elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Hollywoodin kaupallisimman ohjaajan tittelistä taistelevan Gore Verbinskin Pirates Of The Caribbean -elokuvat ovat viime aikoina herättäneet jo kuolleeksi luullun elokuvatyypin uuteen kukoistukseensa – elokuvat...

Hollywoodin kaupallisimman ohjaajan tittelistä taistelevan Gore Verbinskin Pirates Of The Caribbean -elokuvat ovat viime aikoina herättäneet jo kuolleeksi luullun elokuvatyypin uuteen kukoistukseensa – elokuvat merirosvouksesta. Harvempi sukupolvemme edustajista kuitenkaan muistaa, mistä tämä suorastaan ruhtinaallisen viihdyttävä elokuvan lajityyppi on alunperin lähtöisin – nimittäin elokuvasta Captain Blood (1935). Michael Curtizin ohjaama varhaisen äänielokuvan mestariteos oli aikoinaan ehdolla jopa viiden Oscarin voittajaksi mm. parhaasta ohjauksesta ja parhaasta musiikista, mutta "huonon tuurin" vuoksi joutui lopulta taipumaan mm. John Fordin loistavalle Informerille, mikä sattuu olemaan yksi historian hienoimmista elokuvista. Elokuva jäi lopulta ainoastaan Oscar-ehdokkaaksi, mutta kuten kaikki tiedämmekin: Oscarit osaavat olla välillä todellista arpapeliä.

Ote elokuvan vuorosanoista:
Vartiomies: Pirates! Spanish pirates!
Peter Blood: This is what I call a timely interruption! Though what’ll come of it – the devil himself only knows!

Elokuva kertoo kaupungissaan suuresti arvostetusta lääkäristä nimeltä Peter Blood (Errol Flynn), joka joutuu syytteeseen – väärinperustein tietenkin – maanpetturuudesta harjoittaessaan lääkärin ammattiaan väärille henkilöille. Kuten tiedämmekin, tälläisestä rikoksesta tuomittiin 1600-luvulla melkein automaattisesti hirsipuuhun roikkumaan. Vaiherikkaan oikeudenkäynnin jälkipyykkinä Peter Bloodin onnistuu kuitenkin lopulta välttää hirttopuu ja päätyä Englannista lopullisesti karkoitettuna pienelle saarelle orjatyöhön, missä alkaa sitten hautomaan kostoaan. Ranskalaisten merirosvojen hyökätessä kaupunkiin, Peter Bloodin onnistuu paeta muiden orjien kanssa vankilasta ja ottaa haltuunsa ranskalaisten merirosvolaiva. Tapahtumien seurauksena Peter Blood päätyy eräänlaiseksi merten Robin Hoodiksi – ryöstämään rikkailta ja jakamaan rahat köyhien ja väärinkohdeltujen, eli valtaosin itsensä ja miehistönsä, kesken. Tämä asettaa Englannin laivaston noloon tilanteeseen, sillä Peter Blood auttaa Englannin laivastoa ryöstämällä ja upottamalla ranskalaisia sotalaivoja… Mutta toisaalta vastapainoksi ryöstää ja upottaa myös itse Englannin laivaston omia aluksia.

Alkujaan elokuvan Peter Bloodina piti esiintyä, mm. Alfred Hitchcockin 39 askeleesta tutuksi tullut, Robert Donat, joka sittemmin kuitenkin vetäytyi projektista terveydellisiin syihin vedoten. Niinpä elokuvaa tuottanut Warner Bros. -studioiden Jack Warner päätti ottaa riskin ja antaa Kapteeni Bloodin roolin mennä vielä suhteellisen tuntemattomalle, lähinnä B-elokuvista tutuksi tulleelle nimelle – Errol Flynnille. Vastapainona elokuvassa nähdään lukuisia aikansa kuuluisuuksia pienemmissä rooleissa, kuten Basil Rathbone ja Lionel Atwill. Elokuvasta tuli vihdoin Errol Flynnille näytön paikka ja samassa uusi lahjakkuus oli syntynyt. Errol Flynnistä tuli aikansa Johnny Depp – karismaattisuuden perikuva.

Ote elokuvan vuorosanoista:
Miehistön jäsen: We’re sinking! What should we do?
Peter Blood: Do? We’ll board a ship that’s not sinking!

Luvassa on huimia seikkailuja, merirosvousta ja romanttisia käänteitä. Elokuva myös suorastaan pursuaa kekseliästä ja napakkaa dialogia, karismaattisia näyttelijöitä ja energistä, innovatiivista kamerankäyttöä. On jopa aavistuksen surullista, ettei kyseinen elokuva aikoinaan voittanut ainuttakaan Oscaria, sillä sellaisen se olisi ehdottomasti oman erikoisluontoisuutensa vuoksi ansainnut. Ilman tätä elokuvaa emme olisi suurella todennäköisyydellä pelanneet mahtavia Monkey Island -sarjan pelejä. Kyseessä on hyvällä moraalilla ja reippaalla asenteella varustettu alkuperäinen merirosvoelokuva, ilman yliluonnollisuuksia sun muita tietokoneella aikaan saatuja efektejä.

4

Poiminta

Genret: komedia,toiminta,seikkailu
Kesto: 119 min
Ohjaaja: Michael Curtiz
Pääosissa: Errol Flynn,Olivia de Havilland,Lionel Atwill,Basil Rathbone,Ross Alexander,Guy Kibbee
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1935

Sending
User Review
0 (0 votes)

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments