Rita Hayworth, Avain pakoon

Internet Movie Databasessa kaikkien aikojen parhaimpien elokuvien joukossa sijalla numero 2 oleva Shawshank Redemption on hyvä elokuva. "Siis sen on pakko olla", ajattelin ennen kuin viimein aloitin katselemaan pöydälläni lojunutta elokuvaa. Enkä juurikaan pettynyt, sillä SR on erinomainen elokuva. Ei kuitenkaan niin hyvä kuin odotin ja ei ennen kaikkea niin hyvä, että se ansaitsisi sijan 2 IMDB:ssä.

Juoni on SR:ssä oikeastaan aika tavallinen. Se on kertomus ystävyydestä vankilassa. Se on myös selviytymistarina kymmenien (!), joka sinänsä on outoa, sillä näyttelijät eivät juuri näytä vanhenevan, vuosien istumisesta telkien takana. Mukaan on jälleen kerran myös sotkettu "hyvä ja reilu vanki vs. paha vartija" -asetelma, joka toimiikin yllättävän hyvin. Tosin vaatii se aika paljon ihmettelemistä, että vartijat ovat välillä niin väkivaltaisia kuin ovatkin. Arvaatte varmaan kenen puolelle katsoja siis asettuu…

Näyttelijät ovat SR:ssä hyviä ja hoitavat hommansa hyvin. Päärooleissa nähdään Tim Robbins, joka näyttelee hiljaista ja älykästä vaimonsa ja tämän rakastajansa tappanutta pankkiiria. Robbins on osuva valinta tähän rooliin. Toisessa pääroolissa nähdään sitten Seitsemästä kaikkien tietoisuuteen ponnahtanut Morgan Freeman, joka näyttelee Robbinssin näyttelmän hahmon parasta kaveria. Asetelma on vielä erittäin herkullinen, kun "vastapuolella" ovat Bob Cunton vittumaisena vankilanjohtajana ja Clancy Brown (joka on minulle tuiki tuntematon) vieläkin vittumaisempana päävartijana. Lisäksi mukana on joukko tuttuja naamoja, joista en viitsi sen enempää mainita.

Vaikka SR on hyvä elokuva, niin se on valitettavasti pilattu hieman tyhmällä tavalla: katsojan aliarvioimisella. Kaikki täytyy näyttää ja juuri mitään ei jätetä mielikuvituksen varaan. Siitä syystä jo elokuva itsessään kestää 2h 20 min, joka on mielestäni vähän liikaa. Lisäksi tarinan turha pitkittäminen lopussa häiritsee, sillä luulin ainakin kolme kertaa elokuvan loppuvan, mutta leffa jatkui ja jatkui. No kuitenkin: suosittelen lämpimästi tätä elokuvaa kaikille!

4

Summary

Genret: draama
Kesto: 142 min
Ohjaaja: Frank Darabont
Pääosissa: Tim Robbins,Morgan Freeman,Bob Gunton,William Sadler,Clancy Brown,Gil Bellows
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Olen samaa mieltä BW:n kanssa siitä, että elokuva on pilattu katsojan aliarvioimisella. Parhaiten tämä näkyy täysin turhaan pitkitetyssä lopussa. Elokuvan tunnelma on loistava, ja yhdyn myös kbz:n kommenttiin ajan lentämisestä elokuvaa katsoessa. Näyttelijäsuorituksissa ei moitteen sijaa. 4½/5p

JeeJee
JeeJee
16 years ago

Hyvä leffa.Clancy Brownin muistan nähneeni ensi kerran Highlanderissa.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Salmu ei tiedä mistä mitään mitään. Shawshank 5p, Darabont ehdottomasti parhaita King filmaajia. Toivottavasti Fahrenheit 451 onnistuu myös odotusten mukaisesti.

Kerba
Kerba
17 years ago

Yksi parhaista leffoista mitä on tullut koskaan katsottua! Todella hyvä ja varsinkin näyttelijät sopivat kuin nakutettu. Hienoa – suosittelen!

mann
mann
18 years ago

vahva, mieleenpainuva useita katselukertoja kestävä shawshank redemption on merkkipaalu sähäkän tarinan kertomisen saralla.tim ja morgan on loistavia.musat jyrää meitin…erittäin kaunista.

intzu
intzu
18 years ago

ehdottomasti yksi jollei paras koskaan katsomani elokuva…loistavat näyttelijäsuoritukset ja liikuttava tarina..tästä ei elokuva paljoa parane..suosittelen!!

rossi
rossi
18 years ago

tää on paras elokuva kaikisTA!!!!!!!!!!!

gins
gins
17 years ago

elokuva on just sopivan pituinen. näyttelijäsuoritukset hakee vertaistaan, kaiken kaikkiaan loistava elokuva 5/5

Elmo
Elmo
18 years ago

Kun luette kirjan, tajuatte, ettei elokuvaa ole turhaan pitkitetty, siitä on vain jätetty liikaa asioita pois!!

Brian
Brian
18 years ago

Minun mielestä elokuva on yksi parhaimpia koskaan näkemiäni. Reilu kaksituntinen hujahtaa hetkessä ja vaikka olen katsonut tämän useampaan kertaan niin juoni ei ole menettänyt hohtoaan ollenkaan. Mainiot näyttelijäsuoritukset. Suosittelen kaikille. 5/5p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Aivan huipputason elokuva. Kuuluu forrest gumpin ohella niihin leffoihin, joihin ei kyllästy, vaan joita katsoo uudelleen ja uudelleen.

5p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Jotenkin asian artikulointi meni ohitse Gliden kommentista ja kyllä: olen edelleen sitä mieltä, että elokuvaa on pitkitetty turhaan.

Meso
Meso
18 years ago

Aivan loistava elokuva. Ehdottomasti yksi suosikkejani. Jännä vuosi tuo 1994. Silloin ilmestyi kolme aivan huippuluokan elokuvaa, Forrest Gump, Pulp Fiction ja tämä. Vähän samalla tavalla kuin 1986. Elokuva on yksi harvoista, joissa mielenkiinto säilyy aivan joka hetken. 5p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Morgan Freeman osaa asiansa.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Mielestäni elokuva on todella hyvä ja imdb:ssä sijoituksensa perusteella varsin tasaisesti erilaisia ihmisiä, jokseenkin yhdistävä, varsin viihdyttävä elokuva minkä johdosta elokuva kyllä ansaitsee sijoituksensa imdb:ssä. Ja elokuvan pituudesta voin sanoa, etten pidä sitä ollenkaan liian pitkänä, koska sitä katsoessa elokuva imaisee katsojan mukaansa ja tuo kaksi ja puoli tuntia kuluu melkeinpä silmänräpäyksessä. Parasta SR:ssä mielestäni on kuitenkin uudelleenkatsomisarvo. 5p/5p

Glide
Glide
18 years ago

Kaikki täytyy näyttää ja juuri mitään ei jätetä mielikuvituksen varaan. Siitä syystä jo elokuva itsessään kestää 2h 20 min, joka on mielestäni vähän liikaa.Nii kyllähän sen heti huomas et ahaa nyt se tekee tota ja tota tolla ja ilman tota se ei vois tehä tota.mikä helvetin einstein tää arvostelija luulee jokasen ihmisen olevan, lyönpä vetoa että ei itsekään osannut arvata puoliakaan mitä elokuvassa juuri sillä hetkellä tapahtui..

Kärde
Kärde
17 years ago

Kerrassaan maailman PARAS elokuva. “Get busy living, or get busy dieing”

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Erinomaisesti kirjoitettu, mutta kieltämättä hieman löysällä kädellä viimeistelty elokuva. Kestoa tosiaan auttamatta liikaa, eikä “loppuhuipennuskaan” saanut poksauttelemaan skumppapulloja. Silti, kyseessä on elokuva, jonka haluaa katsoa loppuun, kun sen kerran aloittaa.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Sentimentaalinen paska “löysällä kädellä viimeistelty” “pilattu katsojan aliarvioimisella”. Nyt on kaverukset imaisseet kakkaa toistensa pyllyistä ja puhuvat paskanmurusten lentäessä suusta pihalle. Kierrättäminen ei tarkoita hyvien asioiden pilaamista. 5p