Riddickin Aikakirja

Riddickin Aikakirja on turhanpäiväinen, joskin ehkä odotettu, jatko-osa Pitch Blackille, jossa Vin Dieselin näyttelemä antisankari, Riddick, pelasti osan loukkuun jääneistä ihmisistä petojen kynsistä. Minä en juurikaan jatko-osaa odottanut, vaikka Dieselin rooli oli aiemmassa osassa verrattain mainio erinäisen viileytensä ja synkkyytensä ansiosta. Hyvä se Dieselin rooli nytkin on. Itseasiassa koko elokuva on rakennettu Dieselin ympärille, joka antaa kyllä itsestään irti ihan mukiinmenevän suorituksen. Harmi vain, ettei se vain yksinkertaisesti riitä, sillä elokuva näyttää ennemminkin peliltä kuin elokuvalta. Näyttääkin siltä, että elokuvan käsikirjoitus olisikin kirjoitettu peliä, ei elokuvaa, varten.

Kuten jo sanottua, elokuva on oikeastaan rakennettu Vin Dieselin ympärille. Mukaan on toki saatu muitakin tuttuja näyttelijöitä, mm. Judi Dench, mutta loppujen lopuksi heidän roolinsa ovat niin mitäänsanomattomia, ettei niistä kannata paria sanaa enempää sanoa. Pääpahiksen rooliin on saatu mm. Paycheckistä tuttu Colm Feore ja naistähdeksi on eksynyt tutun näköinen never-heard Alexa Davalos. Feore on jälleen kerran pahiksen roolissa ja tälläkin kertaa loppujen lopuksi aika kuiva ja kasvoton tapaus. Davalos taasen on jotenkin tyypillinen naissankari, joka vihoittelee Riddickille ja samalla välittää hänestä. Muitakin mielenkiintoisia näyttelijöitä elokuvasta löytyy: Thandie Newtonille (Vaarallinen tehtävä II) on tällä kertaa jäänyt juonittelevan, mutta kauniin, naisen rooli, jossa hän onnistuu aika mukavasti. Harmittavan vähän hän tosin saa ns. ruutu-aikaa. Sormusten herra -trilogiasta tuttu Karl Urban taas jatkaa Eomerin rooliaan miesten miehenä: jäykkäkatseisena jurottajana, joka pullistelee lihaksiaan.

Riddickin aikakirjan juoni on melkoista kliseiden ilotulitusta. Itse elokuva näyttää kyllä kauniilta ja erikoistehosteet värikkäiltä ja hyviltä, mutta se tarina: se on niin tavanomainen. Jälleen kerran yhden miehen on pelastettava suurin piirtein koko muu universumi. Siinä missä useat planeetat ovat epäonnistuneet ja tuhoutuneet, niin Riddickin täytyy pistää päihin kaikkia ja pysäyttää ilkea ihmisrotu, Necromancerit. Hommaa ei tietenkään helpota se, että Riddickin vastustajalla on käytössään kokonainen armada avaruusaluksia, tuhansia miehiä joukkoja ja kaikki kortit kädessään. Riddickillä on vain viheliäinen, mutta tappava puukko. Siinä vaiheessa ainakin allekirjoittaneella kävi mielessä eräs tietty Kummelin vitsi.

Riddickin aikakirja on loppupeleissä aika viihdyttävä elokuva. Se ei tosin tarjoa katsojalleen, mitään erikoisia oivalluksia, mutta hyvän viihteen se vähäksi aikaa tarjoaa. Tosin viihteen laadusta voi olla montaakin eri mieltä ja tosiasia onkin ettei elokuvasta kannata leffa-lipun hintaa maksaa, vaan sitä kannattaa odottaa dvd:lle. Mitään uutta Riddickin aikakirja ei todellakaan tarjoa ja sen ideat tuntuvat aika kuluneilta ja väsyneiltä. Ehkäpä elokuva onkin vain Dieselin loistava tilaisuus esitellä lihaksiaan. Mene ja tiedä.

1.5

Summary

Genret: toiminta,sci-fi,seikkailu
Kesto: 121 min
Ohjaaja: David Twohy
Pääosissa: Vin Diesel,Thandie Newton,Karl Urban,Colm Feore,Linus Roache,Keith David,Yorick van Wageningen,Alexa Davalos,Judi Dench
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Olis pitänyt vissiin katsoa eka osa, niin olis sanut paremmin tolkkua tuostakin. Sanoisin että olisivat kirjoittaneet käsikirjoituksen ensin ja sitten kuvannut. Visuaalisesti hieno, muuten idealtaan käytetty ja kulunut.

Lumpy The Cook
Lumpy The Cook
16 years ago

Leffa alkaa ihan tyylikkäästi juhamietomaisella lumi- ja partarymistelyllä ja jatkuukin varsin tyylikkäästi. Ihan ok leffa. 3p