elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Shaun of the dead on Avaruuden tuntua (spaced) sarjasta tutun kastin ensimmäinen täyspitkä elokuva. Nykykomedian kirkkaimpaan kärkijoukkoon kuuluvan Avaruuden tuntua-televisiosarjan maneerit, kuten nopeat leikkaukset,...

Shaun of the dead on Avaruuden tuntua (spaced) sarjasta tutun kastin ensimmäinen täyspitkä elokuva. Nykykomedian kirkkaimpaan kärkijoukkoon kuuluvan Avaruuden tuntua-televisiosarjan maneerit, kuten nopeat leikkaukset, perusbrittiläiselle toiminalle naljaileva huumori sekä nerokas toteutus on siis periaatteessa venytetty elokuvalliseen muotoon ja hieman yllättäen Shaun of the Dead onkin todella onnistunut elokuva.

Kuten alaa harrastavat voivat nimestä jo hieman ennustaakin, elokuva sisältää zombieita. Shaun onkin vahva tribuutti muun muassa Romeron alkuperäiselle Dawn of the deadille. Mukaan on sisällytetty paljon Dawniin viittavia vitsejä ja muutenkin Romero-fanaatikko tuntee olevansa kuin kotonaan Shaunin parissa. Shaun yltää esikuviensa tasolle myös väkivaltaisuutensa suhteen. Kyseessä onkin erittäin graafinen elokuva, tosin Dawn of the deadin heikohkon uudelleenfilmatisoinnin tasolle ei aivan ylletä, siitä onko tämä sitten hyvä vai huono asia voi jokainen käydä omaa päänsisäistä keskusteluaan.

Shaun of the Dead on ennenkaikkea brittiläinen elokuva. Siitä huokuu brittikomiikan lämmin voima läpi niin vahvasti , ettei yhdenkään brittikomiikan ystävän tarvitse pahemmin tylsistyä elokuvan parissa. Sivuosiin onkin saatu huikea määrä brittikomediasarjojen nykyisistä nimistä. Mukana sekoilee muun muassa muutama kasvo hittisarjasta The Office, loistavan suomessakin näytetyn Kirjavaa joukkoa (Black Books) sarjan päätähti Dylan Moran sekä tietenkin itse Avaruuden tuntua sarjan vakiokaarti. Näyttelijät ovat siis kaikinpuolin tasokkaita.

Elokuva kertoo Shaun (Simon Pegg) nimisestä kodinkoneliikkeessä töissä olevasta luuserista joka viettää lähes koko vapaa-aikansa kämppäkaverinsa Edin (Nick Frost) kanssa pleikkaria pelaten tai ryypäten ja bilettäen. Mikäli jotain aikaa jää, piipahtaa Shaun tyttöystävänsä Lizin (Kate Ashfield) luona. Eräänä päivänä Shaunin maailma sitten romahtaa: tyttöystävä päättää tehdä bänät, äidin luona pitäisi käydä visiitillä ja kaiken huipuksi kuolleet ovat päättäneet nousta haudoistaan elävien kiusaksi. Aluksi Shaun ja Ed eivät tunnu tajuavan tilanteen vakavuutta, mutta zombien hyökätessä Shaunin kimppuun havahtuu kummallinen kaksikkomme todellisuuteen ja he rupeavatkin laatimaan huimaa suunnitelmaa pelastaakseen Shaunin ex-tyttöystävän, Shaunin äidin ja vielä kaikenlisäksi päästäkseen linnoittautumaan kaverusten vakioräkälään. Pubiin linnoittautuminen lieneekin selvin viittaus esikuvana toimineeseen Dawn of the deadiin, jossa ihmisjoukkio päättää linnoittautua periamerikkalaiseen ostoskeskukseen.

“A romantic comedy. With zombies” (= Romanttinen komedia. Zombieiden kera), lupaa elokuvan tunnuslause. Suosittelenkin Shaun of the Deadia lämpimästi kaikille jotka pitävät zombieista, splatterhuumorista, brittihuumorista sekä yleensäkin hyvistä elokuvista. Shaun of the Dead on vauhdikas, hauska sekä ajoittain myös sopivan vakava elokuva ja se hakkaa kilpailijansa, kuten surkean Dawn of the deadin uudelleenfilmatisoinnin, uskottavuudessa ja tyylissä helposti. Huonoja puolia Shaunista on oikeastaan hyvin vaikea löytää, ainoa mieleen jäänyt on keskivaiheilla ehkä hieman latistuva tunnelma, tosin loppua kohden tunnelma nousee jälleen omalle korkealle tasolleen. Itse ainakin odotan jo innolla huhuttua jatko-osaa : From dusk till Shaun:ia.

  • 95%
    Shaun of the Dead - 95%
95%

Tiedot

Genret: kauhu,komedia
Kesto: 99 min
Ohjaaja: Edgar Wright
Pääosissa: Simon Pegg,Nick Frost,Kate Ashfield,Dylan Moran
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2004

Ville Tarkiainen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments