elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Yhdysvaltalaisen dokumentaristin Michael Mooren uusin teos Fahrenheit 9/11 hyökkää suoraan USA:n nykyisen presidentin George W. Bushin hallintoa vastaan käyttäen apunaan WTC-iskua ja Irakin sotaa...

Yhdysvaltalaisen dokumentaristin Michael Mooren uusin teos Fahrenheit 9/11 hyökkää suoraan USA:n nykyisen presidentin George W. Bushin hallintoa vastaan käyttäen apunaan WTC-iskua ja Irakin sotaa sekä Bush nuoremman menneisyyttä.

Bush nuorempi on yrittänyt urallaan vaikka mitä. Hän on toiminut muun muassa yritysjohtajana ja baseball-joukkueen peräsimessä. Valitettavasti nämä kokeilut ovat menneet vähemmän hyvin. Nyt Bush istuu, ilmeisesti ääntenlaskuvirheen vuoksi, maailman vaikutusvaltaisimman valtion hallinnon ylimmällä istuimella. Kaikkien harmiksi tämäkin yritelmä on mennyt vähemmän mairittelevasti. Tällä hetkellä ansiolistassa on kaksi sotaa, talouden alamäki, miljoonien työpaikkojen menetys ja ympäristön tuhoaminen. Voisi sanoa, että paremminkin olisi voinut mennä.

Elokuva aloittaa syyskuun 11. tapahtumien puimisella ja tuo esiin hauskoja faktoja Bushin suvun ja Bin Ladenin suvun välisistä kytköksistä. Moore ajoittain jopa viittaa jonkinlaiseen salaliittoon, mutta onneksi ei alennu foliohattupäisten salaliittoteoreetikkojen tasolle, vaan keskittyy vain ja ainoastaan tuomaan esiin faktoja. Tästä päästään jouhevasti
käsittelemään sotaa ja siihen liittyviä ihmiskohtaloita.

Moore mässäilee sodan ja terrori-iskujen tuomalla surulla omaisten henkilökuvilla ja saakin katsojan tuntemaan sääliä omaisia kohtaan ja vihaa sodan päättäjiä, Bushin hallintoa kohti näin onnistuen tavoitteessaan. Elokuvassa näytettävät videonpätkät sodan uhreista eivät todellakaan ole pikkulasten katsottavaa ja yhdessä itkevien omaisten kanssa
shokeeraavat todella tehokkaasti.

Moore on parhaimmillaan suorissa haastatteluissa ja hänen olemuksensa ja tapansa haastatella saavatkin haastateltavat sanomaan asioita, mitä eivät normaalisti ehkä sanoisi. Valitettavasti Bowling For Columbinen saama suosio ja julkisuus näkyy haastateltavien varovaisuutena ja jopa kammona Moorea kohtaan. Mooren yrittäessä jututtaa kongressiedustajia yhtä lukuunottamatta kaikki kävelevät vain kovaa vauhtia karkuun sanomatta
sanaakaan.

Kuten aikaisemmin olen todennut, elokuva ei todellakaan ole puolueeton. Moore todellakin tekee kaikkensa mustamaalatakseen koko Bushin suvun. Tässä piileekin elokuvan ongelma. Moore kertoo asioista vain toisen puolen. Esimerkkinä Irakin sodan siviiliuhrien kuvaaminen. Toki Yhdysvaltojen tapa sotia vie paljon siviilejä mukanaan, mutta on kuitenkin muistettava,
että Saddam Husseinin diktatuurin aikana lukemattomia irakilaisia kidutettiin ja surmattiin ilman minkäänlaista syytä.

Kokonaisuutena Fahrenheit 9/11 on voimakas paketti, joka onnistuu erinomaisesti tavoitteessaan ja varmasti ansaitsi Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Moore on aikamme parhaita dokumentaristeja ja näyttää tuoreimmalla työllään esimerkkiä siitä, miten tehdään vangitseva, tehokas ja viihdyttävä dokumentti.

5

Poiminta

Genret: dokumentti
Kesto: 122 min
Ohjaaja: Michael Moore
Pääosissa: Michael Moore
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Janne Toivanen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments