elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Sarja FOX-yhtiön hylkäämän Firefly-sarjan tie nykyhetkeen ei ole ollut todellakaan helppo. Naurettavan huono tuki emoyhtiöltä ja lukuisat siirtelyt eri lähetysajasta toiseen varmistivat aikoinaan että...

Sarja

FOX-yhtiön hylkäämän Firefly-sarjan tie nykyhetkeen ei ole ollut todellakaan helppo. Naurettavan huono tuki emoyhtiöltä ja lukuisat siirtelyt eri lähetysajasta toiseen varmistivat aikoinaan että vaikka sarja olisi lähetetty oikeassa järjestyksessä ja vaikka kaikki jaksot olisivat esitetty, niin sarja ei varmaankaan olisi nähnyt toista tuotantokauttaan ikinä. Pahimmillaan jopa sarjan innoikkaimilla faneilla oli vaikeuksia löytää sarjan lähetysaikoja lukuisten muutosten alla. Mutta dvd julkaisujen myötä Firefly alkoi löytää kohdeyleisöään, ja erinomaisten myyntilukujen ansiosta Whedon ja Serenity aluksen jengi sai toisen mahdollisuudeen pitkän elokuvan muodossa.

Mutta sarjastahan tänne on tultu puhumaan. Aliarvostetun Buffy vampyyrintappaja sarjan luojan, Joss Whedonin, uusi neronleimaus sijoittaa ihmiskunnan kauas tulevaisuuteen, missä uusi rajaseutu on tutkimaton avaruus. Yhdistellen elementtejä westerneistä ja scifistä, Whedon luo Firefly universumista maagista realismia huokuvan ikkunan tulevaisuuteen. Sarja kertoo Firefly luokan aluksesta, Serenitystä, ja tämän miehistöstä. Raa’an sisällissodan jälkeisestä ajasta jolloin jokaisen kapteenin ainoa tavoite oli pitää ruokaa pöydässä, miehistö hengissä ja alus ilmassa. Malcolm Reynolds toimii Serenityn kapteenina, eikä kaihda koviakaan keinoja jatkaakseen elämäänsä vapaana diktatuurimaisen Liiton vallan alla. Hänen miehistönsä koostuu hajanaisesta ryhmästä niin palkkionmetsästäjiä (Adam Baldwinin Jayne) kuin ikipirteistä nuorista tytöistä (Jewel Staiten Kaylee). Mutta kun aluksen kyytiin nousevat Simon ja tämän sisko River, joiden kannoilla Liitto on, alkaa Serenityn ja tämän miehistön kujanjuoksu kohti vapautta, tai heidän omaa tuhoaan.

Hitaasti avautuva juoni, ja lukuisat päähenkilöt, eivät varmasti olleet alunperinkään kaikkien mieleen. Mutta niille jotka lumoutuivat Fireflysta jo ensimmäisestä jaksosta lähtien, jokainen hetki oli mannaa taivaasta. Whedon käsittelee sarjassaan yllättävän vakavahenkisiä aiheita, aina sodan jättämistä traumoista avioliittoon, ilman että kertaakaan tekee hommasta Star Warsin kaltaista galaktista saippuaoopperaa. Myös kaikenmaailman laserpyssyt sun muut loistavat poissaolollaan, eikä alieneja ole lähimaillakaan näkyvissä. Keskimmäisessä roolissa ovat hahmot, dialogi, ja massiivinen tarina jonka FOX katkaisi lyhyeen kuin tähdenlennon.

Firefly on tosin, jopa keskeneräisenä, parempi kuin mitään mitä televisiosta on tullut vuosikausiin. Vain aniharva sarja tulee yhtä lähelle Fireflyn koukuttavuutta ja erinomaisuutta. Alle puolessa tuotantokaudessa (ensimmäisen kauden piti kestää 25 jaksoa, sarjaa ehdittiin esittää 13), Whedon ehtii antaa jo enemmän kuin tarpeeksi näytettä siitä mitä nykyään televisiolla voidaan saavuttaa. Suuremman luokan näyttävää tv-sarjaa, joka tuotantoarvoiltaan saa monet elokuvat näyttämään heikommilta.

Ääni ja kuva

Kuvanlaatu on hyvä, joskin paikoitellen rakeileekin. Kuva on siirretty dvd:lle High-definition siirtona, ja värit ovat värikkäitä ja vahvoja. Musta on oikeasti mustaa eikä vain tumman harmaata. Ääniraita on vain 2.0 Surroundina, mutta ei normaaleilla televisioilla häiritse. Jos tosin vähän kovemman luokan kaijutinsarjalla sitä alkaa katsomaan, voivat jotkin äänet hieman särkeä paikoitellen. Mikään näistä ei kuitenkaan vedä pois katsomiskokemuksesta.

Ekstrat

Neljälle levylle levitetty sarja sisältää kolme aiemmin julkaisematonta jaksoa, mukaanlukien yli kaksituntisen Pilotin (joka on yksi parhaita yksittäisiä televisiosarjojen jaksoja mitä on ikinä nähty). Muutamassa jaksossa olevat kommenttiraidat ovat paikoitellen hyvinkin informatiivisia (joskin välillä näyttelijöiden puheet menevät inside-vitseiksi hyvinkin helposti). Poistetut kohtaukset ovat suht turhia ja on helppo ymmärtää miksi ne poistettiin. Dokumentit sarjan teosta ovat erittäin kiinnostavia, mutta turhan lyhyitä. Jenkkijulkaisuun sisältyy myös 43 minuuttinen “Here’s How it Was” joka käsittää Firefly sarjan historian vaiheet aina elokuvaan asti. Jostain kumman syystä tämä on leikattu pois britti-julkaisua varten.

Tekstitys on vain Englanniksi ja Hard of Hearing asetuksena. Suomenkielistä julkaisua tuskin ollaan näkemässä vähään aikaan.

Ekstrojen puutteesta huolimatta on Firefly kokonaisuudessaan pakko-ostos kelle tahansa kunnon scifin fanille, ja varsinkin niille jotka haluavat nähdä mitä televisio sarjoilla parhaimmillaan voi tehdä.

  • Ääni
  • Extrat
  • Kuva
  • Elokuva
4.1

Summary

Genret: sci-fi,seikkailu
Kesto: 625 min
Valmistusvuosi: 2002
Aluekoodi: 1
Ääniraita: 2.0 Surround
Kuvaformaatti: 16:9
Tekstitys: Englanti
Extrat: Kommenttiraitoja, behind-the-scenes koosteita, poistettuja kohtauksia, mokaotoksia
Ikäraja:
Julkaisija: FOX

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments