elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Mystery Men tuo nähtäväksemme kolme C-luokan supersankaria (Stiller, Azaria, Macy), jotka saavat tilaisuuden puhdistaa maineensa yrittäessään pelastaa Champion Cityn kuuluisimman supersankarin Captain Amazingin (Kinnear)...

Mystery Men tuo nähtäväksemme kolme C-luokan supersankaria (Stiller, Azaria, Macy), jotka saavat tilaisuuden puhdistaa maineensa yrittäessään pelastaa Champion Cityn kuuluisimman supersankarin Captain Amazingin (Kinnear) tämän arkkivihollisen Casanova Frankensteinin (Rush) kynsistä. Seikkailu alkakoon! Mutta ensin he tarvitsevat kuitenkin rutkasti apuvoimia sekä lisäkoulutusta. Eikä ryhmähenkikään ole parasta laatua…
Että minä inhoan niitä vuokraelokuvien takakansitekstejä, jotka loppuvat kolmeen pisteeseen.

Bob Burdenin samannimiseen sarjakuvaan perustuva Mystery men on tavattoman epätasainen ja lopulta vaisu yritys viihdyttää tai olla viihde-elokuva. Täydelliseksi epäonnistumiseksi sitä ei voi sanoa, mutta ei se missään nimessä ole hyväkään. Jos edes keskivertokaan.

Suurin syyllinen tähän pannukakkuuun lienee ensikertalaisohjaaja Kinka Usher, jolle elokuva on myös tätä arvostelua kirjoitettaessa viimeinen.
Kokonaisuus ontuu niin pahasti, että sattuu. Tarinalla on pienet, ohikiitävät hetkensä, mutta kerronta ja komiikan rytmitys onnistuu pilaamaan jokaisen lupaavan tilanteen. Muuten vaatimattomassa kohtauksessa saattaa olla yksi hörähdyksen arvoinen repliikki tai muu yksityiskohta, joka hukkuu väistämättä muun sekametelisopan sekaan. Kiihdytys ja jarrutus. Itseasiassa koko elokuva alkaa vielä varsin lupaavasti, mutta kohtaus kohtauksen perään katsoja saa todistaa, kuinka hyvät ainekset haihtuvat savuna ilmaan. Mystery men alkaa sinänsä lupaavan piikittelevänä supersankariparodiana, mutta lopputulos tuo hämmästyttävän tarkasti mieleen Herkuleksen ja muiden lapsuuden lauantaiaamujen huonojen seikkailusarjojen huonot puolet. Paljon kimmellystä, meteliä ja huonoja erikoistehosteita.

Ohjaaja Usherin mokailua ei pelasta edes nimekkäät näyttelijät. Roolihahmot ovat kautta linjan tympeitä ja etäisiä karikatyyrejä: katsoja ei näiden hahmojen seurassa pysty viihtymään. Kun sankarit käyvät viimeiseen taistoonsa katsoja odottaa vieläkin samaistuvansa näihin.
Ben Stillerillä on tilillään muitakin enemmän tai vähemmän epäonnistuneita jenkkikomedioita eikä hän tälläkään kertaa kerää nauruja. Symppissankareiden ns. johtaja on puhtaasti rasittava. William H. Macy tunnetaan monista mestarillisista rooleistaan, siksi kukaan ei halua muistaa tätä. Toinen suuren luokan tekijä Geoffrey Rush on kieltämättä hänelle sopivassa roolissa, mutta tyhjän takia. Hank Azaria puolestaan onnistuu paikoitellen viihdyttämään, kunnes paukut loppuvat ja levy alkaa toistaa itseään.
Onpa mukana myös karismaattinen Tom Waits asenikkarina, Janeane Garofalo itsepintaisena tyttösankarina, Greg Kinnear itsekeskeisenä kansan suosikkina, Lena Olin läpijuoksuroolissa, Wes Studi täysin väärässä paikassa…ja Paul Reubens piereskelevänä finninaamana. Hulvatonta.

Mystery men on kallista melua tyhjästä. Siitä haluaisi pitää alun potentiaalin perusteella, mutta ei vaan pysty. Ala-arvoisuuksiin sortuvaa elokuvaa on vaikea suositella kenellekään.

1

Poiminta

Genret: komedia,seikkailu
Kesto: 121 min
Ohjaaja: Kinka Usher
Pääosissa: Ben Stiller,William H. Macy,Hank Azaria,Geoffrey Rush,Janeane Garofalo,Greg Kinnear,Paul Reubens,Wes Studi,Tom Waits,Kel Mitchell,Lena Olin,Claire Forlani
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1999

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Pakko myöntää, että katselin tämän eilen televisiosta ja harvemmin on ollut tälläinen vitutus aamulla, kun en mennyt ajoissa nukkumaan. 🙁 Elokuvassa oli kuitenkin pari hyvääkin parodista elementtiä nimenomaan sarjakuviin liittyen, mutta siihen se sitten jäikin. Ja eihän miljardööri voi olla supersankari, koska hän käyttää laseja. Eihän? 😀