elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Monien asioiden ja hyvien muistojen riesana on se tosiasia, että aika kultaa muistot. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut Richard Donnerin ohjaaman Tappavan aseen (Lethal...

Monien asioiden ja hyvien muistojen riesana on se tosiasia, että aika kultaa muistot. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut Richard Donnerin ohjaaman Tappavan aseen (Lethal Weapon) kohdalla, sillä vanha varhaisnuoruuden suosikki- ja toimintaelokuva oli edelleen mukavaa katseltavaa. Itse asiassa elokuva on niin monen muunkin mielestä mukavaa katseltavaa, että Tappava ase poiki vuosikymmenen aikana peräti kolme jatko-osaa, joiden laatukin oli jatko-osiksi yllättävän hyvää. Siitä kiitos täytyy myöntää Danny Gloverille ja Mel Gibsonille, jotka onnistuivat saavuttamaan hyvällä yhteistyöllään paljon kiitosta yhdessä tunnetuimmassa toimintaelokuvassa koskaan.

Muutenkin Tappavan aseen synopsis on hyvä, joskin varmasti 80-luvun ja 90-luvun vaihteessa syntyneen katsojan mielestä varmastikin tavanomainen turaus. Elokuvassa on joka tapauksessa kyse kahden erilaisen poliisin yhteentörmäyksestä ja työparin muodostamisesta, johon liittyy niin huumoria kuin vakavampaa väkivaltaakin. Siihen nokkeluuden aaltoon osuu myös Mel Gibson, joka pulpahtaa loistavien Mad Maxien jälkeen elokuvataivaan pinnalle kuin korkki Martin Riggsinä, varsinaisena tappavana aseena. Muutenkin useimmissa elokuvissaan machoa surusilmää esittävä Gibson on roolissa omiaan: suurien henkisten ja pahisten aiheuttamien fyysisten tuskien kautta “voittoon” nouseva näyttelijä aiheuttaa helposti testosteronisia kannustushuutoja kotisohvan pohjalta asti. Kun vastapainona vouhottaa välillä hätääntyneen oloinen veteraani, Danny Glover, lempeänä 50-vuotiaana perheenisänä sekä poliisina, on tietenkin roistoja turhauttava tutkapari valmiina ammuskelemaan kaikki eteen osuvat roistot tuusannuuskaksi. Voisiko katsoja siis enempää toivoa?

Totta puhuen kyllä voisi. Loppujen lopuksi Tappava ase on siltikin parhaimmillaankin vain lopputappelun odottamista, eikä se ole mitään ylimaallisen suurta nautintoa. Välitappelut, tutut machoilut ja vinoilemiset löytyvät kyllä klassiseen sävyyn parin täpärän tilanteen lisäksi elokuvasta ja Gibson ja Glover nautiskelevat rennon oloisesti roolissaan, mutta silti elokuva on välillä yhtä kuin Gary Buseyn aina niin pirteän näköiset kasvot. Täynnä tuskaa ja irvistystä, jonka voisi edes jollain tasolla jättää väliin. Gibsoninkin herkistely Berettan piippu suussa olisi kuulunut johonkin vakavampaan draamaan, ei tämänkaltaiseen rentoon “good guys versus bad guys” -väkivaltamaratoniin, jossa nyrkit heiluvat ja luodit viuhuvat. Silti, kyllä Tappava ase voittaa genressään kirkkaasti monet nykypäivän ammuskelut, mikä on melkeinpä hyvä asia. Eikä se aikakaan ole kultaisia muistoja liikaa kullannut.

  • 70%
    Tappava ase - 70%
70%

Poiminta

Genret: toiminta
Kesto: 110 min
Ohjaaja: Richard Donner
Pääosissa: Mel Gibson,Danny Glover,Gary Busey,Mitch Ryan
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1987

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments