elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Luc Bessonin ja Robert Mark Kamenin käsikirjoittama Transporter muistuttaa perinteistä toimintaelokuvaa uudessa, kiiltävässä kuoressa. Siinä näkyy selvästi Bessonin jonkinasteinen viehätys kiiltäviin ja isoihin autoihin...

Luc Bessonin ja Robert Mark Kamenin käsikirjoittama Transporter muistuttaa perinteistä toimintaelokuvaa uudessa, kiiltävässä kuoressa. Siinä näkyy selvästi Bessonin jonkinasteinen viehätys kiiltäviin ja isoihin autoihin kuin myös päättömään kaahailuun, tappeluun ja ammuskeluun aurinkoisen ranskalaiskaupungin kaduilla. Niinpä Transporter muistuttaa suurelta osin Bessonin aikaisempia Taxeja, vaikkakin Transporterin on ohjannut Louis Leterrier.

Bessonin kynästä on monestikin tullut todellisia taideteoksia juonen puolesta kuin myös ohjauksen puolesta, kuten elokuvat The Fifth element ja Leon osoittavat (muista puhumattakaan). Silloin tällöin Bessonilta kuitenkin karkaa mopo käsistä ja silloin elokuvaa näyttää lähinnä päättömältä toiminnalta, jossa juoni on vain keulakoriste. Juuri näin on tällä kertaa käynyt Transporterin osalta, vaikkakin perusidea on raikas ja uusi: Jason Stathamin näyttelemä päähenkilö, Frank, on pakokuski ja kuriiri rikollisille. Harmi vain, että elokuva kuivuu kokoon ensimmäiseen puolituntiseen mennessä, sillä loppu onkin pelkkää henkilökohtaista vendettaa puolin ja toisin.

Näyttelijätkään eivät pääse meininkiin mukaan. Tuloksena on yli-coolia pelleilyä kalliissa puvuissa pitkin upeita maisemia ja likaisia varikkoja. Pääroolissa Jason Statham on jotenkin sympaattinen yksi-ilmeinen nallekarhu, joka osaa ajaa ja ampua. Loppua kohti Stathamin näyttelemästä Frankista paljastuu vielä toinenkin puoli: pehmeä Rambo, joka ei hevillä vastustajiansa tapa. Pääpahiksena hääräävät puolestaan maailman viilein näyttelijä, Matt Schulze, jonka suoritusta ei oikein mitenkään pysty kuvailemaan. Jos oikein kovasti yritetään, niin Schulze näyttää kalliiseen pukuun puetulta orankilta. Naispääroolissa oleva Qi Shu sentään yrittää ja kaikkein parhaimmasta roolista vastaan ah, niin rauhallisen oloinen Francois Berleand, jonka rooli ranskalaisena komisariona on elokuvan parhain. Berleandin rooli on täynnä ranskalaista karismaa ja gallialaista myyttisyyttä: maukkaasti englantia korostaen puhuva Berleand on kuin puhdas tuulahdus tähän muuten niin muoviseen elokuvaan.

Transporter on todellakin valoisa, mutta muovinen elokuva. Se näyttää yksinkertaisesti tyhmältä ja kaipaisi ehdottomasti realismin parantavaa otetta: edes veri ei lennä, vaikka äijät pätkivät toisiaan nyrkeillä naamaan, minkä kerkeävät. Toimintakohtaukset tuntuvat muutenkin huonosti rakennetuilta, sillä ne toistavat itseään kohtauksesta toiseen. Päähenkilön ylivoimaisuuttakin kompensoi vain iso joukko vastustajia, jotka ottavat pataan 100-0. Onneksi jotain hyvääkin Transporterista löytyy, sillä elokuvassa soi mukiinmenevä soundtrack, joka on todellakin onnistunut. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee, ja tämänkin elokuvan voi helposti luokitella turhakkeiden joukkoon. Toisin sanoen: en suosittele.

1.5

Summary

Genret: toiminta,rikos
Kesto: 94 min
Ohjaaja: Luis Leterrier, Corey Yuen
Pääosissa: Jason Statham, Qi Shu
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Ranska
Valmistusvuosi: 2002

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments