elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Crom! Tiedän, että vain harvat jatko-osat ovat parempia kuin edeltäjänsä. Sitä ei kyllä moni tiedäkään, kuinka jätettä Conan Hävittäjä on edeltäjäänsä Conan Barbaariin verrattuna,...

Crom!

Tiedän, että vain harvat jatko-osat ovat parempia kuin edeltäjänsä. Sitä ei kyllä moni tiedäkään, kuinka jätettä Conan Hävittäjä on edeltäjäänsä Conan Barbaariin verrattuna, se pitää kokea itse. Siinä missä ensimmäinen osa oli fantasiaelokuvan merkkiteos, on jälkimmäinen Conan Hävittäjä itsenäinen jatko-osa, jossa ei ole jäljellä juuri mitään siitä aiemmasta loistosta, jota Barbaari kantoi harteillaan. Jäljellä ovat toki Arnold ja muskelit, vähäpukeiset naiset sekä karikatyyreiksi pelkistetyt henkilöhahmot, mutta jotakin siitä Robert E. Howardin novellien loistosta uupuu tästä elokuvaversiosta.

Elokuva on varsin ponneton jopa näyttelijöidensä taholta. Makon lausuma perinteinen Prologue – Anvil of Crom esitetään jälleen elokuvan avausraitana hieman muunneltuna nimellä Riders of Taramis, mutta jälki on aivan toista kuin kaksi vuotta aiemmin, jolloin Makon sanat "Let me tell you of the days of high adventure!" saivat ihon kananlihalle ja selkäpiin värähtelemään. Elokuvan hahmot ja tapahtumat ovat myös niin koomisia loitsuineen ja velhoineen päivineen, että tälle elokuvalle nauraa yrmeinkin insinööriopiskelija.

Conanin rooli on kuitenkin Schwarzeneggerin, ei kenenkään muun, ja kiitos Luojalle Kaikkivaltiaalle siitä, että mitään Van Damme -Conaneita emme ole elokuvissa nähneet. Antaisin kyllä paljon arvokkaita esineitä siitä, että saisin käsiini molempien Conaneiden casting-videot. Siellä kuitenkin joku Chuck Norris hakenut pestiä helpon täppärän perässä. Minäkin hakisin, jos kerran elokuvassa näkyy noin paljon puolialastomia neitosia, mukaan lukien Olivia Dabo ja Grace Jones.

Mukana ovat siis tuttuun tapaan Conan ja Akiro, mutta Subotai uupuu (kenties aiemmassa osassa esiintynyt Subotai alias Gerry Lopez on haistanut elokuvan täydellisen flopin…). Subotain tilalla on ponneton idiootti kleptomaani Malak, joka kantaa elokuvan juonta muun muassa sellaisin lausein kuin "me emme ole mikään hyväntekeväisyysjärjestö!". Propsit vaan käsikirjoitukselle. Thulsa Doomin kaltaista Darth Vader kakkosta ei Conan Hävittäjässä juuri vastaan hiihdä. Ennemminkin elokuvan mörökölli on jotakin Troma Entertainmentin kuuluisaa Toxic-avengeria muistuttava kasa ruskeaa ektoplasmaa. Ei, en tarkoittanut Taramista!

Myös muovin yltäkylläinen käyttö naurattaa vietävästi. Paras kohta on kenties elokuvan keskivaiheilla, jossa seurue pakenee romahtavasta linnoituksesta. Arnoldin jalkaan osuu pienen miehen mittainen kivenmurikka, joka heilahtaa syrjään Schwarzeneggerin heilauttaessa jalkaansa. Myös kylmän tilan efektit on hauskasti tehty: näyttelijöistä näkee aivan selvästi, että he tarkoituksella puhaltavat huultensa välistä savua.

Miksi siis katsoa Conan Hävittäjä? Fantasiaelokuvana tämä saa hylsyn, mutta miekkamättönä (joita on markkinoilla aivan liian vähän) elokuva menee ihan kivasti. Juoni, tapahtumat ja henkilöt ovat myös niin absurdeja ja koomisia, että elokuva menee kieroutuneella huumorintajulla vallan mainiosti. Olen nähnyt sadoittain turhempia komedioita.

Arvostelun kirjoitti: T. Hyppänen

2

Poiminta

Genret: fantasia,toiminta
Kesto: 103 min
Ohjaaja: Richard Fleischer
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger,Grace Jones,Olivia Dabo,Wilt Chamberlain,Tracey Walter,Mako
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1984

Sending
User Review
0 (0 votes)

Vieraileva Kirjoittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jaakko
Jaakko
16 years ago

Aika lailla samaa mieltä. Ok leffa, mutta verrattuna edeltäjäänsä turha tekele.Näin käy kun yritetään kalastaa massat mukaan.

Cänän
Cänän
12 years ago

Aika kehno =S naurettavan tökeröt tehosteet! =D