokuvayleisöön.

INLAND EMPIREssa toistuu useasti ulkopuolisuus, sivullisuus. Nähdä itsensä näkemässä itseään – tässä tapauksessa valkokankaalta. Lynch tekee sen katsojiaan härnäten ja paikoitellen koppavasti, mutta kokonaisuuden säilyttäen. Tästä puhutaan vielä.

  • 90%
    INLAND EMPIRE - 90%
90%

Poiminta

Kesto: 172 min
Ohjaaja: David Lynch
Pääosissa: Laura Dern,Jeremy Irons,Justin Theroux,Harry Dean Stanton,Peter J. Lucas,Karolina Gruzka
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Ranska,Puola
Valmistusvuosi: 2006

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
17 years ago

Kettuseen yhtyminen on kaikin puolin suotavaa.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Enpä ole tätä vielä nähnyt, mutta mielenkiinnolla odottelen tulevaa Lynch-Kokemusta. Nimenomaan painotan sanaa Kokemus, sillä itse Koen Lynchin elokuvat hyvinkin tunnelmallisina. Tunnelmanluojana David on lähes omaa luokkaansa, maestro if you will. Anti-Lynchistien alituinen itkeminen elokuvien vaikeaselkoisuudestahan on osoitus oman mielen suppeudesta. Olette siis kaikki ihan paskoja, ja vieläpä erittäin tyhmiä ihmisiä, jotka mieluummin katsoisivat karvajalkaisten hobittien edesottamuksia selkeän hyvä vastaan paha -asetelman tiimoilla. Hyi hyi sanoi Heikki, kun eri mieltä oli.

Anonymous
Anonymous
13 years ago

Aika suppea keskittymiskyky jos ei tätä voi loppuun asti katsella.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Elokuva, jota voi kuvailla lähes kaikilla adjektiiveilla. Mykistävä kokemus, jota ei voi haukkua tai ylistää. Elokuva ei ole myöskään kolmen tähden arvoinen keskitien kulkija vaan jotain muuta. Kolme jänistä?

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Yllättäen en ole samaa mieltä. Tuntuu siltä että jokainen antaa nykyään kaiken anteeksi Lynchille sen takia että mies on Lynch. Inland Empire on osoitus siitä. Juoni on samaa mielipuolista mediataidepelleilyä jota Lynch jo harjoitti omalla nettisivustollaan. Kaikki ovat kaikkia, kukaan ei ole ketään. Logiikkaa ei löydy, eikä näin ollen elokuvaa voi lähestyä mitenkään yhden (tuskallisen) katsomiskerran jälkeen. Silti tämä saa kaikilta täysiä pisteitä, vaikka kukaan ei sitä ymmärtäisikään. 1p.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Voi voi, kun ei elokuvaa ymmärrä. Silti siitä voi pitää ja se voi pitää sinut otteessaan. Ko. elokuvaa en ole siis nähnyt, mutta yhdyn Kettuseen tuossa tunnelmapointissa.

Arska
Arska
15 years ago

Hirveetä taidehomopaskaa … toisaalta voisin nappailla samoja sieniä kuin Lynch. 1p

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Niinpä! <3

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Heikki osoittaa samalla myös oman mielen suppeutensa luokittelemalla jokaisen joka vaatii elokuvaltaan edes häivähdystä elokuvasta eikä mediataiteetta jolle on lätkäisty elokuvan leima. On suorastaan hulvatonta että samat ihmiset jotka juuri kitisevät näiden hobittielokuvien olevan onttoutta kumisevia tyyliä vailla tarkoitusta elokuvia, nille jotka kutsuvat kyseisiä kokemuksisksi, mutta samalla turvautuvat täsmälleen samaan verukkeeseen kun rakas Lynch setä on kyseessä. Omasta mielestäni Lynch on vain yksinkertaisesti hukkunut oman päänsä sisään, eikä enää tee taideteoksiaan muille kuin itselleen.

repomies
repomies
17 years ago

scheisse paska!

Anonymous
Anonymous
13 years ago

Pysty kattoon ekat 20-25min, mutta siitä eteenpäin olis kyllä vaatinu niitä samoja sieniä elimistöön ku Lynchillä että olis pystyny jatkaan. Mutta noh, ehkä tää joillekkin sit aukee 🙂

c/o Iraq
c/o Iraq
16 years ago

Edelliselle kommentoijalle: kyllä taiteeseen kuuluu yleisö, kuuluu yleisölle kommunikointi.Mutta noin muuten, kiehtova remake Jostein Gaardnerin Sofian Maailmasta.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

5p

Jari Kurri
Jari Kurri
17 years ago

Yhtä selvä elokuva, kuin Matti Vanhanen perjantaina

The Wolf
The Wolf
17 years ago

Totaalisen mykistävä kokemus. Lynch on yksinkertaisesti nero.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Logiikkaa ei löydy, eikä näin ollen elokuvaa voi lähestyä mitenkään yhden (tuskallisen) katsomiskerran jälkeen., “–jokaisen joka vaatii elokuvaltaan edes häivähdystä elokuvasta eikä mediataiteetta jolle on lätkäisty elokuvan leima.”Tätä kutsuisin ahdasmielisyydeksi. Tai sitten reaalielämä kumisee sellaista tyhjyyttä, että allegoriat jäävät huomaamatta. Ei siinä tosin mitään.

Pave
Pave
17 years ago

Omasta mielestäni Lynch on vain yksinkertaisesti hukkunut oman päänsä sisään, eikä enää tee taideteoksiaan muille kuin itselleen.Typerää. Taiteilija tekee nimenomaan itselleen työnsä, hän ei jarruttele tai muokkaa sitä muiden makuun. Harmillista, kun ihmiset eivät näe eroa taiteen ja viihteen välillä.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Toveri Kettuselle pisteet anti-lynchistien dissauksesta Kyllä tämä itsekin ensimmäisen tunnin perusteella vaikutti vähän “leikkaa liimaa” periaatteella duunatulta sekalaiselta kuvakollaasilta. Sitten toisen tunnin jälkeen alkoi palapelin palat loksahdella kohdalleen ja juoni oli loppujenlopuksi ainakin omasta mielestäni Mulholland driveä selkeämpi. Kyseessä on myös ehdottomasti pelottavin ja painostavin ikinä teatterissa näkemäni elokuva. 4.5 pistettä, Lost Highway on edelleen Lynchin tuotoksista rakkain.