elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Pitkäikäisen perjantai 13. päivä sarjan yhdeksäs jatko-osa vie katsojan kauas tulevaisuuteen, aina vuoteen 2455 saakka. Epäonnistuttuaan vangitun, ja pahasti epämuodostuneen, sarjamurhaajahirviö Jason Voorheesin tappamisessa,...

Pitkäikäisen perjantai 13. päivä sarjan yhdeksäs jatko-osa vie katsojan kauas tulevaisuuteen, aina vuoteen 2455 saakka. Epäonnistuttuaan vangitun, ja pahasti epämuodostuneen, sarjamurhaajahirviö Jason Voorheesin tappamisessa, ovat Crystal Lake-tutkimuskeskuksen tiedemiehet päättäneet viimeisenä toivona syväjäädyttää kyseinen antisankarimme. Tarkoituksena on saattaa Jason tilaan jossa tämä ei kykene enää aiheuttamaan vahinkoa amerikkalaisille tyhjäpää teineille.

Asiat eivät arvatenkaan suju aivan suunnitelmien mukaisesti. Jason pääsee vapaaksi tutkimuslaitoksessa ja teurastaa näyttävästi lähes kaikki paikalla seisoskelevat työntekijät. Rowan (Lexa Doig) ainoana hengissä selviytyneenä kuitenkin onnistuu houkuttelemaan Jasonin kryo-kammioon, ja saa kuin saakin tämän jäädytettyä. Valitettavasti Jasonille tarkoitettuun kammioon kuitenkin tulee vuoto, jonka ansiosta myös Rowan itse joutuu syväjäädytetyksi.

Noin 450 vuotta myöhemmin tutkimusmatkalla oleva opiskelijaryhmä löytää Jasonin ja Rowanin syväjäädytetyt ruumit. Jasonissa ei havaita elonmerkkejä, mutta Rowan sen sijaan onnistutaan elvyttämään. Toki kaikki perjantai 13. päivä sarjaa seuranneet, sekä kaikki vähänkin enemmän slasher-, sekä splatter-kauhuelokuviin perehtyneet voivat arvata Jasoninkin heräävän.

Perjantai 13. päivä elokuvasarjan kolme ensimmäistä osaa voidaan vielä lukea kauhuelokuvan klassikoiden alati kasvavaan joukkoon, mutta osat 4-9 ovat jo aivan puhdasta roskaa. Kyseiset elokuvat ovat lähes poikkeuksetta olleet niin tökeröitä, sekä ajoittain jopa suunnattomia naurunpurskahduksia aikaansaavia elokuvia, että niiden katselu on harvinaisen nautittavaa, varsinkin kaveriporukassa. Lähes jokaisen sarjan elokuvan ideana on ollut mahdollisimman ärsyttävien henkilöhahmojen esittely ja sen jälkeen heidän aina mielikuvituksellisempi teurastus.

Jason X on ensimmäinen New Line Cineman alaisuudessa tuotettu “Jason-splatter”. Tekijöiden vaihtuminen onkin tuonut tähän hieman kuolleeseen sarjaan mukanaan aivan uutta eloa. Jason X:n tekijät ovat selvästi ymmärtäneet ilmiön sarjan elokuvien suunnattoman suosion takana ja ovatkin tehneet Jason X:stä tahallisesti mahdollisimman tökerön. Näyttelijät vetävät suorituksensa mukavasti yli, musiikki on naurettavaa Camp henkistä pimputusta, henkilöhahmot ovat järkyttävän keinotekoisia ja verta sekä omaperäisiä lahtausefektejä on tonneittain (lahtauskohtauksista täytyy antaa erityismaininta uskomattoman huvittavalle makuupussikohtaukselle). Jason X onkin tarkoitettu eräänlaiseksi satiiriksi.

Suurin osa Jason X:n viehätyksestä piileekin elokuvasarjan aikaisempien osien kliseille irvailussa, tästä johtuen olisi suositeltavaa katsoa sarjan aikaisemmista osista ainakin muutama ennen X:ää. Vaikkei sarjan elokuvilla sinänsä mitään suurempaa jatkuvuutta olekaan on sarjaa seuranneilla aina uutta elokuvaa katsoessaan eräänlainen kotoisa tunnelma.

Jason X on selvästi koko elokuvasarjan omaperäisin jatko-osa ja se onnistuu myös yllättämään katsojan humoristisella otteellaan. On kuitenkin tärkeää tajuta, että elokuva on tarkoitettu hauskaksi, ja sille on tarkoitus nauraa. Jos tätä ei onnistu ymmärtämään, on kyseisen elokuvan seuraaminen varmastikin yhtä helvettiä. Suosittelen lämpimästi kaikille genren ystäville, sekä “aivot narikkaan” tyylistä viihdettä kaipaaville.

  • 70%
    Jason X - 70%
70%

Tiedot

Genret: kauhu,sci-fi
Kesto: 93 min
Ohjaaja: James Isaac
Pääosissa: Kane Hodder,Lexa Doig,Chuck Campbell,Lisa Ryder
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2001

Ville Tarkiainen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments