elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Trailerit ovat jo melkein neljä vuosikymmentä toimineet elokuville olennaisina tekijöinä tulevan menestyksen kannalta. Aina ensimmäisistä Kubrickin elokuvista asti, nykypäivän hektisiin mainoksiin asti, ovat trailerit...

Trailerit ovat jo melkein neljä vuosikymmentä toimineet elokuville olennaisina tekijöinä tulevan menestyksen kannalta. Aina ensimmäisistä Kubrickin elokuvista asti, nykypäivän hektisiin mainoksiin asti, ovat trailerit muuttuneet ajan myötä ja kuvastaneet omaa maailmaansa siinä missä elokuvatkin. Omana taiteenmuotonaan pidettävät trailerit voivat joko pelastaa huonon elokuvan tappiolta, tai romahduttaa hyvän elokuvan huonolla kampanjalla. Alla olevat trailerit ovat kaikki suhteellisen uusia, mutta se vain kertoo siitä miten paljon ne ovat kehittyneet vuosien saatossa, tyypillisestä kertojaäänestä yhdistettynä yksittäisiin kohtauksiin, aina suuriin musiikin kyllästämiin montaaseihin asti.

10. Fight Club spotit
Ennen elokuvan julkaisua käytiin kiivaita keskusteluja sen mainonnasta. Sensuuri ei suostunut julkaisemaan ehdotettua traileria ilman vahvaa “R” merkintää, joka olisi rajoittanut trailerin näyttämistä kaikkien elokuvien yhteydessä. Joten Fincher, yhdessä päähenkilöiden Nortonin ja Pittin kanssa, kehitti pienen mainoskamppanjan elokuvaa varten. Näennäisesti tavallinen julkkisviesti joka kehoittaa yleisöä käyttäytymään siivosti teatterissa ja sammuttamaan kännykkänsä, mutta omalla pienellä virneellään. Nortonin lakoninen varoitus käyttäytymisestä on täydellisen banaalia katseltavaa, aina loppuun asti missä hän hymyilee kuin jälkeenjäänyt ja toteaa: “Muistakaa, kellään ei ole lupaa koskea teitä juuri sinne” ennen kuin ruutu menee pimeäksi ja teksti “Fight Club” tulee näkyviin. Anarkistista pilaulua auktoriteettien kanssa, täysin ominaista elokuvalle ja sen tunnelmalle.

9. 007 Goldeneye kansainvälinen traileri
Melkein kymmenen vuotta viimeisen Bond elokuvan jälkeen, oli varmasti vaikea tehtävä muistuttaa täysin uutta katsojakuntaa siitä että kuka, tai mikä, Bond oli. Martin Campbellin ohjaama Goldeneye on mielestäni muutenkin Bond-sarjan parasta antia, ja traileri edusti aikanaan upeasti uuden aikakauden syntyä. Tyypillinen Bond alku, aseenpiippuineen kaikkineen, kunnes Brosnan kävelee ruudulle todetakseen tutulla charmillaan: “Tiedätte nimen, ja tiedätte numeron.” Ovelaa, katsojan älykkyyteen luottavaa markkinointia. Heti perään ympätyllä tykityksellä uusimman Bond-elokuvan parhaita hetkiä, tunnetun tunnarin tahtiin.

8. Bean – Täydellinen Katastrofielokuva traileri
Mr. Beanin kaltaisen kulttihahmon siirtyminen tv-ruudusta isolle kankaalle oli vain ajan kysymys, ja vaikka elokuva ei koskaan mikään mestariteos ollutkaan, oli sen mainoskamppanja melkein nokkelampi puolessa minuutissa kuin koko elokuva oli 90 minuutissa. Tyypillisen traileri-puheen siivittämä mainos alkaa mahtipontisella paasauksella: “Stallone… Schwarzenegger… Van Damme… ovat kaikki… Pikku neitejä!” Pimeyden rikkoo ovesta tulviva valo, ja Bean astuu sisään “Hellou” tervehdyksellään. Hölmöä, yllättävää ja erittäin huvittavaa.

7. Mission: Impossible kansainvälinen traileri
“Tämä viesti tuhoutuu luettuasi sen…” Tästä eteenpäin Brian De Palman ohjaaman 90-luvun hitin traileri toimii esimerkillisenä työnä trailer-editoinnissa ja mainonnassa. Tunnistettava tunnari, yhdistettynä mainioon leikkaukseen elokuvan kohokohdista, takaa hetkessä mielenkiinnon elokuvaan. Varsinkin De Palman nokkelat päätökset liittää elokuvan lopusta freimin pituisia pätkiä sen sekaan, tekevät trailerista aikaansa edellä olevan toimintapaukun.

6. Taru Sormusten Herrasta trilogian teaseri
Melkein puoli vuotta ennen ensimmäisen elokuvan julkaisua, maailmanlaajuiseen julkaisuun levitetty, teaseri koko mahtipontiselle trilogialle teki heti minuun vaikutuksen. Peter Jacksonin ohjaamaa eeppistä trilogiaa on vaikea tiivistää yhteen alle kahden minuutin pätkään, mutta jotenkin Jackson tiimeineen onnistui. Yhdistäen kohtauksia kaikista kolmesta elokuvasta, mukaanlukien pätkiä jotka eivät myöhemmin koskaan nähneet päivänvaloa, ja täysin traileriin tehtyjä tehosteharjoituksia, oli Sormusten Herran teaseri spektaakkelimainen näky jo pelkästään tv-ruudulta nähtynä. Viimeistään kun Viggo Mortensenin näyttelemä Aragorn johtaa suunnattoman ryhmän haltijoita yhteenottoon örkkien kanssa, ja samalla kansainväliseen suosioon, oli menestys taattu.

5. Kill Bill Vol.1 kansainvälinen traileri
Kun Quentin Tarantino ilmoittaa tekevänsä uutta elokuvaa, ei kyseessä ole niinkään vain ilmoitus tulevasta elokuvasta, vaan myös varoitus suojautua uudelta hyperaktiivisen neron pommilta. Kill Billin yksityiskohdat olivat pitkään peitossa yleisöltä, välillä kyseessä oli kaksiosainen eepos, välillä yksi elokuva. Kun ensimmäinen traileri julkaistiin, kukaan ei enää vaivautunut miettimään muuta kuin milloin elokuva julkaistaan. Hyper-coolin kokonaisuuden muodostava mainos on kokoelma Tarantinon lempihetkiä elokuvasta, tahditettuna traileria varten sävelletyn musiikin tahtiin. Yhtäkkiä, kaikki olivat hyvin kiinnostuneita näkemään mitä Tarantino oli saanut aikaan hiljaiselon jälkeen.

4. The Matrix traileri
Jos olisit kysynyt keltään vuoden 1999 alussa siitä, että mikä on Matrix, olisit saanut vain hiljaisuutta vastaukseksi. Täysin hiljaisuudessa kuvattu ensimmäinen osa salakavalasti hyökkäsi yleisön kimppuun täysin tutkan alta. Ensimmäisen trailerin nähtyään kuitenkin, saattoi olla varma että jotain suurta oli tulossa. Vahvan teknomusiikin tahtiin leikattu traileri piti dialogin minissään ja keskittyi näennäisesti tuttuihin ja turvallisiin toimintakohtauksiin. Kunnes vetäisi maton kaikkien alta, Keanu Reevesin väistellessä luoteja kameran kiertäessä häntä 360 astetta. Satoja matkintoja myöhemmin, alkuperäisen elokuvan loisto on vieläkin tallella, ja Bullet-Time oli syntynyt.

3. Taru Sormusten Herrasta: Kaksi Tornia kansainvälinen traileri
Peter Jacksonin trilogian toisen osan traileri julkaistiin yhdessä ensimmäisen osan kanssa, loppupuolella sen teatterikulkua. Hyvinkin rauhallisesti alkava kolossaalinen, melkein kolmeminuuttinen traileri, kuitenkin hetkessä kohoaa hengästyttäväksi montaasiksi toinen toistaan uskomattomampia kohtauksia. Kun “Unelmien Sielunmessu” elokuvasta tuttu sävelmä, Lux Aeterna, ympätään nopeatempoiseksi miksattuna mukaan, voi vain pidellä penkinreunasta kiinni. Hyökkäys Helmin Syvänteeseen, Enttien taistelu Rautapihassa, pienimmätkin hetket saivat katsojat yllättäen uskomaan keski-maahan jälleen, ja siihen että paras oli vielä tulossa.

2. Comedian traileri
Vähän tunnettu, ja varsinkin suomessa mitättömän vähälle huomiolle jäänyt, dokumentti koomikko Jerry Seinfeldistä ei ollut kaksinen. Mutta sille löytyy varmaan kaikkien aikojen omaperäisin traileri. Tyypilliseen studioon lavastettu kohtaus missä kaikkien tuntema trailer-ääni (Hal Douglas) on nauhoittamassa spiikkiään Seinfeldin elokuvan mainokselle. Mutta tyypilliseen Seinfeld tapaan, mikään ei oikein mene suunnitelmien mukaan. Traileri herättää vieläkin myöhemmillä katsomiskerroilla naurua, ja on lähde lukemattomille sitaateille. Mutta mikä parasta, se ei kertaakaan edes näytä mistä elokuvasta on kyse, lukuunottamatta pientä tekstiä sen lopussa: “Comedian – dokumentti Seinfeldistä”.

1. Star Wars Episode I: The Phantom Menace traileri
Vuoden 1998 lopussa, 15 vuotta Jedin Paluun jälkeen, maailma pidätti hengitystään kun Lucas viimein julkaisi ensimmäisen mainoksen uudesta Tähtien Sota elokuvastaan. Jo muutenkin luvattoman korkealla olevat odotukset ponnahtivat stratosfääriin ja ajan myötä aiheuttivat elokuvalle enemmän hallaa kuin hyvää. Ilman fanfaareja alkava mainos kerää hitaasti tempoaan, tekemällä tunnelman heti selväksi alkutekstien aikana. Lyhyet välähdykset nyt kaikille tutuista Gunganeista, kuningatar Amidalasta ja Jedeistä, säestettynä John Williamsin tuttun “The Force” tunnarin melankoliseen tahtiin. Juuri kun katsoja luulee nähneensä kaiken, räjäyttää Lucas pankin: Nupit kaakkoon väänetty Star Wars tunnari kajahtaa soimaan, ja Pod-Racerit kiitävät pitkin Tatooinen aavikkoa. Avaruustaisteluja, alieneita, upeita maisemia, vain alle kahdessa minuutissa Lucas levitti esiin kokonaisen kavalkaadin kaikkea sitä mitä uusi Tähtien Sota saattaisi olla. Unohtamatta tietenkään Darth Maulin sisääntuloa, joka varmasti herätti uudelle sukupolvelle samanlaiset sävähdykset kuin Darth Vader aikanaan. Ei ole väliä enää, toimiko elokuva samalla tavalla, koska tämä traileri itsessään herätti enemmän innostusta kuin 98% muista kokonaisista elokuvista tulee koskaan herättämään.

Tässä tämän kertaiset valinnat. Kuten musiikkissakin, ovat nämä kaikki vain yhden henkilön mielipiteitä, ja niiden tärkein tarkoitus on vain herättää keskustelua.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments