Tragediasta pakkopullaa katsojille

Lontoossa paukkui. Al Quaida on ottanut vastuun tästäkin iskusta. USA ja Tony Blair olivat hanakkaan julistamassa uutta sotaa terrorismia kohtaan ja iltapäivälehdet huutavat veristä murhaa. On vain ajan kysymys kunnes saamme ensimmäisen tv-elokuvan iskusta, ja siitä sitten odottelemaan teatteriin tulevaa Bruckheimeria.

Edellisellä viikolla lehdistö ilmoitti että tammikuussa sattuneesta tsunamista oltaisiin tekemässä riipaiseva elokuva ihmisistä jotka sattuivat sen tielle. Herää kysymys, missä ihmeessä menee moraalisesti se raja kuinka nopeasti tragedioista tehdään kaupallisia, jos nyt se koskaan edes on oikeutettua? Kun vain alle puoli vuotta on kulunut tapahtumasta joka taas riisti satoja ihmishenkiä, ollaan jo suunnittelemassa tapaa millä kerätä mahdollisimman suuret voitot tapahtumasta. Olenko ainoa jota moinen käytös oikeasti oksettaa?

Kun itse menen elokuviin, haluan unohtaa oikean maailman ainakin pariksi tunniksi, ja nauttia siitä että saan huoletta unohtaa realistisen ajattelutavan ja nauttia tapahtumista jotka ovat niin absurdeja että ne eivät koskaan tapahtuisi minulle. Pystyykö kukaan oikeasti väittämään että he tahtovat katsoa elokuvan tapahtumasta mikä kosketti kuitenkin tuhansia vain puoli vuotta takaperin? Entä sitten kun mietitään julisteita, t-paitoja ja mukeja? Milloin saamme Serenaan Tsunami-aiheisen vesiliukumäen?

Eihän tämä ole siinä mielessä uusi ilmiö, katastrofien imagoa käyttäminen elokuvissa. Titanic aikoinaan käytti tunnetun risteilijän uppoamista ja tragediaa keulakuvana suurelle romanssille. Mutta tietyssä mielessä elokuva on poikkeus, vaikka kyseessä on Titanicilla tapahtuva elokuva, on sen pääpaino romanssilla ja päähenkilöillä. Elokuva voisi tapahtua vaikka fiktiivisellä laivalla, mutta tunnettu nimi myy.

Ongelma ei siis sinänsä ole tunnetun tapahtuman käyttämistä elokuvassa, vaan se tapa ja aika millä sitä käytetään. Titanic sai sentään maata meren pohjassa koskemattomana kymmeniä vuosia ennen kuin sen nimellä alettiin myymään. Tsunamin tapahtumista on puoli vuotta, ja jo nyt markinnoinin pyörät ovat liikkeellä. Irakin sodan alettua saimme vuoden sisään neljä eri dokumenttia ja tv-elokuvaa aiheesta. Kauanko kestää ennen kuin näemme Tom Cruisen tähdittämän “Bomb – Paniikki Maanalaisessa”?

 

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments