elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Elokuva Ennen kuin Mike Myers löi itsensä läpi nykyään kaikkien tunteman Austin Powersin kautta, oli hänen tikettinsä julkisuuteen nuori metallimies Wayne Campbell. Ystävänsä Garthin...

Elokuva

Ennen kuin Mike Myers löi itsensä läpi nykyään kaikkien tunteman Austin Powersin kautta, oli hänen tikettinsä julkisuuteen nuori metallimies Wayne Campbell. Ystävänsä Garthin kanssa omaa showta pyörittävä Wayne oli jokaisen autotallibändin ja wannabe-tähtösen esikuva, mutta ennenkaikkea hahmo oli loistava parodia 90-luvun alun musiikkikulttuurista.

Nykyään Wayne’s Worldin huumori on hieman kärsinyt ajan hampaasta. Mutta silti sisältää enemmän täysosumia kuin huteja vitsien saralla. Lähestulkoon klassisesta avausjaksosta, jossa Wayne ja poppoo (mm. myöhemmin Kylmä rinki-sarjasta tutuksi tullut Lee Tergesen!) huulisynkkaavat Queenin mestariteoksen Bohemian Rhapsodia, aina yhtä hulvattomiin visuaalisiin jippoihin jotka hipovat hetkittäin varhaisten National Lampoons elokuvien tasoa. On Wayne’s Worldin totaalisen naiivi maailmankatsomus on yhtäaikaa hellyytävän typerää, kuin myös paikoitellen purevan osuvaa satiiria tulvillaan. Ohjaaja Spheerisin ote on ammattitaitoista, mutta hukkuu paikoitellen Myersin jo nyt näkyvän verbaalisen ilotulituksen alle. Naiskauneutta tuo mukaan Tia Carrere pienessä kaunotteran roolissaan. Rob Lowe on sopivan luihu toimiakseen tarinan ‘pahiksena’. Dana Carveyn esittämä Garth on täydellinen aisapari Waynen hyperaktiiviselle lapsen hahmolle. Garth viekin hetkittäin koko potin hykerryttävän hauskoilla kohtauksillaan ilman Waynea.

Tekniikka

Jostain kumman syystä kuvaa ei ole nähtävästi paranneltu melkein ollenkaan vanhasta laserdisc julkaisusta. Hetkittäin ihan siistiltä vaikuttava kokonaisuus hajoaa varsinkin yöllä tapahtuvissa kohtauksissa. Rakeilua on näkyvissä paikoitellen, sekä hetkittäin oma televisioni näytti värit paikoittain todella räikeinä.

Ääniraita on selkeä ja hyvä. Musiikkikohtaukset toistuvat erinomaisesti ja kristallinkirkkaasti.

Ekstrat

DVD kuitenkin yllättää hyvillä ekstroillaan. Vaikka ihan Austin Powersin tasolla ei liikuta, on sisältö hyvinkin kiinnostavaa asiasta innostuneille. Ohjaaja Spheerisin kommenttiraita on suurimmaksi osaksi viihdyttävää kuunneltavaa, joskin hetkittäin Spheeris tuntuu eksyvän liikaa päänsä sisään ja jättää kuuntelijan ulkopuolelle hetkeksi tai pariksi. Haastattelut ovat hyvin koostettuja ja näköjään tehty vastikään julkaisua varten. Pääosan esittäjät kantavat jokainen kortensa kekoon, mutta Tia Carrera loistaa poissaolollaan. Trailerit ovat hauska katsaus menneeseen ja siihen miten paljon komedian mainostaminen on muuttunut vuosikymmenen aikana.

Yhteenveto
Jo pienoista klassikko-statusta nauttiva komedia helmi kestää vertailun nykypäivän elokuvien kanssa. DVD-julkaisu on hyvä, muttei täydellinen. Voi vain toivoa että jokin päivä tämä ja, hieman heikompi, jatko-osa saisivat oman erikoisjulkaisunsa monien muiden klassikoiden tapaan.

  • Ääni
  • Extrat
  • Kuva
  • Elokuva
4

Summary

Genret: komedia
Kesto: 95 min
Valmistusvuosi: 1992
Aluekoodi: 1
Ääniraita: Dolby digital 5.1
Kuvaformaatti: Anamorphic Widescreen 1.78:1
Tekstitys: Suomi, englanti, saksa, islanti, ranska, ruotsi
Extrat: ohjaajan kommenttiraita, trailereita, haastatteluja
Ikäraja:
Julkaisija: Paramount

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments