elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Clint Eastwood omisti alakuloisen tuntuisen ja parhaan elokuvan Oscarin saaneen westerninsä, Armottoman (Unforgiven) “Sergiolle ja Donille”. Eikä suotta: mestarien oppipojasta ja luottonäyttelijästä oli kasvanut...

Clint Eastwood omisti alakuloisen tuntuisen ja parhaan elokuvan Oscarin saaneen westerninsä, Armottoman (Unforgiven) “Sergiolle ja Donille”. Eikä suotta: mestarien oppipojasta ja luottonäyttelijästä oli kasvanut vanhoilla päivillään monilahjakkuus, joka vakuutti joka solullaan niin näyttelijänä kuin ohjaajanakin. Eastwoodin ohjaajan uralla oli toki ennen Armotonta kohtuullisia onnistumisia, kuten Pale Rider, mutta silti todellinen jättipotti odotti vielä tulemistaan. Onneksi jättipotti ei kauaa kulman takaa kurkkinut, sillä vuonna 1992 valmistunut Armoton on oikeasti western isolla W:llä. Tarina murhateot ja viskin juonnin taakseen jättäneestä, mutta pian edestään löytävästä miehestä on kaikin puolin raadollinen. Hyvän ja pahan häilyessä puolelta toiselle, jää katsojallekin tuolin karmeista puristettavaa Eastwoodin ja Gene Hackmanin ottaessa rajusti yhteen.

Raju välienselvittely ei tällä kertaa kulminoidu henkilökohtaiseksi ajojahdiksi, vaan selkeästi kahden erilaisen persoonan ja suuren egon räjähtäväksi kohtaamiseksi miltei sarkastisesti nimetyssä Big Whiskeyn kaupunki-pahasessa. Gene Hackmanin näyttelemän Little Bill Daggettin pitäessä rautaista kuria kaupungin sheriffinä, kokevat sen asukkaat (etenkin ilotytöt) saavansa epäreilua kohtelua asiassa, jossa puukko on heilunut karjapaimenen käsissä vähän turhankin lennokkaasti. Seurauksena on muhkean palkkion julistaminen kahden epäonnisen karjapaimenen tappajalle ja niin on elokuvan anti-sankarin, lasten ja naisten tappajan, William Munnyn, aika lähteä sille kuuluisalle viimeiselle keikaille rahaa ansaitsemaan. Siitä syntyy paluu entisen elämän juurille, jossa synti versoo.

Matkaan tarttuu myös Morgan Freemanin loistavasti tulkitsema Munnyn vanha kaveri Ned, joka miettii kaksikon menneitä karusti, mutta turhaan moralisoimatta. Onhan silti selvää, että kaksikko on muuttunut: Munny, kuten myös Ned, ovat rauhallisia maanviljelijöitä, jotka vain koettavat omalla tavallaan korjata menneisyytensä virheitä. Silti raivoraittiiksi ryhtyneen Munnyn silmissä roihahtaa menneisyyden tuli, kun legendaarisia tappajia ihaileva Schofield Kid (Jaimz Woolvett) lehahtaa paikalle kumppanuustarjouksineen. Muuten elokuva kertoo paljon ihmisen henkisestä muutoksesta. Viinapirun riivaama ja murhanhimoinen Munny on muuttunut raivoraittiiksi ja kuolleelle vaimolleen uskolliseksi mieheksi, Ned pehmennyt, kiltinoloinen Kid haluaa legendaarikseksi tappajaksi ja Little Bill:kin haluaa mieluummin rakentaa itse omaa taloaan ja viettää rauhallista elämää kuin olla kaupungin kovis-poliisi. Armottomassa näyttää kuitenkin siltä, ettei suutari pääse irti lesteistään.

Seurauksena on outo sekoitus myyttisyyttä, etiikkaa kuin moralisointia. Raja hyvän ja pahan välilläkin on niin veteen piirretty viiva, ettei katsoja pysty millään keinoin erottamaan sankaria tästä tarinasta. Eittämättä se on myös tarkoituskin, sillä Armottomassa ainoa oikea rangaistus on kosto Hammurabin lakia mukaillen. Pikku hiljaa auringonpaisteesta myrskyksi muuttuva elokuva onkin loppuunsa asti niin kutkuttava tapaus, että se kestää ajan hammasta ja paljon muutakin kriittistä tarkastelua paremmin kuin moni muu tuoreempi länkkäri. Sen tietää viimeistään siinä vaiheessa kun Eastwood ilmestyy kapakan ovelle kaksipiippuinen haulikko kourassa.

  • 100%
    Armoton - 100%
100%

Poiminta

Genret: draama,western
Kesto: 131 min
Ohjaaja: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood,Gene Hackman,Morgan Freeman,Richard Harris,Jaimz Woolvett,Saul Rubinek,Frances Fisher,Anna Levine
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1992

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments