elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Matt Damonin tähdittämä, Robert Ludlumin romaaniin perustuva, Medusan isku on oikeastaan suoraa jatkoa aiemmin ilmestyneelle Medusan verkolle. Oikeastaan tuntuukin vähän siltä kuin itse elokuva...

Matt Damonin tähdittämä, Robert Ludlumin romaaniin perustuva, Medusan isku on oikeastaan suoraa jatkoa aiemmin ilmestyneelle Medusan verkolle. Oikeastaan tuntuukin vähän siltä kuin itse elokuva on pilkottu kahtia kahteen osaan, sillä niin pää- kuin sivurooleissakin nähdään pääosin samoja näyttelijöitä. Kuvauksellisestikin mennään ykkösosan hengessä ja väkisinkin tuntuu, että ohjaaja Paul Greengrass on ottanut paljonkin mallia ykkösosan ohjaajalta Doug Limanilta. Toisaalta tämän elokuvan ja ennen ilmestyneen osan yhtäläisyydet eivät ihmetytä niin paljoa kun molempiin elokuviin käsikirjoituksen on tehnyt sama heppu, Tony Gilroy, jolta on aiemmin tullut mm. sellainen elokuva kuin Paholaisen asianajaja.

Kuten jo Medusan verkon arvostelussa totesin, niin Matt Damon on kuin tehty tämänkaltaisiin elokuviin. Tälläkin kertaa Damonin hahmo, Jason Bourne, ns. cool. Kylmän rauhallinen, lähes konemaisen laskelmoiva Bourne on Damonin käsissä uskottavan tuntuinen. Silti jotain puuttuu: ohjaaja Greengrass ei ole saanut Damonista niin paljon irti kuin edellisen ohjaajan Gilroy ja Damonin usko omiin kykyihinsä näyttää hiipuvan kiinnostuksen ohella loppua kohti mentäessä.

Muitakin mainitsemisen arvoisia elokuvassa on. Ykkösosasta tuttu Franka Potenten rooli jää tällä kertaa valitettavan pieneksi, mutta onneksi naispääosaan nousee mm. Kandidaatista (Contender, The) ja Face/Off:sta tuttu Joan Allen, joka onnistuu roolissaan kohtalaisen hyvin. Ehkä hieman klisemäinen Allen sopii jotenkin vaivautuneesti etenemään elokuvaan kohtuullisen hyvin. Myös muita tuttuja naamoja näkyy: Julia Stiles (Minä ja prinssi, Mona Lisa Smile) ottaa jälleen kerran pienen irtioton romanttisista komedioista ja tekee hieman vakavamman roolin Nickynä, projektin (jossa Bournekin oli mukana) toisena henkiinjääneenä. Stiles on pienessä roolissa aito ja kohtuullisen uskottava ja onnistuu pari kyyneltäkin tirauttamaan oikeassa paikassa. Elokuvassa nähdään myös juron näköinen Karl Urban (Riddickin aikakirja, joka on saanut jälleen kerran rujon pahiksen roolin. Täytyy kyllä myöntää, että mies sopii tälläisiin “ole hiljaa ja näytä mahdollisimman kovalta ja moraalittomalta” -rooleihin kertakaikkiaan mainiosti.

Kun Medusan verkko oli tyylikästä ja hyvällä maulla tehtyä ‘älykästä’ toimintaa, niin Medusan isku lopahtaa vähän enemmän tusinatasolle. Elokuva kyllä alkaa erittäin terävästi ja kiinnostavasti, mutta koko ajan loppua kohden mentäessä tuska kasvaa ja mielikuvituksen puute alkaa vaivaamaan. Loppu onkin Medusan verkon tapaista, testosteronin tuoksuista toimintaa, jossa mennään, eikä meinata. Toisaalta mielenkiintoisen alun jälkeen tarinan voisi toivoa päättyvän paremminkin, mutta tosiasia lienee se, että elokuva, joka on edellisen osansa toisinto, ei voi tarjota mitään uutta varsinkaan ykkösosan nähneelle katsojalle.

Juonen osittaisesta huolimattomuudesta ja köyhyydestä huolimatta Medusan isku on mielenkiintoista katseltavaa. Juonen kehityskin menee sitä rataa eteenpäin, ettei katsoja pääse varmastikaan nukahtamaan missään välissä ja eritoten elokuvan soundtrack on kertakaikkiaan mahtava. Jotain hyvääkin siis on saatu ykkösosasta mukaan, sillä Medusan iskun soundtrackin ei tarvitse ollenkaan hävetä Medusan verkon vastaavaa vastaan: melkein päinvastoin.

Medusan isku on päällisin puolin makeaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Valitettavasti se tärkein, eli sisältö, jää kovinkin hataralle pohjalle viimeistään siinä vaiheessa kun joskus epäloogiset puheet on puhuttu. Toiminnan täyttäessä ruudut, mennäänkin jo jonnekin “Arskan” leffojen viitoittamalle harmaalle alueelle, jossa stunteilla on ollut töitä. Medusan verkon jotenkin vetoava ja harvakseltaan ollut toimintakin on jotenkin sössitty Medusan iskussa kasvottomaksi mättämiseksi, jossa kamera tärisee ja silmät eivät pysy millään mukava. Lopputulos on silti viihdyttävää ja kiinnostavaa katseltavaa, ja ehkäpä vielä enemmän niille, jotka eivät ole nähneet Medusan verkkoa.

3.5

Summary

Genret: jännitys,toiminta
Kesto: 108 min
Ohjaaja: Paul Greengrass
Pääosissa: Matt Damon,Franka Potente,Brian Cox,Julia Stiles,Karl Urban,Joan Allen,Gabriel
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2004

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments