elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Internet Movie Databasessa kaikkien aikojen parhaimpien elokuvien joukossa sijalla numero 2 oleva Shawshank Redemption on hyvä elokuva. "Siis sen on pakko olla", ajattelin ennen...

Internet Movie Databasessa kaikkien aikojen parhaimpien elokuvien joukossa sijalla numero 2 oleva Shawshank Redemption on hyvä elokuva. "Siis sen on pakko olla", ajattelin ennen kuin viimein aloitin katselemaan pöydälläni lojunutta elokuvaa. Enkä juurikaan pettynyt, sillä SR on erinomainen elokuva. Ei kuitenkaan niin hyvä kuin odotin ja ei ennen kaikkea niin hyvä, että se ansaitsisi sijan 2 IMDB:ssä.

Juoni on SR:ssä oikeastaan aika tavallinen. Se on kertomus ystävyydestä vankilassa. Se on myös selviytymistarina kymmenien (!), joka sinänsä on outoa, sillä näyttelijät eivät juuri näytä vanhenevan, vuosien istumisesta telkien takana. Mukaan on jälleen kerran myös sotkettu "hyvä ja reilu vanki vs. paha vartija" -asetelma, joka toimiikin yllättävän hyvin. Tosin vaatii se aika paljon ihmettelemistä, että vartijat ovat välillä niin väkivaltaisia kuin ovatkin. Arvaatte varmaan kenen puolelle katsoja siis asettuu…

Näyttelijät ovat SR:ssä hyviä ja hoitavat hommansa hyvin. Päärooleissa nähdään Tim Robbins, joka näyttelee hiljaista ja älykästä vaimonsa ja tämän rakastajansa tappanutta pankkiiria. Robbins on osuva valinta tähän rooliin. Toisessa pääroolissa nähdään sitten Seitsemästä kaikkien tietoisuuteen ponnahtanut Morgan Freeman, joka näyttelee Robbinssin näyttelmän hahmon parasta kaveria. Asetelma on vielä erittäin herkullinen, kun "vastapuolella" ovat Bob Cunton vittumaisena vankilanjohtajana ja Clancy Brown (joka on minulle tuiki tuntematon) vieläkin vittumaisempana päävartijana. Lisäksi mukana on joukko tuttuja naamoja, joista en viitsi sen enempää mainita.

Vaikka SR on hyvä elokuva, niin se on valitettavasti pilattu hieman tyhmällä tavalla: katsojan aliarvioimisella. Kaikki täytyy näyttää ja juuri mitään ei jätetä mielikuvituksen varaan. Siitä syystä jo elokuva itsessään kestää 2h 20 min, joka on mielestäni vähän liikaa. Lisäksi tarinan turha pitkittäminen lopussa häiritsee, sillä luulin ainakin kolme kertaa elokuvan loppuvan, mutta leffa jatkui ja jatkui. No kuitenkin: suosittelen lämpimästi tätä elokuvaa kaikille!

4

Summary

Genret: draama
Kesto: 142 min
Ohjaaja: Frank Darabont
Pääosissa: Tim Robbins,Morgan Freeman,Bob Gunton,William Sadler,Clancy Brown,Gil Bellows
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments