elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Paholaisen silmä on hieman hupaisampaa ja kevyempää Bergmannin tyyliä. Siksi juuri tämä ei lukeudukaan hänen parhaimpiensa joukkoon. Uskonnollinen, raskas paatos paistaa tosin tässäkin ohjaustyössä...

Paholaisen silmä on hieman hupaisampaa ja kevyempää Bergmannin tyyliä. Siksi juuri tämä ei lukeudukaan hänen parhaimpiensa joukkoon. Uskonnollinen, raskas paatos paistaa tosin tässäkin ohjaustyössä kaiken muun läpi.
Tarinan kertoo Don Juanista, maailman tunnetuimmasta viettelijästä, jonka paholainen päästää ulos helvetistä vierailemaan maapallolla kolmen vuosisadan jälkeen. Tehtävänä Don Juanilla on vietellä nainen, joka on säilyttänyt neitsyytensä.

Elokuvan teemana on toisinsanoen pohjimmiltaan raskassävyisen mustavalkea kysymys viattomuuden ja turmeltuneisuuden suhteesta.
Periaatteessa elokuvan alkuasetelma on omaperäisessä asetelmallisuudessaan fantasianomainen.

Vaikka ei Begmannin suuruus pohjoismaisen elokuvan suurimpana klassikkona asetu tässäkään teoksessa tippaakaan kyseenalaiseksi on tarinassa huvittavan "ei niin Bergmanmaisia" hauskan huvittavia piirteitä ja vaikka kyseessä on komedia katsoo niitä enemmän taikka vähemmän ymmyrkäisin silmin. Perimäisissä kysymyksissä liikutaan Paholaisen silmässäkin, yhtä kaikki.

Elokuvaa leimaa kuitenkin keveä ote tarinan kerronnan osalta. Ikäänkuin ja varmaankin Bergman olisi jo ohjausta tehdessään ymmärtänyt juonen mustavalkoisen paradoksin.

3.5

Poiminta

Genret: komedia
Kesto: 84 min
Ohjaaja: Ingmar Bergman
Pääosissa: Jarl Kulle,Bibi Andersson,Stig Järrel,Nils Poppe,Axel Duberg,Gertrud Fridh,Sture Lagerawall
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 1960

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Lyytikäinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments