A History of Violence

Me olemme kaikki eläimiä. Meissä kaikissa asuu kyky tappaa. Darwin kutsui sitä voimakkaimpien selviytymiseksi. David Cronenberg tuo nyt eteemme vuosikymmenen kovimman elokuvan itsestämme, ja omasta väkivallan historiastamme.

Tom Stall (Mortensen) on tavallinen mies, tavallisessa kaupungissa ja tavallisessa elämässä. Hänellä on rakastava ja kaunis vaimo (Bello) ja kaksi kunnon lasta. Hänen työnsä on antoisaa ja elämä on hyvässä kuosissa. Eräänä päivänä, täysin sattumanvarainen yhteentörmäys kahden varkaan kanssa ajaa Tomin tilanteeseen missä hän riistää molempien hengen puolustaessaan muita. Tomin oma väkivaltaisuus tulee sekä yllätyksenä, että siunauksena. Pian kaupunkiin tulviin uutisryhmiä ja uteliaita. Heidän mukanaan saapuu Carl Fogarty (Harris) miehineen. He etsivät Joey nimistä miestä, ja uskovat että Tom on juuri se mitä ollaan tultu hakemaan.

History of Violence ei ole niinkään tutkielma väkivallasta, ainakaan yhtään enempää kuin se on tutkielma ihmisistä itsessään. Mikä herättää näennäisesti rauhallisessa ihmisessä kyvyn tappaa kylmäverisesti? Kuinka kauan pystyy hillitsemään itsensä? Vahvoilla näyttelijäsuorituksilla ja erityisesti Mortensenin upealla roolilla etenevä elokuva ei tarjoa suoria vastauksia yhteenkään näistä kysymyksistä. Se enemmänkin tahtoo herättää katsojissa ne samat ajatukset ja puhutella heitä. Elokuvan vahvin valtti on sen monitasoinen juoni, ja tematiikka mikä näennäisesti on yksinkertainen, mutta takuuvarmasti yllättää katsojan täysin. Ennen kun siirtyy hitaasti mutta varmasti herättämään niin ahdistusta, kuin myös oivaltamisia jokaisessa sen nähneessä.

Cronenbergin elokuvat ovat aina olleet vahvoilla näyttelijöiden suhteen. History ei ole poikkeus. Viggo Mortensen tekee uskomattoman moniulotteisen ja hienon roolityön Tom Stallina. Jokainen harkittu ele ja ilme iskee katsojaan kuin sähköshokki eikä voi muuta kuin pelonsekaisin tuntein seurata miehen jokaista liikettä. Ed Harris on suorastaan karmiva lyhyehkössä roolissaan Fogertyna. Maria Bello on hyvä, mutta tuhlattu roolissaan. Hänen hahmonsa tuska ja oma taisto jätetään turhan sivuun, vaikka tarinan kuuluukin keskittyä Tomiin. On myös mainittava William Hurt jonka rooli elokuvassa on mustan ja hirtehishuumorin juhlaa.

History on sellainen elokuva mistä on vaikea kirjoittaa jälkikäteen. Siitä tahtoo sanoa kaiken, ja samalla pohtia pitkään sen jättämiä kysymyksiä. Mutta samalla tahtoo olla paljastamatta mitään elokuvan kulusta ja juonesta, koska tahtoo antaa muillekkin mahdollisuuden kokea tämä uskomaton elokuva. Vuosikymmenen, ellei jopa kymmenien, jännittävin ja piinaaviin tutkielma ihmisyydestä. Väkivaltaa yhtään kaunistelematon moderni western, jonka juuret ovat yhtä syvällä historiassa kuin jokaisessa jonka sen katsoo. Upeasti kuvattu ja orkestroitu hiljainen symphonia miehistä, pojista, äideistä ja tyttäristä ja niistä oikeista demoneista jotka asuvat jokaisen sisällä. Cronenberg on luonut yhden tämän vuosikymmenen vaikuttavimmista elokuvakokemuksista joka ei jätä katsojaa rauhaan, edes pitkään elokuvan loputtua.

Yhteenveto:
Hienosti näytelty ja ohjattu kokonaisuus, Cronenbergin kaupallisin elokuva osoittaa ohjaajan ovan vielä alansa huipulla tänäkin päivänä.

5

Summary

Genret: jännitys
Kesto: 98 min
Ohjaaja: David Cronenberg
Pääosissa: Viggo Mortensen,Ed Harris,Maria Bello,William Hurt
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Elokuvavuoden kovimpia. Ed Harris oli oiva gangsteri.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Oiva elokuva jäätävillä näyttelijänsuorituksilla. 4.5/5p

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Yllätti positiivisesti, ja Cronenberg on todellakin saanut luotua harvinaisen selkeän mutta samalla kiehtovan kuvauksen ihmisen perusolemuksesta. Viggo vetää todella vahvan suorituksen, ja muutenkaan kukaan näyttelijä ei ärsytä roolissaan. Sopivan brutaali kuvaus väkivallasta ja kohtalosta joka kasvaa loppuakohti piinaavaksi näytelmäksi jonka Cronenberg yhdessä Viggon kanssa soittavat mahtavasti viimeiseen sointuun saakka. 4,5p

A-k
A-k
18 years ago

Ehdottomasti yksi viime vuoden loistavimmista ja kovimmista elokuva tapauksista. Cronenbergiltä jälleen hieno elokuva!*****