Päämääränä Cold Mountain

Eletään 1800-lukua, tarkemmin sanottuna Yhdysvaltojen sisällissodan puhkeamisen aikaa. Cold Mountainin vuoristoisissa maisemissa asuu pieni, rauhallista elämää viettävä kyläyhteisö. Yksi asukeista on Inman (Jude Law), hiljainen mutta ahkera mies, joka rakastuu kylään saapuvaan pastorin tyttäreen Adaan (Nicole Kidman). Tunne on molemminpuolinen mutta pian sota alkaa ja käsky käy Inmanillekin. Loukkaannuttuaan sodassa Inman päättää lähteä kotiin rakkaansa luokse mutta matka tulee olemaan pitkä ja vaikea.

Anthony Minghellan aiemmista töistä mainitsemisen arvoisia ovat oscareita kahminut Englantilainen potilas ja Lahjakas herra Ripley. Charles Frazierin kirjaan perustuva Cold Mountain jatkaa väljästi Englantilaisen potilaan hengessä mutta kompastuu samoihin seikkoihin, jotka aikoinaan toimivat EP:ssa. Takaumien tarpeeton käyttö ja jatkuva pomppiminen elokuvan alkupuolella häiritsevät keskittymistä ja tuovat kerrontaan rikkonaisuutta ja hermostuneisuutta.

Toinen pitkä miinus tulee kestosta. Kaksi ja puoli tuntia kestävä Cold Mountain tuntuu pidemmältä kuin Arabian Lawrence tai TSH – Kuninkaan paluu. Syynä ei ole hidastempoisuus vaan teennäisyys ja pääjuonen ohuus; yksi pusu ei riitä saamaan aikaan koskettavaa rakkaustarinaa. Siirappiset kirjeiden muodossa esitetyt haikailumonologit ällöttävät ikävän brutaalien teloituskohtauksien jälkeen. Parasta antia ovat Inmanin kotiinpaluureissun monet seikkailut ja pakenemiset sotilaskarkureita lahtaavien kodinturvajoukkojen kynsistä. Välillä mieleen pulpahtaa jopa Schaffnerin 70-luvun mestariteos Papillon.

Ammattitaitoiset näyttelijät pystyvät pelastamaan paljon mutta eivät tarpeeksi. Renee Zellweger vastaa parhaasta roolisuorituksesta Adan avuksi tulleena ahkerana ja hieman poikamaisena maalaistyttönä. Tuntemattomat naamat sivuosissa saavat myös kiitettävän arvosanan. Visuaalisesti Cold Mountain onnistuu, etenkin loppupuolen lumiset metsämaisemat ovat mieleenpainuvia eikä äänimaailmassakaan ole valittamista.

Minghellalla on hyvä pointti sodan vaikutuksesta kaikkiin ja kaikkeen. Naiset käyvät sotaa yhtä lailla kotona ahneita vallantavoittelijoita vastaan kuin miehet rintamalla. Osin ehkä Irakin sodan johdosta Minghella liikkuu varovaisesti ja välttää kritisoimista. Cold Mountain ei tarjoa mitään uutta tai ihmeellistä mutta kyllä sen kertaalleen katsoo. Jonkun muun tekemänä tästä olisi voinut saada hyvän elokuvan mutta nyt se uppoaa syvään keskinkertaisuuden suohon.

  • 50%
    Päämääränä Cold Mountain - 50%
50%

Tiedot

Genret: sota,seikkailu
Kesto: 155 min
Ohjaaja: Anthony Minghella
Pääosissa: Jude Law,Nicole Kidman,Renee Zellweger
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
camilla
camilla
18 years ago

olen ostanutkin kyseisen elokuvan dvd:nä ja se on ainoa dvd:ni. eli en osta elokuvia yleensä, mutta tähän rakastuin ja oli aivan pakko ostaa. ostin sen itseasiassa ennenkuin sain dvd- soitintakaan..onhan tässä jotain vikoja, juuri kesto oli ehkä liian pitkä, mutta rakastin elokuvan musiikkia. ihana! suosittelen!