elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Oscarin voittanut (paras ulkomainen elokuva 2001) ja Cannesissa parhaasta käsikirjoituksesta palkittu Ei kenenkään maa oli minulle pettymys toisestakin katsomiskerrasta huolimatta. Itse asiassa No Man’s...

Oscarin voittanut (paras ulkomainen elokuva 2001) ja Cannesissa parhaasta käsikirjoituksesta palkittu Ei kenenkään maa oli minulle pettymys toisestakin katsomiskerrasta huolimatta. Itse asiassa No Man’s Land tuntuu edelleen tyhjänpäiväiseltä elokuvalta, jonka perusajatus on tosin kunnossa: ei-kenenkään-maalle vahingossa joutuvat, vastapuolilla taistelevat, sotilaat yrittävät löytää ihmisyyttänsä takaisin kiistelyn, kaverin auttamisen ja tupakanpolton ohella. Syntyykin mielenkiintoisia tilanteita, ammuskelua ja farssi, jota YK:n ja lehdistön ohella lähdetään lähes absurdisti selvittämään.

Näyttelijät sentään suoriutuvat rooleistaan kohtuullisesti. Branko Djuricin näyttelemä, bosnialainen sotilas, Ciki huokuu rosoisella ulkonäöllään karismaa ja kokemusta. Silti miehen kyyninen ote sopii toki sotaan, vaikkakin komedialliset elementit menevät tätä kautta miehessä täysin hukkaan. Cikin kaveria, Ceraa, näyttelevä Filip Sovagovic on myös suhteellisen liikkumattoman roolinsa takia hieman hukassa. Myös serbi-sotilas Ninoa näyttelevä Rene Bitorajac on roolissaan hieman Sovagovicia parempi, vaikkakin tietynlainen roolin vaivaama alakulo harmaannuttaa myös Bitorajacin roolisuoritusta hieman erilaiseen suuntaan kuin itse elokuva on rakennettu.

Elokuvassa on hyvääkin: juoni onkin ehdottomasti elokuvan parasta osa-aluetta, vaikkakin itse käsikirjoitus tuntuukin hieman lässähtäneeltä ja väsyneeltä. Myös elokuvan tietynlainen mediakriittisyys osuu ja uppoaa hienosti: elokuva kuvaakin lehdistöä skandaaleja metsästävänä petona, jonka leikkikenttänä on koko maailma pienen ihmisenkin kustannuksella. Auttamisen sijasta tärkeämpää onkin välittää tragedia suoraan olohuoneisiin muusta liiemmin välittämättä. Osansa saa myös YK, jonka toimintaa kuvataan lähinnä kosmeettiseksi pyyhkäisyksi. Valitettavasti elokuva on silti kokonaisuutena suhteellisen iso pettymys: tuntuu, että elokuvalla olisi paljon sanottavaa, mutta ulospäin suuntautuva anti jää vajaaksi… Harmi sinänsä.

2.5

Summary

Genret: draama,komedia,sota
Kesto: 98 min
Ohjaaja: Danis Tanovic
Pääosissa: Branko Djuric,Rene Bitorajac,Filip Sovagovic,Georges Siatidis
Valmistusmaa: Iso-Britannia,Ranska,Italia,Belgia,Slovenia,Bosnia-Herzegovina
Valmistusvuosi: 2001

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments