elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Nykypäivän patrioottisten, gorella myyvien ja sisällöttömien elokuvien väliin tahtoo piristystä. Superannoksen tätä saa 1994 valmistuneesta Forrest Gumpista. Samassa hengessä menee myös K-PAX. Se elää...

Nykypäivän patrioottisten, gorella myyvien ja sisällöttömien elokuvien väliin tahtoo piristystä. Superannoksen tätä saa 1994 valmistuneesta Forrest Gumpista. Samassa hengessä menee myös K-PAX. Se elää todella lämminhenkisesti sympaattisen päähenkilönsä ympärillä ja kietoo siinä samassa katsoja sisäänsä.

Prot (Kevin Spacey) sattuu väärään paikkaan väärässä ajassa New Yorkin rautatieasemalla. Hän sattuu ryöstön keskelle, sanoo poliiseille tulevansa toiselta planeetalta ja onkin tuota pikaa matkalla psykiatriselle klinikalle. Ehkä näin olikin tarkoitettu. Prot annetaan kuultavaksi tohtori Mark Powelille (Jeff Bridges). Tapaamista seuraa kysymykset, jotka ovat tuttuakin tutumpia. Kysymykset vievät vastaukset aina, esim. saippuakuplan pyöreyteen asti. Prot vakuuttaa olevansa K-PAX-nimiseltä planeetalta Lyyran tähtikuviosta. Teoriat ja vastaukset ovat vahvoja, ja Powelin asenne parantamisesta muuttuukin potilaan syvällisempään tutkimiseen ja kysymykseen Protin aitoudesta olla oikeasti K-PAXilta. Esimerkkimä toimii kohtaus observatoriossa, joka loksauttaa tähtitieteilijöiden suut auki elokuvassa, ja katsojan suut auki kotikatsomossa. Minulle tuli mairea hymy suunpieliin, “Hyvä Prot, näytä niille” -reaktio ja entistäkin suurempi kiinnostus katsoa elokuva loppuun.

Prot säteilee positiivistä lämpöä ympäriinsä. Hän jakaa osastolla toivoa potilaille parantumisesta ja tämä ehdottomasti välittyy myös katsojaan. Elokuvan sielu on siis Prot ja tätähän tulkitsee Kevin Spacey. Spaceylta saa jälleen varman rutiinisuorituksen. Hän elehtii Protin täyteen ilmeitä, eleitä ja onnistuu tuomaan Protiin juuri tarvittavan syvyyden kaiken viattomuuden ja kiltteyden ympärille. Jeff Bridgesia ei jostakin syystä odottaisi tälläiseen rooliin. Minulle mieleen on jäänyt parhaiten hänen performinsa Räjähdyspisteessä (Blown away). Ehkä tämän takia hän on hankalampi sulatettava roolissaan. Jokatapauksessa hän luonnehtii uran ympärille kietoutuneen tohtorin roolinsa todella onnistuneesti. Elokuva ei näyttelijätyön osalta jää pelkästään kahdeksi hyväksi suoritukseksi, vaan näitä rooleja sitoo tiukasti yhteen hahmojen mahtava kemia, joka on kertakaikkiaan erinomaista. On hellyttävää katsella, kuinka pakkohoidossa oleva Prot jakaa viisauksia ja esittää yksinkertaisen nerokkaita kysymyksia korkeakoulutetulle tohtorille. Sivuroolit ovat sikäli hyviä, että ne eivät ole turhia; jokaisella potilaalla elokuvassa on tarkoitus, jokainen muistetaan lopussa.

Visuaalisuus on esilletuotava-asia K-PAXissa. Ihastuin ikihyviksi elokuvan soundtrackiin, ja väittäisin, että tunnari on yksi hienoimmista ikinä: mahtava sekoitus alun rauhallista pianoa ja nopeatempoisempaa, hieman trancehtavaa loppua. Musiikki tukee elokuvaa raudan ottein. Iloinen mieli välittyy paitsi näyttelijöiden, myös kameran kautta. Elokuva on kauttaaltaan valoisa tekele, eikä synkkyydelle ole annettu jalansijaa. K-PAXiin on saatu draaman rinnalle myös mojova annos huumoria. Naurut eivät tule väkisin väännettyjen vitsien kautta, vaan aidosti eleiden saattelemana.

K-PAX on kertakaikkisen nerokas punos. Varsinkin lopussa aukot elokuvan aikana saavat täytteitä. Kysymyksiin ei ole vastausta vaan vastauksia, ja katsoja voi päättää itse ovatko ratkaisut Protin ajatusmaailmasta, vai tältä planeetalta, yliluonnollisia vai realistisia.

5

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 120 min
Ohjaaja: Iain Softley
Pääosissa: Kevin Spacey,Jeff Bridges
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2001

Sending
User Review
0 (0 votes)

Jori Jäntti

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Minä
Minä
18 years ago

Mahtava leffa. Viisi tähteä!

Kirk_90
Kirk_90
18 years ago

leffa on yksi parhaimmista mitä on tullu kateltua, kevin vaan jatkakoon samaa rataa

Anonymous
Anonymous
18 years ago

6258 on elokuva, jota jaksaa katsoa aina uudestaan ja uudestaan sen kummempia kyllästymättä. Koko viiden tähden pakettia muutenkin siivittävät Spaceyn ja Bridgesin loistavasti yhteensopiva kemia ja mahtava fiilis, joka välittyy katsojaan miltei solutasolle. 5/5p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Aivan loistava leffa. Hyvin toteutettu ja tarina on kerrottu selvästi ja jättää mukavasti tulkinnan varaa. Kuka/Mikä Prot oikeastaan sitten loppujenlopuksi onkaan? Suosittelen katsomaan. 1p 1p 1p 1p 1p

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Mahtavuutta. Ja kuten Spaceyn leffoilla yleensä, tälläkin on loistava uudelleenkatsomisarvo. 5p