elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Insider on tositapahtumiin perustuva elokuva (johon on tosin keksitty jotain käänteitä draaman aikaansaamiseksi), joka on yksinkertaisesti sanottuna inhimillisen loistokas. Michael Mann (Heat) on luonut...

Insider on tositapahtumiin perustuva elokuva (johon on tosin keksitty jotain käänteitä draaman aikaansaamiseksi), joka on yksinkertaisesti sanottuna inhimillisen loistokas. Michael Mann (Heat) on luonut Insideristä yhden tämän päivän tehokkaimmista ja aidoimmista draamoista. Kun mukaan on saatu vielä loistokkaat, kaikkensa antavat, pääosan esittäjät Al Pacino ja Russell Crowe, niin elokuva on todellinen elämys pituudestaan huolimatta.

Näyttelijät ovat todellakin Insiderissä huippuluokkaa. Al Pacino näyttelee tälläkin kertaa itsevarmaa ja vahvaa Lowell Bergmania, 60 minutes -ajankohtaisohjelman tuottajaa. Pacino näyttelee tälläkin kertaa hyvin omanlaisensa roolin: toisin sanoen sellaisen, mitä on totuttu näkemään jo monessa aiemmassa elokuvassa. Tämä ei tosin haittaa, sillä Pacino on valtavan karismaattinen näyttelijä. Vuosien aikana tyyli on tosin muuttunut Kummisedän ajoista, mutta vieläkin Pacino on omantyylisensä loistava näyttelijä, joka on pysynyt (ja pysyy) pinnalla vuosikymmeniä. Tässäkään elokuvassa hän ei petä ja on Crowen lisäksi yksi elokuvan kantavista lenkeistä.

Toinen elokuvan pääosista on mennyt Russell Crowelle. Crowe tekee uransa parhaimman roolin tohtori Jeffrey Wigandina, miehenä, jota tupakkateollisuus pelkää. Crowen tulkinta ahdistuneesta, suuren paineen alla elävästä miehestä, joka yrittää vielä selvitä kohusta perheensä kanssa elämän muuttuessa, on yksinkertaisuudessaan loistava. Crowen rooli arkista Wigandista on katsojaan vetoava ja tunnelmallinen. Pelkkä Crowen olemuskin hikisine kauluspaitoineen on loppujen lopuksi niin arkisen ahdistavaa katseltavaa, että myötätunnot heräävät välittömästi. Varsinkin Crowe kuvaa ansiokkaasti Wigandin henkistä ahdistuneisuutta ja turhautuneisuutta:

Agent: Do you have a history of emotional problems, Mr. Wigand?
Jeffrey Wigand: Yes. Yes, I do. I get extremely emotional when assholes put bullets in my mailbox!

Crowen esittämän Wigandin taistelu tupakkajättiä vastaan onkin kuin Raamatullinen Daavidin ja Goljatin taistelu.

Insider käy ansiokkaasti läpi tupakkateollisuuden koukeroita. Se onnistuu loistavasti yhdistämään hitaahkon tarinankerronnan, suppeahkon, mutta rauhallisen, musiikin ja loistavat roolisuoritukset keskenään upeaksi kokonaisuudeksi, jota kelpaa katsella. Kaikin puolin osuva elokuva kuvaa mainiosti tavallisten ihmisten taistelua suunnattomien paineiden alla. Se pakottaa tekemään moraalisia valintoja ja uhrauksia oman tulevaisuutensa puolesta ja pakottaa tekemään valinnan oman mielenrauhansa kanssa.

5

Summary

Genret: draama
Kesto: 157 min
Ohjaaja: Michael Mann
Pääosissa: Al Pacino,Russell Crowe,Christopher Plummer,Diane Venora,Philip Baker Hall
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1999

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments