Starship Troopers

Eihän nuori ihminen voinut käsittää mitään vuonna 1997 valmistuneesta elokuvasta, Starship Troopersista. Kaikki näytti elokuvateatterin penkiltä niin laskelmoidulta ja hävyttömän kovalla asenteella tehdyltä räiskinnältä, että oksat pois. Näin jälkikäteen katseltuna Starship Troopers näyttää kuitenkin tasan tarkkaan Paul Verhoevenin elokuvalta ja samalla Robocopin jälkeiseltä yhteiskunnalta, että joidenkin lavasteiden on oltava varmasti näissä kahdessa elokuvassa. Niin, Starship Troopers on kaikenmaailman ylikasvaneiden hyönteisten ammuskelun lisäksi elokuva, jossa otetaan hieman kieli poskessa (Robocopin tapaan) kantaa johonkin muuhunkin kuin hyönteisten hyökkäykseen maahan. Näin jälkikäteen näyttäisi siltä, että Verhoevenilta kesti 10 vuotta palata takaisin Robocopin pariin hieman erilaisessa versiossa.

Kuten sanottua, Starship Troopers näyttää, haisee ja maistuu aivan Verhoevenin elokuvalta. Eurooppalainen Verhoeven käyttääkin elokuvassa kaiken repertuaarinsa, eikä häpeile näyttämiään asioita. Esimerkiksi normaalissa Hollywood-elokuvassa ei olisi tuohon aikaan nähty minkäänlaista yhteissuihkua, hyönteisen raajaa menemässä reiden läpi tai vaikkapa kasapäin irtojäseniä, verta ja kaikenlaista moralistien paheksumaa asioita. Starship Troopersissa, kuten lähes kaikissa muissakin ohjaajan elokuvissa, näytetään kaikki.

Myös näyttelijät ovat Verhoevenin vietävissä ja täysillä mukana. Suurenmoista tosikkoa (tai sitten täysin itseään) näyttelevä Casper Van Dien on elokuvan pääroolissa melkoinen tapaus. Pinnallinen, lähes huonosti näyttelevä näyttelijä sopii silti roolihahmoineen loistavasti elokuvan puoliteennäiseen yhteiskuntaan, jossa totalitaristiset uutisvälähdykset suovat kuvia uudesta ihmeellisestä ihmiskunnasta. Samaan muottiin sopivat myös korviaan myöten Van Dienin hahmoon rakastunut Dizzy, jota Dina Meyer tulkitsee energisellä otteellaan. Mukana hääräävät myös Denise Richards, Jake Busey ja kerrassaan riemastuttavissa sivurooleissa nähdään aina totinen Michael Ironside sekä hauskan ironisella otteella näyttelevä Clancy Brown.

Starship Troopers nosti nuoret näyttelijänsä hetkeksi pinnalle, mutta oikeastaan kukaan ei onnistunut lyömään itseään myöhemmin läpi. Van Dien vajosi todella alas elokuvan jatko-osiin asti, Dina Meyer ja Neil Patrick Harris eksyivät televisioon ja Denise Richards katosi valokeilasta parin onnistuneen elokuvan päätteeksi. Samaa voi oikeastaan sanoa myös Verhoevenista, joka söi eväänsä Hollywoodissa ja jätti koko paikan taakseen vuonna 2000 valmistuneen Hollow Manin jälkeen. Starship Troopersia ei kuitenkaan voi pitää miehen joutsenlauluna, mutta tosiasia on, että hollantilainen Verhoeven on tehnyt tästäkin elokuvasta eräänlaisen brändin, joka on poikinut toinen toistaan huonompia rahastuksia. Se on sinänsä sääli, sillä Verhoevenin kiinnostus on yleensä kestänyt vain yhden elokuvan verran, jonka jälkeen mies on mennyt etsimään uusia projekteja. Toisaalta Starship Troopersin yhteiskunnassa on jotain niin tuttua Robocopiin verrattuna, ettei yhtäläisyyksiä oikeastaan voi olla huomaamatta. Kuten ei sitäkään, että iällä on merkitystä elokuvia katsottaessa: siinä missä nuori teini näkee päätöntä ammuskelua ja verta, näkee hieman vanhempi mies elokuvassa jotain muutakin kuin pelkkien luotien laulun.

3.5

Summary

Genret: toiminta,sci-fi
Kesto: 129 min
Ohjaaja: Paul Verhoeven
Pääosissa: Casper Van Dien,Dina Meyer,Denise Richards,Jake Busey
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1997

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jebus
Jebus
15 years ago

Eikös näitä vanhimpia ja huonoimpia arvosteluja voisi korvata paremmilla tai poistaa.

RH
RH
19 years ago

Voi luoja, miten käsittämättömän huonosti kirjoitettuja arvosteluja tällä sivustolla on. Tämä on yksi parhaista esimerkeistä. Nimittäin minua jäi häiritsemään jotkin pienet asiat, joista en jaksa kertoa. Loistavaa pojat, loistavaa. Ihan tiedoksi vain, että elokuvan ainoa pointti ei ole ötökät tapetaan, vaan käsittääkseni elokuva on fasismia ja militarismia käsittelevä satiiri.

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Tämä arvostelu on viimeinkin päivitetty, kuten lähes vuosi sitten niin lupasin tehdä. 😀

WGB
WGB
13 years ago

2804 on aivan hulvattoman nerokas satiiri, koska sen rakenne mukailee minkä tahansa suuren budjetin ja pienen järjen spektaakkelia. Alussa on hykerryttävän pinnallista teinidraamavammailua, sitten vuorossa on typeryydessään ja kliseisyydessään hulvaton koulutusjakso ja loppua kohden tulee näyttävää tehostetoimintaa, jossa veri lentää Verhoevenille tuttuun tapaan. Hahmot tekevät arvelluttavia ratkaisua ilman, että ohjaaja tuntuisi välittävän niiden moraalista. Ja juuri sillä tavalla hän osoittaa kiintymyksensä.Tavallaan tämä on Verhoevenin uran synkin elokuva, koska se heijastaa hyvin ilkeästi suuren yleisön pinnallisuutta ja näyttää karmaisevan tulevaisuusvision, jonka fasistisella yhteiskunnalla on melkoinen tuhoamisvimma. Kieli syvällä poskessa vedetty satiiri on kuitenkin kaikessa mustuudessaan niin hilpeää, ettei tästä voi kuin nauttia. Välillä fasismia alleviivataan ehkä liikaakin, mutta on tämä nyt loppujen lopuksi erittäin hienosti asennoitunut elokuva. Casper van Dienin järjettömälle pallinaamailulle vielä kunniamaininta. 4p

Anonymous
Anonymous
19 years ago

Mukavaa, että olet löytänyt sivuston vanhimman arvostelun. 🙂 Tämä arvostelu on todellakin kirjoitettu yli seitsemän vuotta sitten ja sen voisi kieltämttä kirjoittaa jonain rumana päivänä uudestaan. RH voisi tutustua myös hieman uusimpiin arvosteluihin, jotka eivät ihan näytä tältä. Sinänsä typerää yleistämistä leimata koko sivusto parin ääriesimerkin vuoksi.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Voisi. Parempi arvostelu on tulossa lähiaikoina (toivottavasti). Kiitos palautteesta!