elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Scifikauhuelokuvien saralla on vuosien myötä nähty hienoja elokuvia. Genren toimivimmalle huipulle lukeutuu muunmuassa Alien-trilogia, Event Horizon sekä Sphere. Vuoden 2000 pienellä budjetilla tehty Pitch...

Scifikauhuelokuvien saralla on vuosien myötä nähty hienoja elokuvia. Genren toimivimmalle huipulle lukeutuu muunmuassa Alien-trilogia, Event Horizon sekä Sphere. Vuoden 2000 pienellä budjetilla tehty Pitch Black on teos, joka yrittää kovasti kavuta sisarustensa ohi kohti korkeinta huippua.

Pitch Blackissa on mukavan simppeli juoni, liioittelemattomat efektit ja muutenkin harvinaisen mässäilemätön tunnelma. Ei mitään turhanpäiväisiä filosofioita, uskontoja, valomiekkoja, tyhjiä lupauksia, eeppisiä puheita, yliammuttua draamaa tai ylipäätään mitään asiaankuulumatonta rähnää.

Alun kertojaääni on kiitettävän johdatteleva infoisku, jonka turvin katsoja voi antautua täysin huoletta mielenkiintoiset alkuasemat sisältävän tarinan vietäväksi.

Ihmisiä kuljettava avaruusalus törmää pieneen meteorikenttään ja haaksirikkoutuu asumattomalle kolmeaurinkoiselle autiomaaplaneetalle. Mukana ihmisten joukossa on karannut vanki, pimeässä näkevä murhaaja Riddick (Vin Diesel) sekä häntä kuljettava sinisilmäinen poliisi Johns (Cole Hauser). Riddick pääsee vapaaksi ja muut turmasta selviytyneet joutuvat taistelemaan kuumuutta, hapenpuutetta, Riddickiä sekä planeetan omia asukkeja vastaan, jotka tulevat esiin vain pimeässä. Selviytyjien epäonneksi planeetalle sattuu tulemaan auringonpimennys, joka kestää vuoden ja planeetan verenhimoiset oliot pääsevät liikkumaan ja metsästämään vapaasti.

Näyttelijät ovat kahta päänäyttelijää lukuunottamatta tuntemattomia ja melko huonoja. Tutkapari Diesel ja Hauser varastaa shown, joka ei haittaa lainkaan. Loppusuma tuntemattomia näyttelijöitä työskentelevät niin, että kärkikolmikko saa loistaa rauhassa. Naispääosassa uhitteleva Randa Mitchell tuntuu kaikkine kovisteluineen melko kamalalta ja kaikinpuolin raivostuttavalta hahmolta. Keith Davidin aikaisemmissa elokuvissa esittämä rennon lupsakka setämies loistaa poissaolollaan kun mies on härskisti alennettu näyttelemään typerää arabijeesustelijaa. Silkkaa tuhlausta.

Pitch Black on alkuasetelmiltaan mukava poikkeus paljon mehutettuihin scifikauhuelokuviin ja tarjoaa genreen hieman jotain poikkeuksellisen raikasta. Se ei vajoa turhanpäiväisiin juonenkäänteisiin ja väkinäiseen sentimentaalisuuteen kuin vasta elokuvan loppumetreillä johon mennessä elokuva on jo ansainnut osuvan määrän positiivisuutta vajotakseen kaikkein mitäänsanomattomimpaan sakkaan.

  • 50%
    Pimeän uhka - 50%
50%

Poiminta

Genret: kauhu,sci-fi
Kesto: 108 min
Ohjaaja: David Twohy
Pääosissa: Vin Diesel,Radha Mitchell,Cole Hauser,Keith David,Lewis Fitz-Gerald
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments